Acid citric natural VS acid citric artificial (E330) – cum ne afecteaza sanatatea

1

Acidul citric este un acid organic care se gaseste in mod natural in citrice. De asemenea, este fabricat si artificial si folosit in numeroase preparate comerciale cu scopul conservarii.
Surse naturale – lamai, portocale, grapefruit, fructe de padure etc.
Surse artificiale – sucuri, bomboane, medicamente, alimente congelate etc.
Acidul citric artificial (E330) esde adesea confundat cu sarea de lamaie care este, de fapt, acidul tartric E334. In ciuda denumirii populare, sarea de lamaie NU este obtinuta din citrice, ci din glucoza fermentata. Pana acum un secol, era extrasa exclusiv din sucul de lamaie, in prezent este facuta din acelasi Aspergillus niger, o metoda ieftina si toxica.
Acidul citric artificial il mai gasim pe etichetele produselor sub denumirea de E330, fiind utilizat ca amplificator de aroma si conservant, avand un gust patrunzator de citrice. Sporeste aciditatea mediului microbian, impiedicand supravietuirea mucegaiurilor si bacteriilor. S-au constatat o serie de efecte negatove asupra organismului, fapt ce a condus la clasificarea lui ca aditiv E330 in categoria celor potential periculoase, daca e ingerat in cantitati mari.
Acidul citric artificial irita sistemul digestiv, cauzand reflux gastric si deteriorari ale mucoasei stomacului. Ochii, pielea si organele respiratorii pot suferi senzatii de mancarime sau iritare de la supraconsumul de acid citric artificial.
Acest aditiv este prezent in 85% din bauturile racoritoare si foarte des intalnit in majoritatea produselor de pe rafturile magazinelor.
Acidul citric artificial incetineste toate functiile organelor vitale, obligand organismul sa faca efort suplimentar.

Beneficiile acidului citric natural asupra sanatatii:
Antioxidant
Acidul citric este antoxidant si ajuta la reducerea stresului oxidativ din creier. Cercetatorii sunt de parere ca este necesara explorarea potentialului terapeutic a acidului citric ca supliment pentru tratarea afectiunilor toxice si inflamatorii ale creierului si ale tesuturilor hepatice.
Poate proteja ficatul
Acidul citric poate avea un efect hepatoprotector. Studiile efectuate au aratat ca acidul folic protejeaza ficatul impotriva toxinelor. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare.
Impiedica formarea pietrelor la rinichi
Acidul citric poate preveni formarea pietrelor la rinichi. Rapoartele de cercetare sugereaza ca acidul citric natural gasit in lamai si limes poate reduce riscul de formare a pietrelor si reaparitia lor.
Creste absorbtia nutrientilor
Acidul citric ajuta la imbunatatirea biodisponibilitatii nutrientilor din alimente. Studiile au aratat ca acidul citric a crescut absorbtia calciului si fosforului de catre organism.
Cercetatorii au concluzionat ca acidul citric poate juca un rol in cresterea concentratiei minerale osoase deoarece ajuta la cresterea absorbtiei de nutrienti.
Atentie! Acidul citric consumat excesiv poate provoca eroziunea suprafetei dintilor si smaltului.
Potrivit unui raport al Universitatii din Michigan, trebuie sa discutati intotdeauna cu medicul dumneavoastra inainte de a lua suplimente cu acid citric, in special daca sunteti alergic sau daca aveti urmatoarele afectiuni: boala de rinichi, probleme cu inima, deshidratare severa, concentratii mari de potasiu sau de sodiu in sange.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Sursa: www.organicfacts.net

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!