Probioticele sunt bacterii care locuiesc in corpul nostru si ajuta la imbunatatirea sanatatii noastre generale. Ele ajuta la stimularea sucurilor digestive naturale si a enzimelor din corpul nostru care mentin functionalitatea organelor digestive.
Probioticele mai ajuta, de asemenea, la mentinerea unui sistem imunitar puternic. Acestea combat bacteriile care provoaca diaree si sunt utile si in tratarea altor afectiuni.
Un sistem digestiv bun si sanatos inseamna de obicei o sanatate generala buna.
Probioticele ajuta la stimularea sintezei imunoglobulinelor de tip A, iar acesta reprezinta mecanismul principal prin care probioticele sunt capabile sa sustina imunitatea, adica sa participe la imunomodulare.
Probioticele au numeroase efecte pozitive asupra organismului, nu doar cele care tin de digestie. Printre beneficiile probioticelor se numara:
• contributia lor la intarirea sistemului imunitar
• ajuta la prevenirea si ameliorare simptomelor infectiilor de tract urinar
• ajuta sistemul digestiv sa functioneze corect
• pot reduce eczema la copii
• ajuta in combaterea racelilor si a gripelor
• reduc efectele nocive ale antibioticelor asupra organismului
• lupta impotriva candidozei
• imbunatatesc aspectul pielii
• protejeaza oasele
Iaurt
Iaurtul este o sursa bogata de probiotice, care includ lactobacilus si bifidobacterii. Iaurtul facut acasa este intotdeauna mai bun decat cel cumparat, dar daca nu aveti posibilitatea si timpul necesar, verificati intotdeauna eticheta inainte de a cumpara.
Ciocolata neagra
Ciocolata neagra este bogata in probiotice. Acestea ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Ciocolata neagra contine cantitati mari de antioxidanti, care ajuta la combaterea radicalilor liberi si oxidarea celulelor.
Muraturi
Legumele si fructele fermentate sunt incarcate cu probiotice. Acestea pot fi facute cu usurinta acasa.
Mere
Merele sunt bogate in fibre alimentare. Cercetatorii sustin ca merele contin bacterii bune care ajuta la producerea de acizi grasi si ofera conditii favorabile de pH pentru a asigura un echilibru benefic microorganismelor.
Kefir
Kefirul este destul de asemanator cu iaurtul. Contine bacterii bune si este bogat in culturi probiotice. Ofera mai multe probiotice decat alte lactate fermentate.
Otetul de mere
Otetul de mere contine probiotice asa ca e bine sa il introduci in dieta zilnica. Consuma-l in salate, pe post de dressing.
Ceaiul kombucha
Kombucha este un tip de ceai verde sau negru fermentat. Acesta este obtinut prin fermentarea unor colonii de bacterii si este popular in mod deosebit in tarile asiatice. Ceaiul kombucha contine cantitati semnificative de probiotice.
Varza murata
Varza murata este obtinuta prin fermentare, ceea ce inseamna ca, daca nu este pasteurizata, contine si ea cantitati mari de probiotice. Varza murata imbunatateste flora intestinala si are efecte benefice asupra sistemului imunitar. Consuma varza murata preparata in casa, nu ambalata, de la magazin. Varza murata din comert poate fi pasteurizata sau preparata pe baza de otet, ceea ce inseamna ca nu contine probiotice.
Sursa: www.stylecraze.com
[…] Aceste alimente includ iaurt, varză murată, kimchi, chefir și natto. Articole despre probiotice: Citiți mai multe despre probiotice si alimentele ce le conțin in acest articol Probiotice si prebiotice – care este diferenta intre ele Deoarece muraturile contin o sursa […]
[…] sunt surse excelente de bacterii benefice care stimulează sistemul imunitar. Articole recomandate: Probioticele – beneficii si surse alimentare Ce sunt probioticele si prebioticele si care este diferenta intre ele 8. Usturoiul: usturoiul crud […]