Beneficiile antioxidanților în promovarea sănătății generale sunt bine cercetate în industria sănătății. Combat radicalii liberi nocivi si opresc progresia multor boli. Unii antioxidanți sunt produși în organism, dar unii dintre ei ar trebui completați printr-o dietă echilibrată. Aflați mai multe despre antioxidanți, alimente bogate în antioxidanți și rolul lor în promovarea sănătății în acest articol:
👉 De ce sunt antioxidanții buni pentru tine?
După cum spune și numele, antioxidanții sunt substanțe care inhibă oxidarea și luptă cu agenții oxidanți potențial dăunători din interiorul unui organism viu. Acești agenți oxidanți, numiți mai frecvent radicali liberi, sunt molecule produse atunci când corpul nostru descompune alimentele sau este expus la poluare, toxine, stres sau radiații de orice fel.
Antioxidanții protejează celulele de daunele cauzate de acești radicali liberi. Prin urmare, ei sunt protectorii vigilenți. Ei ne păzesc sistemele, zi de zi.
👉 Care sunt alimentele bogate în antioxidanți?
Conținutul de antioxidanți din orice aliment dat este măsurat prin scorul ORAC. Numit Oxygen Radical Absorbance Capacity, scorul ORAC cuantifică capacitatea totală antioxidantă a oricărui produs alimentar. Cu cât scorul este mai mare, cu atât este mai mare capacitatea antioxidantă.
👉 Alimente bogate in antioxidanți și scorul ORAC:
✔️ Fructe bogate în antioxidanți:
– Fructe de soc (14.697)
– Afine sălbatice (9.621)
– Anghinare fiartă (9.416)
– Căpșuni (5.938)
– Mure (5.905)
– Struguri roșii (1.837)
✔️ Legume bogate în antioxidanți
– Cartofi gătiți (4.649)
– Varză verde crudă (1.770)
– Broccoli crud (1.510)
– Spanac crud (1.513)
✔️ Nuci bogate în antioxidanți
– Nuci pecan (17.940)
– Nuci braziliene (1.419)
✔️ Leguminoase și cereale bogate în antioxidanți
– Boabele de sorg roșu (14.000)
– Fasole (8.606)
– Pâine cu cereale integrale (1.421)
✔️ Ierburi bogate în antioxidanți
– Cuișoare (314.446)
– Scorțișoară (267.537)
– Oregano (159.277)
– Turmeric (102.700)
– Chimen (76.800)
– Pătrunjel uscat (74.359)
– Busuioc (67.553)
– Ghimbir (28.811)
– Ciocolată neagră (20.816)
✔️ Băuturi bogate în antioxidanți
– Ceai verde (1.253)
– Vin roșu (3.607)
Și apoi, există suplimente antioxidante, care includ glutation, quercetină, luteină, vitamina C , vitamina E, resveratrol, seleniu și uleiuri esențiale (levănțică și tămâie).
Includerea acestor alimente în dieta ta poate crește aportul de antioxidanți. Ceea ce în cele din urmă îți face viața mai bună în diferite moduri.
👉 Care sunt beneficiile antioxidanților?
Cunoscuți pentru combaterea radicalilor liberi și a inflamației rezultate, antioxidanții stimulează sănătatea inimii și îmbunătățesc funcția cognitivă. De asemenea, îmbunătățesc imunitatea și întăresc vederea, iar proprietățile lor antiinflamatorii ajută la prevenirea bolilor cronice precum artrita. Aportul adecvat de antioxidanți poate să întârzie îmbătrânirea și să îmbunătățească sănătatea părului.
1. Sănătatea cardiovasculară
Deși nu s-a descoperit că toți antioxidanții protejează împotriva bolilor de inimă, unii, cum ar fi vitamina C, E, seleniul, cuprul și zincul au o activitate cardioprotectoare puternică. S-a descoperit că un aport adecvat de vitamina C poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu până la 50%.
Există sute de alte studii care afirmă că aportul fructe și legume proaspete poate proteja inima și poate preveni problemele cardiovasculare. Fructele și legumele sunt încărcate cu antioxidanți.
❓Știați că:
Grăsimile polinesaturate cresc nevoia de mai mulți antioxidanți. Acest lucru se datorează faptului că grăsimile polinesaturate sunt foarte sensibile la oxidare și formarea de radicali liberi și, prin urmare, necesită o cantitate mai mare de protecție.
