Sforăit – cauze, remedii naturale și prevenție

0

Sforăitul poate fi enervant și te poate împiedica să ai un somn bun. Dacă tu sau partenerul tău sforăiți, puteți încerca anumite remedii eficiente. Sforăitul afectează calitatea somnului și poate duce la apnee în somn și privare de somn. Și s-ar putea să te trezești iritată. Cunoașterea cauzelor sforăitului este crucială pentru un tratament adecvat. Acest articol explică cauzele sforăitului și remedii pentru a-l preveni.
👉 Ce te face să sforăi?
Nu te simți bine sa ți se spună în mod repetat de către oameni ca sforăi. Pentru a afla cum să opriți sforăitul, trebuie să înțelegeți în primul rând ce cauzează sforăitul.
Sforăitul apare atunci când trecerea aerului pe care îl inspirați și pe care îl expirați este obstrucționată într-un fel în timpul somnului. Dacă căile respiratorii sunt parțial blocate sau îngustate, aerul face să vibreze țesuturile prezente în căile aeriene superioare, ceea ce duce la sunetul pe care îl numiți sforăit. Există mai multe motive care pot duce la o îngustare cronică sau la blocarea temporară a căilor respiratorii în timpul somnului.
✔️ Anatomia gurii, nasului, capului sau gâtului
Mărimea sau forma anumitor structuri fizice pot fi responsabile de obstrucția sau constricția căilor respiratorii și astfel pot duce la sforăit. Un sept deviat (un perete îndoit sau înclinat între nări), polipii (creștere mică în pasajul nazal), un maxilar mic, amigdalele mărite sau limba pot contribui la sforăit. Cercetările indică faptul că există o anumită corelație între anatomia facială și apariția tulburărilor de somn care implică sforăitul.
✔️ Apnee obstructivă de somn
Apneea obstructivă în somn este una dintre cele mai frecvente, dar adesea nediagnosticate, tulburări de respirație legate de somn, care se caracterizează prin pauze repetate în respirație. Se întâmplă din cauza unei căi respiratorii înfundate parțial sau complet. Este posibil să o identificați ca o serie alternativă de sforăituri puternice neregulate și perioade de tăcere cu sunete intermediare de gâfâit. Este o afecțiune gravă de sănătate care necesită diagnostic și tratament.
✔️ Hipotiroidismul
Hipotiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă nu funcționează optim. Potrivit unui studiu de somn efectuat pe douăzeci de persoane care aveau hipotiroidism, s-a constatat că toți au experimentat sforăitul.
✔️ Congestie nazala
Un nas congestionat cronic din cauza alergiilor sau a infecțiilor vă poate face predispus la sforăit. Alergiile pot provoca inflamații în căile respiratorii, inclusiv în căile nazale, și pot îngusta căile respiratorii. Un nas înfundat poate reduce fluxul de aer prin pasaj și poate contribui la sforăit. Cercetările sugerează o legătură puternică între sforăitul obișnuit ( fără apnee în somn ) și congestia nazală pe timp de noapte.
✔️ Obezitatea
Cercetările au descoperit o asociere între obezitate sau creșterea excesivă în greutate și tulburările de respirație legate de somn, inclusiv sforăitul. Obezitatea poate duce la o mărire a țesuturilor limbii, gâtului și a întregului țesut moale al căilor respiratorii superioare. Aceasta este o cauză potențială pentru obstrucția fluxului de aer și poate un posibil motiv din spatele sforăitului.
✔️ Alcool sau sedative
Consumul excesiv de alcool înainte de culcare te poate face să sforăi. Asta pentru că alcoolul poate relaxa mușchii care oferă sprijin țesuturilor care susțin căile respiratorii. Studiile au descoperit că alcoolul face sforăitul mai sever la cei care sforăie deja. Sedativele pot juca un rol similar și te pot face să sforăi, mai ales dacă ai apnee în somn nediagnosticată. Studiile sugerează o legătură între sforăitul sub influența sedativelor și apariția apneei obstructive de somn.

