Vitamina B12 este esentiala pentru unele dintre cele mai importante functii ale organismului, cum ar fi formarea celulelor rosii din sange (eritrocite), sinteza ADN-ului, functionarea nervilor si mentinerea functiei cognitive. Medicii nu testeaza in mod obisnuit nivelul de vitamina B12, astfel incat deficitul de vitamina B12 poate trece neobservat. In timp, deficitul de vitamina B12 poate provoca anemie, leziuni ale nervilor si poate chiar afecta memoria si rationamentul.
Corpul uman stocheaza in ficat timp de mai multi ani vitamina B12, astfel ca nivelurile scazute sunt rare. Scaderea nivelului de vitamina B12 este mai frecventa la persoanele varstnice, persoanele infectate cu HIV si la persoanele vegane.
Sanatate celulara
Functiile importante, precum formarea, repararea si intretinerea sanatatii celulelor rosii din sange sunt in mare masura dependente de vitamina B12. De asemenea, celulele nervoase sunt ingrijite de prezenta acestei vitamine in corpul uman. Acest lucru ajuta la mentinerea unui sistem nervos puternic.
Formarea ADN
Vitamina B12 este un element important pentru formarea regulata a ADN-ului. Acest lucru se realizeaza in timpul diviziunii celulare si aceasta vitamina este una dintre cele mai semnificative in timpul acestui proces.
In cazul lipsei vitaminei B12 in organism, se vor dezvolta formatiuni celulare anormale cunoscute sub numele de megaloblaste. Acest lucru poate duce la aparitia anemiei. Astfel, este recmandat sa includeti alimente bogate in vitamina B12 in alimentatia dumneavoastra.
Amelioreaza oboseala
Este important sa aveti o dieta bogata in aceasta vitamina pentru a reduce oboseala si slabiciunea. Vitamina B12 are potentialul de a imbunatati rezistenta globala a corpului pentru a rezista provocarilor zilei.
Reduce nivelul de colesterol
O dieta bogata in produse alimentare care contin vitamina B12 ajuta la reducerea nivelului de colesterol din organism. De asemenea, ajuta la controlul nivelului de trigliceride, mentinand o mai buna functionare a inimii.
Trateaza anemia
Vitamina B12 este o parte a tratamentului pentru diferite forme de anemie. Aceasta ajuta la complectarea substantelor lipsa, avand o mare valoare pentru mentinerea normalitatii sangelui.
Simptomele deficitului vitaminei B12
Senzatia de amorteala a mainilor si a picioarelor, impreuna cu o coordonare slaba, insomnie, somnolenta, constipatie si durere de cap poate fi un semnal al deficientei de vitamina B12.
Deficienta vitaminei B12 poate duce si la depresie, probleme de vedere, umflarea limbii, impreuna cu tulburari neurologice si durere la nivelul gurii.
De asemenea, o persoana cu deficit de vitamina B12 are, de obicei, pierdere in greutate, greturi si oboseala.
Surse de vitamina B12
Laptisorul de matca
In stare pura si cruda, laptisorul de matca este un adevarat depozit de substante benefice, necesare organismului nostru. Contine intreg grupul de vitamine B si are avantajul de a ajuta organismul si sa asimileze mai usor ceea ce primeste. Completand carenta de vitamina B12 cu ajutorul laptisorului de matca pur, se obtine si o stare generala buna, atat fizica, cat si psihica.
Sardinele
Consumand doar 100 g de sardine, se depaseste cu 338% necesarul zilnic de vitamina B12. Sardinele sunt si o excelenta sursa de seleniu, fosfor, vitamina D, proteine si Omega 3.
Somonul
Cu 100 g ton pe zi, se depaseste cu 236% necesarul zilnic de vitamina B12. Somonul este si o bogata sursa de minerale. Contine seleniu, fosfor, iod, vitamina B3, B6, D.
Codul
O alta sursa foarte buna de vitamina B12 este codul. La fel ca si sardinele sau somonul, codul contine si el cantitati apreciabile de B12. Prin consumarea a 100 g de cod se obtine 110% din necesarul zilnic de vitamina B12, insa se asimileaza si iod, seleniu, fosfor si Omega 3.
Iaurtul. Daca sunteti adeptii consumului de iaurt ca gustare, ei bine, nu ar trebui sa va faceti griji pentru lipsa vitaminei B12. O cana de iaurt asigura 38% din necesarul zilnic de B12, dar va confera si energie.
Laptele
Este unul dintre cele mai bune alimente, pentru continutul bogat in substante hranitoare. 100 ml de lapte asigura 23% din necesarul zilnic de B12, insa, pe langa aceasta, laptele este si o buna sursa de iod, seleniu, proteine, calciu, vitamina D.
Sursa: www.healthdigezt.com; www.organicfacts.com
[…] legatura cu inhibarea nivelurilor de homocisteina, protejand astfel impotriva bolilor coronariene. Vitamina B12 sau Cianocobalamina Poate reduce simptomele si efectele secundare ale anemiei, fumatului, sarcinii, tulburarilor […]
Se poate lia vitamina B12 fără a face unele analize, si fara prescripție medicală.Multumesc