Taurina – rol, importanta si surse alimentare

0

Taurina este considerata una dintre cei mai importanti aminoacizi. Este un aminoacid prezent in intregul corp, crucial in majoritatea proceselor metabolice. Si spre deosebire de majoritatea aminoacizilor, taurina nu este folosita pentru a construi proteine. Are un rol complet diferit.
Corpul poate produce o anumite cantitate de taurina, insa este absorbita si din anumite alimente.
Principala functie a taurinei se petrece in sistemul nervos central. Ajuta la dezvoltarea sa si ofera citoprotectie (unde compusii chimici protejeaza celulele de compusii activi).
Deficitul de taurina poate duce la cardiomiopatie, disfuntie renala, leziuni severe ale nervilor retinei si chiar probleme de dezvoltare. Taurina este esentiala si pentru dezvoltarea si supravietuirea celulelor si este una dintre cele mai abundente substante din tesuturile oculare.
Taurina mai functioneaza si ca antioxidant, care combate stresul oxidativ si imbatranirea celulara.
Ajuta la combaterea oboselii
Taurina are un rol important in absorbtia si dezvoltarea grasimilor. Un studiu a aratat cum suplimentarea cu taurina a redus trigliceridele si indicele aterogen (raportul dintre trigliceride si colesterolul HDL) in mod semnificativ. Studiul a ajuns la concluzia ca taurina ar putea stimula metabolismul grasimilor si chiar ar putea reduce riscul bolilor de inima la persoanele obeze.
Sanatatea inimii
Un studiu japonez a aratat legatura dintre aportul crescut de taurina si riscul redus de boli de inima.
Taurina ajuta la scaderea nivelului de colesterol si tensiunea arteriala.
Un alt studiu a aratat cum suplimentarea cu taurina a redus nivelul de homocisteina. Deoarece nivelurile ridicate de homocisteina sunt asociate cu boli de inima, taurina este foarte benefica in acest aspect.
Diabet zaharat
S-a constatat ca suplimentarea pe termen lung a taurinei scade nivelul de zahar din sange.

Combate stresul si stimuleaza sanatatea creierului
Studiile arata ca taurina poate prezenta efecte anti-depresive. De asemenea, poate contribui la dezvoltarea creierului si poate contribui la imbunatatirea memoriei si concentrarii.
De asemenea, s-a descoperit ca taurina activeaza receprorii GABA din creier – acesti receptori interactioneaza cu unii neurotransmitatori cheie care promoveaza dezvoltarea creierului.
Promoveaza sanatatea ficatului
Studiile arata ca taurina poate inversa leziunile hepatice cauzate de consumul excesiv de alcool. Suplimentarea dietetica a taurinei a redus, de asemenea, leziunile hepatice la pacientii cu hepatita cronica.
Taurina va protejeaza ficatul de stresul oxidativ si de deteriorarea radicalilor liberi.
Imbunatateste vederea
Faptul ca taurina este cel mai abundent aminoacid din retina explica multe. Taurina are proprietati antioxidante puternice care pot ajuta la stimularea sanatatii retinei si la prevenirea afectiunilor oculare.
Creste performanta sportiva
Studiile arata cum taurina imbunatateste rezistenta la efort fizic. Aminoacidul ajuta la reducerea oboselii musculare induse de exercitiile fizice.
Combate inflamatia
Rolul principal al taurinei in corpul uman este ca antioxidant – motiv pentru care ajuta la combaterea inflamatiei in organism.
Surse alimentare:
Adultii sunt capabili sa sintetizeze taurina intr-o oarecare masura – cu ajutorul metioninei si cisteinei – doi aminoacizi esentiali. In afara de asta, trebuie sa analizam sursele alimentare precum pestele, fructele de mare si alge (lapte de vaca, oua, crap, somon, macrou, alge).
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Sursa: www.stylecraze.com

Niciun comentariu

Nu ratați!