Serotonina este cunoscuta ca hormonul care influenteaza starile de dispozitie, dar este implicata in mai multe procese care au loc in corp. Nivelul scazut al serotoninei poate provoca modificari ale starii de dispozitie precum tristete, depresie, iritabilitate, tulburari de somn si agresivitate.
Productia de serotonina este stimulata de lumina solara, prin urmare lipsa soarelui te poate afecta in mod direct, simtindu-te deprimat, mai ales iarna. O deficienta de serotonina produce o tulburare emotionala sezoniera.
Serotonina este un neurotransmitator care este produs si raspandit de neuroni in creier. Se formeaza prin aminoacidul numit triptofan. Triptofanul din sange trimite mesaj catre creier pentru a produce serotonina. Acest lucru ajuta la stabilirea unei dispozitii generale a unui individ si la depasirea schimbarilor de dispozitie, anxietate, depresie etc.
Triptofanul produce atat serotoninam cat si niacina (vitamina B3) si diverse enzime si proteine. Daca ai o carenta de vitamina B3 este posibil ca organismul tau sa foloseasca triptofanul pentru a produce aceasta vitamina in detrimentul serotoninei.
Serotonina va ajuta sa va simtiti relaxat, fericit si increzator. De asemenea, are multe utilizari, cum ar fi controlul apetitului, functia cardiovasculara, somnul, contractia musculara, reglarea temperaturii etc.
Beneficiile serotoninei asupra sanatatii si riscurile deficitului
Sanatatea inimii
Aceasta substanta chimica ajuta la scaderea problemelor cardiace, cum ar fi atacurile de inima si accidentele vasculare cerebrale. Deficitul de serotonina determina modificari ale ritmului cardiac.
Sanatatea creierului
Cea mai importanta functie a serotoninei este dezvoltarea creierului. Deficitul de serotonina poate duce la autism si la sindromul Down.
Sanatatea pielii
Deoarece serotonina ajuta la scaderea depresiei, anxietatii si ajuta la relaxare, este o binefacere pentru piele. Serotonina actioneaza ca un medicament antidepresiv care ajuta la stralucirea naturala a pielii.
Relaxare
Serotonina este cunoscuta si ca hormonul fericirii. Va ajuta sa va relaxati si sa va simtiti bine. Deficienta acesteia poate promova starile de oboseala, nervozitate etc.
Insomnie
Deficienta serotoninei poate provoca tulburari de somn. Acest lucru poate fi tratat prin consumul de suplimente pentru a creste nivelul de serotonina din organism sau prin includerea mai multor alimente care sporeste productia de serotonina.
Dureri de cap
Serotonina ofera o usurare asupra durerilor de cap. In unele cazuri, ajuta si la manipularea migrenei. Aparitia si severitatea migrenei pot fi reduse prin consumul regulat de alimente care sporesc producerea de serotonina.
Obezitate
Nivelurile scazute de serotonina din organism pot duce la supraalimentare. Aceasta tulburare poate provoca obezitate si cresterea nivelului de anxietate, iritatie si depresie.
Anti-imbatranire
Serotonina ajuta la reducerea radicalilor liberi din organism. Produce antioxidanti in organism pentru a lupta impotriva radicalilor liberi care dauneaza celulelor si duc la imbatranire.
Deficitul de serotonina poate fi tratat cu o dieta adecvata sau cu suplimente de serotonina. Prin urmare, includerea alimentelor bogate in triptofan in dieta zilnica este foarte importanta:
Fructe de mare: ton, scoici, stridii, somn, sardine etc.
Produse lactate: (albusul de ou este o sursa importanta de serotonina), lapte, branza, iaurt etc.
Legume: sparanghel, brocoli, spanac, fasole verde, varza, salata verde, sefecla, cartofi, ceapa, rosii.
Nuci: migdale, alune de pamant si de padure, caju, fistic, nuci.
Simptomele deficitului de serotonina:
• Senzatia de anxietate;
• Probleme digestive;
• Hipersensibilitate emotionala;
• Pofta de dulce si de carbohidrati;
• Oboseala;
• Modificari ale dispozitiei.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Sursa: https://www.stylecraze.com/articles/best-benefits-of-serotonin/
Niciun comentariu