2. Sănătatea cognitivă
S-a descoperit că antioxidanții îmbunătățesc memoria și reduc riscul de demență. S-a demonstrat că vitaminele și mineralele antioxidante, cum ar fi vitaminele C și E, seleniul și zincul funcționează ca „antidepresive” naturale, mai ales atunci când sunt luate în formele lor organice cele mai biodisponibile (de exemplu, complexul natural de vitamina E , zinc (glicinat), seleniu. drojdie) – care au o potență mai mare și oferă un beneficiu mai mare în general decât variantele lor anorganice.
Antioxidanții promovează îmbunătățirea sănătății vasculare – stimulând microcirculația în vasele mici de sânge din creier – îmbunătățind astfel livrarea de oxigen și nutrienți către neuronii (adică, celulele creierului) avide de nutrienți.
Antioxidanții funcționează ca mediatori în sistemul nervos central, prevenind astfel inflamația și stimulând sănătatea cognitivă. Cele mai multe boli ale creierului sunt asociate cu leziuni oxidative („stres oxidativ”), care pot fi prevenite și adesea îmbunătățite cu un aport mai mare de antioxidanți. Aceste substanțe puternice joacă un rol în prevenirea altor afecțiuni precum boala Alzheimer.
Un consum mai mare de carotenoizi (o altă ramură a antioxidanților) din alimente precum cartofii dulci, ignamele și morcovii a fost legat de beneficii cognitive la adulți.
3. Tratamentul artritei
Studiile au constatat că intervenția antioxidantă poate îmbunătăți simptomele clinice ale artritei reumatoide și poate oferi o ușurare. Acest lucru poate fi atribuit proprietăților antiinflamatorii ale antioxidanților. Fundația pentru artrită recunoaște importanța antioxidanților. Atât antocianinele din fructele de pădure, cât și vitamina C din citrice pot combate radicalii liberi care sunt responsabili de simptomele artritei.
4. Prevenirea cancerului
Antioxidanții combat radicalii liberi, care s-a dovedit că provocă cancer. Potrivit Institutului Național al Cancerului, chiar și suplimentele alimentare cu antioxidanți pot ajuta la tratamentul cancerului – având în vedere capacitatea lor de a lupta împotriva stresului oxidativ și a inflamației.
Un alt studiu afirmă modul în care statusul antioxidant total poate scădea în timpul tratamentului pentru cancer – ceea ce înseamnă că suplimentarea cu antioxidanți poate ajuta procesul de tratament.
Cu toate acestea, vă sugerăm să urmați sfatul medicului dumneavoastră în acest sens – deoarece unele studii sugerează că nivelurile ridicate de antioxidanți (de exemplu, vitamina E sintetică; dl-alfa-tocoferil) ar putea interfera cu recuperarea cuiva și cu anumite tratamente.
5. Îmbunătățirea vederii
Vitaminele antioxidante în doze mari pot preveni progresia și chiar inversa degenerescenta maculară legată de vârstă și alte probleme de vedere. Rapoartele Asociației Americane de Optometrie afirmă că suplimentele antioxidante cu vitaminele C și E (forma naturală; d-alfa tocoferol) pot reduce progresia cataractei în mai puțin de trei ani.
Alți antioxidanți importanți pentru sănătatea vederii sunt luteina și zeaxantina, care previn și degenerescența maculară legată de vârstă. Și apoi, avem vitamina A, care hrănește și protejează retina și alte structuri oculare și este importantă în prevenirea orbirii nocturne.
6. Întărirea imunității
Consumul mai multor fructe și legume este o modalitate sigură de a vă stimula imunitatea. Antioxidanții precum vitaminele A, C, E și carotenoidele stimulează sănătatea imunitară.
Un raport publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică spune că suplimentarea alimentară cu antioxidanți protejează sistemul imunitar și contribuie la îmbătrânirea sănătoasă. De asemenea, ajută la tratarea altor probleme legate de o imunitate slabă, cum ar fi răceala și infecțiile bronșice.
7. Sănătatea ficatului
Problemele hepatice apar de obicei atunci când organul suferă un stres oxidativ sever. Și aici intervin antioxidanții. Pot proteja și restabili activitatea normală a ficatului.
8. Îmbunătățirea fertilității
Studiile sunt limitate aici. Cu toate acestea, un studiu afirmă că antioxidanții precum vitaminele C, E, zincul și seleniul pot îmbunătăți calitatea și fertilitatea spermei.
9. Tratarea infecției tractului urinar
Studiile au arătat că infecția tractului urinar poate duce la stres oxidativ și epuizarea enzimelor antioxidante – motiv pentru care suplimentarea cu antioxidanți poate îmbunătăți starea.
