Unul dintre cele mai grave lucruri pe care le puteti face corpului dumneavoastra este sa nu faceti nimic. Sedentarismul poate fi la fel de periculos ca si obezitatea, potrivit unui studiu de la Universitatea din Cambridge.
La nivel global, 1 din 4 adulti nu se misca suficient, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Mai mult, efectele sedentarismului depasesc cu mult ceea ce credeti. Sigur, comportamentul sedentar va poate afecta inima si va poate creste greutatea corporala, dar acestea nu sunt singurele efecte.
Sanatatea mentala
Dupa un studiu care a inplicat 3300 de angajati guvernamentali, cercetatorii australieni au descoperit ca barbatii care stateau la birou mai mult de 6 ore/zi aveau 90% mai multe sanse de a simti stres psihologic moderat decat barbatii care stau mai putin de 3ore/zi la birou.
Alte tipuri de comportament sedentar, cum ar fi vizionarea la TV sau jocurile electronice, va pot creste riscul de anxietate, potrivit unei meta-analize recente a doua studii publicate in BMC Public Health.
Exercitiul fizic are beneficii stimulatoare ale dispozitiei. Cand transpirati, corpul dumneavoastra produce hormoni care va fac sa va simtiti bine, numiti endorfine, potrivit Clinicii Mayo. Mai mult, cercetarile recente arata ca sportul poate stimula starea de spirit la fel de eficient ca si antidepresivele.
Activitatea fizica regulata contribuie la eliberarea endorfinelor, “hormonii fericirii”, care au rolul de a relaxa corpul si de a induce o stare de bine. Pe de alta parte, lipsa activitatii fizice nu face altceva decat sa retina stresul in organism, ceea ce implica o stare inflamatorie generala care favorizeaza, printre altele, formarea de cheaguri de sange in vase sau pe placile de colesterol. Mai mult, sedentarismul poate duce la dezechilibre psihice.
Creste riscul de a dezvolta cancer
Stilul de viata sedentar mareste semnificativ riscul de cancer, potrivit a 43 de studii care au inclus peste 4 milioane de persoane. Persoanele sedentare prezinta un risc mai ridicat cu 24% de a dezvolta cancer de colon si cu 21% de a dezvolta cancer pulmonar.
Lipsa activitatii fizice poate determina dezvoltarea unor diferite tipuri de cancer, incluzand cancerul de san, cancerul de colon, cancerul de endometru, cancerul de vezica urinara, cancerul de prostata, cancerul pancreatic si melanomul. Un organism inactiv poate da nastere la celule canceroase periculoase, crescand probabilitatea unui deces provocat de cancer.
Obezitate
Efectul direct al unui stil de viata sedentar este un corp supraponderal, ca urmare a stocarii caloriilor, fara ca acestea sa fie arse. Caloriile care sunt depozitate in organism se vor transforma in grasimi si vor contribui la cresterea numarului de kilograme.
Sanatatea osoasa
Lipsa activitatii fizice poate duce in timp la scaderea densitatii osoase. Astfel, membrele vor avea dificultati in a sustine si sprijini structura corpului. Osteoporoza si artrita, caracterizate prin fragilitatea oaselor, sunt doua dintre afectiunile care pot aparea ca urmare a unui stil de viata sedentar.
Boli cardiovasculare
Sedentarismul predispune la aparitia bolilor cardiovasculare. Cercetarile au demonstrat faptul ca oamenii care stau mai mult de sase ore pe zi la birou au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arteriala, ateroscleroza si rigidizarea arterelor, angina pectorala, tromboza profunda si formarea de cheaguri de sange la nivelul membrelor inferioare, dar si boli coronariene.
Probleme cu somnul
Este foarte usor sa dezvolti insomnii daca esti inactiv fizic. Un corp inactiv nu simte nevoia sa se odihneasca pe timpul noptii si este foarte periculos pentru organism sa nu doarma noaptea. Iti dai peste cap toate functiile organismului.
Afectarea posturii si a coloanei vertebrale
Daca stai prea mult timp pe scaun fara sa-ti mai iei o pauza de miscare sau de dezmortire, muschii care sprijina coloana vertebrala slabesc si la fel si cei din zona soldului, dar si tendoanele genunchilor. Iti vei ingreuna mobilitatea din cauza rigiditatii spatelui.
Nu lasati sa treaca mai mult de o ora la birou fara sa va ridicati de pe scaun si sa va dezmortiti. Luati o pauza de 10 minute, coborati si urcati scarile, indreptati-va spatele sau faceti plimbari scurte in afara firmei, de cateva minute.. Faceti o plimbare de 10 minute dupa masa de pranz, iar seara dupa cina faceti o plimbare mai lunga. Incercati sa mergeti pe jos 30 minute – o ora pe zi.
Niciun comentariu