De unde știi dacă solul din grădina ta este acid sau alcalin?

0

pH-ul reprezintă nivelul de aciditate al solului și influențează enorm creșterea plantelor din grădină. Acesta se măsoară pe o scară de la 1 la 14, 1 fiind foarte acid și 14 fiind foarte alcalin. Gazonul prosperă la un nivel ușor acid înspre neutru, între 6 și 7.
Determinarea nivelului de aciditate al solului este o sarcină importantă. În primul rând, aceasta determină imediat gama de culturi care este recomandabil să fie pusă în grădină. În al doilea rând, devine clar că este necesar să efectuați câteva manipulări suplimentare cu solul. Toate acestea vă vor permite în cele din urmă să trageți concluziile corecte și să creșteți productivitatea. Dar cum să determinăm exact acest nivel?
Răspunsuri de la agronomul Peter Sinkovsky:
— Pentru a determina pH-ul solului, există mai multe moduri. Cea mai precisă modalitate este să comandați pur și simplu o analiză. Dacă nu doriți să vă implicați în asta, astăzi magazinele specializate oferă multe modele de dispozitive cu indicator pentru pH. Sunt echipate cu o sondă și un cântar: înfigeți dispozitivul în pământ și urmăriți citirile săgeților de pe ecran.
Dacă nu ați găsit un astfel de dispozitiv sau ați considerat că nu este necesar să cheltuiți bani pe el, atunci o hârtie de turnesol vă stă la dispoziție. Pentru obținerea informației mai exacte, va fi necesar de cumpărat o hârtie specială (turnesol) – un reactiv chimic care va ajuta la determinarea caracterului solului. După aceasta se va alege un eșantion de sol pentru a fi probat. Pentru a avea un rezultat mai exact, este necesar să colectăm sol din câteva locuri ale parcelei, de obicei din 5-6 locuri diferite. Apoi solul se amestecă și din masa obținută luăm o parte pentru analiză.
Turnăm apă peste sol (10 g de sol la 25 g de apă; pentru comoditate, cantitatea ar putea fi dublată), amestecăm foarte bine și lăsăm să se așeze. Ulterior, în soluția obținută vom introduce o dunguță din hârtia de turnesol și observăm ce culoare va apărea:

Roșu – aciditate sporită
Portocaliu – sol cu aciditate medie
Galben-portocaliu – aciditate redusă
Galben-verde – reacție neutră
Verde-albăstriu – sol alcalin
Ei bine, cea mai puțin precisă (dar complet gratuită!) metodă de calcul a nivelului pH-ului se bazează pe plantele predominante din zonă.
Urzică, timoftícă, mușețel, trifoi – solul tău este cel mai probabil neutru sau ușor alcalin.
Coada-calului, iarba de grâu, pătlagina, măcrișul – indică o aciditate crescută a solului.
Dacă clasificăm plantele după atitudinea lor față de pH-ul solului, atunci, general vorbind, ele pot fi împărțite în 4 grupe:
Prima grupă – din această grupă fac parte plantele care preferă solurile neutre și slab alcaline (pH 6,0 și mai mult) cum ar fi: hibiscusul, arborele de soc, arborele de coarne, lavanda, yucca, jasminul, arțarul, platanul, plopul, stejarul, păducelul, sofora ș.a.;
A doua grupă – aici intră plantele care necesită o reacție neutră sau slab acidă (pH 5,6-6,0), precum: liliacul, trandafirul, ienupărul ș.a.
A treia grupă – plantele pentru care cea mai potrivită reacție a solului este cea slab acidă (pH 5,1-5,5), cum ar fi de exemplu: liliacul, irisul, primula, crinii, alunul, frasinul, mușcatele și altele;
A patra grupă – plantele care preferă solurile acide (pH 4,0-4,5): rododendron, carpenul, hortensia, arțarul argintiu, mușchiul, călinul.

Niciun comentariu

Nu ratați!