Polifenolii, o altă clasă de antioxidanți găsiți în fructele de pădure și alte fructe, sunt cunoscuți că luptă împotriva infecțiilor urinare. Acești compuși reduc stresul oxidativ și inflamația și ajută la legarea fierului în urină, împiedicând-o să alimenteze creșterea bacteriilor.
10. Sănătatea rinichilor
Diverse modele animale au arătat că suplimentarea cu antioxidanți poate încetini progresia bolii cronice de rinichi. Antioxidanții pot fi deosebit de benefici pentru oricine care face dializă.
11. Efort fizic
Antioxidanții sunt cunoscuți pentru a maximiza efectele antrenamentului exercițiilor fizice. De asemenea, ajută la combaterea stresului oxidativ al exercițiului fizic. Și deoarece stresul oxidativ poate contribui la răni și poate afecta vindecarea, consumul de antioxidanți poate ajuta la recuperare și chiar o poate accelera. Antioxidanții, în special vitamina C, pot ajuta la repararea țesuturilor – deoarece exercițiile fizice sunt cunoscute că provoacă formarea de radicali liberi, care pot afecta țesutul muscular și timpul de recuperare.
12. Beneficii fumătorilor
O serie de studii au arătat că aportul sănătos al unei varietăți de fructe și legume poate fi o strategie de protecție pentru fumători. S-a observat că fumătorii au stres oxidativ crescut și activitate antioxidantă compromisă – motiv pentru care consumul de antioxidanți poate oferi o serie de beneficii protectoare.
13. Tratarea acneei
Radicalii liberi călătoresc prin corp, furând electroni din celulele sănătoase. Prin acest mecanism, pot promova inflamația, care este unul dintre factorii obișnuiți pentru acnee și alte afecțiuni inflamatorii ale pielii (de exemplu, eczeme, dermatită). Pe măsură ce antioxidanții neutralizează acești radicali liberi, ei pot ajuta la reducerea inflamației și la prevenirea și tratarea acneei. De asemenea, protejează pielea împiedicând toxinele să pătrundă în stratul dermic.
Vitaminele C și E sunt doi astfel de antioxidanți care pot combate acneea prevenind inflamația rezultată. Vitamina E promovează repararea și vindecarea pielii, tratând astfel cicatricile acneice. Alți antioxidanți importanți pentru prevenirea și tratarea acneei includ seleniul și zincul.
14. Întârzierea îmbătrânirii
Radicalii liberi sunt cei care provoacă semnele îmbătrânirii. Provoacă leziuni și inflamații celulare și duc la riduri și pete de vârstă. Deoarece antioxidanții contracarează efectele radicalilor liberi, pot juca un rol major în întârzierea semnelor de îmbătrânire.
15. Sănătatea părului
Suplimentele antioxidante pot îmbunătăți sănătatea părului și pot trata deficiențele nutriționale care pot compromite sănătatea părului. Și, deoarece părul tău este expus în mod regulat la lumina soarelui și la poluare, este bombardat în mod constant cu radicali liberi. Antioxidanții pot combate acest lucru, protejând foliculii delicați de păr și previn căderea părului cauzată de stresul oxidativ.
👉 Cum acționează antioxidanții în corpul tău?
Modul în care funcționează antioxidanții este o piesă importantă a științei. Dacă intrăm în câteva elemente fundamentale, știm că organismul uman este format din diverse elemente, atomi și electroni. Și doi sau mai mulți atomi formează o moleculă. O moleculă poate fi stabilă doar dacă are numărul potrivit de electroni. Dacă pierde un electron când nu ar trebui, se poate transforma într-un radical liber. Ca radical liber, este foarte instabil și poate reacționa cu alte molecule, provocând daune acestora. Poate provoca chiar o reacție în lanț care duce la transformarea altor molecule în radicali liberi, ceea ce poate provoca ravagii în sistem.
Aici intră în imagine antioxidanții. Ei donează electroni radicalilor liberi, neutralizându-i astfel eficient. Cu toate acestea, avem nevoie de un echilibru între antioxidanți și radicali liberi.
❓Știați că:
Chiar și radicalii liberi au un rol de jucat în corpul nostru. Sistemul imunitar folosește radicalii liberi pentru a ucide bacteriile, virușii și ciupercile care altfel ne-ar putea infecta.
Suplimentarea cu doze mari de antioxidanți poate interfera cu tratamentul cancerului si sanatatea cardiovasculara. De asemenea, afectează modul în care organismul echilibrează diferitele niveluri de nutrienți și substanțe chimice.
Niciun comentariu