✔️ Stilul de viață, obiceiurile de somn și alte motive
În plus, alți factori precum fumatul, poziția de dormit, nivelul de oboseală și vârsta pot contribui la sforăit. Sforăitul obișnuit poate indica afecțiunile de bază și poate duce uneori chiar la probleme de sănătate asociate.
👉 6 remedii pentru sforăit:
Există diverse remedii care vă pot ajuta să opriți sforăitul sau cel puțin să reduceți severitatea sforăitului în mod semnificativ. Dacă aceste remedii funcționează sau nu pentru tine poate depinde de motivul pentru care sforăiți.
1. Schimbați-vă poziția de dormit
Răspunsul la cum să opriți imediat sforăitul este simplu: schimbați-vă poziția de dormit. Studiile sugerează că sforăitul poate fi redus semnificativ prin schimbarea poziției pe o parte în timpul somnului. Această schimbare, totuși, a fost observată mai ales în rândul persoanelor non-obeze.
2. Folosiți un umidificator
Congestia nazală, o posibilă cauză a sforăitului, se poate agrava într-o atmosferă uscată. Utilizarea unui umidificator în cameră poate aduce ușurare și ajuta la curățarea cavității nazale, care, la rândul său, poate reduce sforăitul.
3. Inspirați abur înainte de culcare
Studiile arată că există o corelație pozitivă între calitatea somnului și inhalarea de abur înainte de culcare. Deoarece somnul slab și oboseala contribuie la sforăit în multe cazuri, inhalarea aburului în fiecare seară înainte de a dormi poate fi o modalitate eficientă de a opri sforăitul.
4. Ridică-ți capul
Blocarea căilor aeriene superioare este una dintre principalele cauze ale sforăitului. Studiile au arătat că ridicarea capului în timpul somnului poate preveni blocarea căilor aeriene superioare la pacienții cu apnee obstructivă de somn.
5. Pierde in greutate
Deoarece țesutul excesiv din gât crește posibilitatea unui pasaj îngustat care duce la sforăit, pierderea în greutate vă poate ajuta să opriți sforăitul. Cercetătorii au descoperit o diferență semnificativă în prevalența sforăitului între adulții cu un IMC sănătos față de cei care se învecinează cu obezitatea sau pre-obezitatea.
6. Folosiți benzi nazale sau dilatator nazal
Un dilatator nazal sau benzile nazale pot crește fluxul de aer prin pasaj și pot minimiza în mod semnificativ respirația obstrucționată, potrivit unui studiu. De asemenea, studiul a constatat că numărul, precum și volumul de sforăituri, au fost semnificativ mai mici la voluntarii care au folosit dilatatorul nazal față de cei care nu l-au folosit.
În unele cazuri, sforăitul poate fi cauzat de infecții care provoacă inflamație sau din motive anatomice. În aceste cazuri, aceste remedii pot ajuta la reducerea sforăitului, dar este posibil să nu îl poată opri. Tratarea cauzelor care stau la bază pentru a opri sforăitul poate necesita medicamente sau intervenții chirurgicale.
👉 Ce să mănânci sau să bei pentru a nu sforăi
Adăugarea anumitor ierburi și condimente în planul tău de dietă te poate ajuta să scapi de sforăit, mai ales dacă sforăitul este cauzat de alergii sau infecții. Deși nu există suficiente dovezi că aceste remedii neconvenționale pentru sforăit funcționează, nu este rău să încerci.
✔️ Ceai din frunze de urzică
Ceaiul de urzică poate fi un remediu natural eficient pentru sforăit dacă suferiți de un nas congestionat. Asta pentru că frunzele de urzică au proprietăți antihistaminice și antimicrobiene care pot reduce inflamația cauzată de alergeni sau infecții.
✔️ Ceai de menta
Menta are proprietăți antialergice, antivirale și antibacteriene. Puteți bea ceai de mentă pentru a ameliora congestia nazală din cauza infecțiilor sau alergiilor și poate ajuta la diminuarea sforăitului dacă asta este cauza.
✔️ Ghimbir Și Turmeric
Ghimbirul și turmericul au proprietăți antiinflamatorii care le fac un posibil remediu natural pentru sforăit. Aceste condimente, folosite ca ceai, consumate crude sau folosite în alimente, pot ameliora congestia.
✔️ Usturoi
Usturoiul, cu o gamă largă de beneficii terapeutice, poate ajuta somnul și poate preveni sforăitul, potrivit cercetărilor. Asta pentru că poate ajuta la uscarea căilor nazale și a căilor respiratorii și, prin urmare, la îmbunătățirea fluxului de aer. Puteți consuma atât usturoi crud, cât și fiert, deoarece proprietățile sale nu sunt afectate de gătit.
👉 Cum să preveniți sforăitul
Nu puteți face multe pentru a preveni sforăitul cauzat de motive anatomice, dar vă puteți reduce riscul de a sforăi dacă faceți unele schimbări pozitive în stilul de viață.
– Renunțați la fumat și evitați alcoolul.
– Exersați-vă mușchii limbii și gâtului.
– Dormi suficient.
– Reduceți consumul de alimente inflamatorii.
– Bea mai multă apă.
Uneori, remediile pentru sforăit pe care le aplicați pot să nu fie suficiente pentru a vă împiedica să sforăiți. În anumite cazuri, devine important să obțineți ajutor medical.
👉 Când să vezi un medic?
Sforăitul perturbă somnul partenerului tău, precum și al tău. Privarea de somn poate pune sănătatea în pericol dacă continuă pe perioade îndelungate. De asemenea, poate duce la alte boli precum diabetul. Dacă credeți că sforăitul devine o problemă, vizitați-vă medicul pentru a înțelege motivul care stă la baza, astfel încât să poată fi găsită o soluție adecvată.

Niciun comentariu

Nu ratați!