Cele mai bune 22 de alimente care te scapă de constipație

1

Constipația afectează aproximativ 20% din populație. În astfel de cazuri, trebuie să identifici alimentele care te fac să ai scaun. Beneficiile lor sunt importante pe termen lung și nu știți niciodată când vă vor fi utile aceste informații. Inactivitatea, dietele sărace în fibre sau chiar îmbătrânirea pot cauza constipație. Deși unele laxative, balsam de scaun și suplimente de fibre pot ajuta, cele mai bune remedii ar putea fi anumite alimente care promovează mișcarea intestinală. Aceste alimente naturale includ o gamă largă de fructe, cereale și legume.
Înainte de a ajunge la lista de alimente, este important să înțelegem știința din spate.
Pentru cei care mănâncă, trebuie să existe și un sistem care să elimine resturile după procesul de digestie. Mișcarea intestinală este o modalitate majoră prin care corpul nostru aruncă deșeurile. Compactează resturile într-o masă (ceea ce numim fecale sau scaun) și le trece prin rect și anus. Mișcarea intestinală este un indicator al stării noastre generale de sănătate.
S-ar putea să aveți șapte până la zece mișcări intestinale într-o săptămână sau s-ar putea să aveți două într-o zi. Tiparele și frecvența s-ar putea schimba, dar în măsura în care totul rămâne la fel, acesta este un semn de sănătate bună.
Care sunt alimentele care promovează mișcarea intestinală?
1. Merele
Merele sunt bogate în fibre, care trec prin intestine nedigerate și promovează mișcările intestinale regulate. Merele conțin și o fibră solubilă numită pectină, care are efecte laxative. Pectina reduce timpul de tranzit al colonului, ajută la reducerea constipației și îmbunătățește, de asemenea, sănătatea digestivă.
Chiar și oțetul de mere este considerat un remediu bun pentru constipație. Deși nu există încă cercetări științifice, anumite surse susțin că acționează ca un laxativ.
2. Băuturi calde
Se știe că lichidele fierbinți stimulează intestinele și ușurează constipația. Conform studiilor, apa caldă poate avea efecte favorabile asupra mișcărilor intestinale.
3. Caise
Caisele, în special caisele japoneze, cresc frecvența scaunelor și contracția colonului. Aceste efecte au fost observate în studiile efectuate pe animale.
4. Afine
La fel ca toate fructele, afinele sunt, de asemenea, bogate în fibre alimentare care pot ameliora simptomele de constipație. Asigurați-vă că evitați afinele conservate, deoarece acestea pot fi îndulcite suplimentar și pot conține nutrienți mai puțini.
5. Varza de Bruxelles
Aceste mini-verze sunt surse bune de fibre, ceea ce face scaunul voluminos și vă ajută să scăpați de constipație. Dacă nu aveți obișnuința de a consuma multe fibre, începeți cu puțin, altfel fibrele din muguri s-ar putea să nu se descompună în intestinul subțire, ceea ce duce în cele din urmă la gaze.
6. Semințe de chia
Semințele de chia nu numai că sunt bogate în fibre, dar conțin și grăsimi sănătoase și ajută la absorbția apei. Acestea pot ajuta la tratarea constipației. Acestea conțin fibre insolubile care formează un gel pe măsură ce intră în contact cu apa. Acest gel adaugă volum scaunului tău, promovând astfel regularitatea. Puteți lua aproximativ 1,5 linguri (20 de grame) de semințe de chia în fiecare zi. Înmuierea semințelor înainte de a le consuma este ideală, pentru a facilita digestia.
7. Strugurii
Strugurii sunt bogați în fibre și pot ajuta la ameliorarea constipației. Consumul a doar 10 struguri vă oferă aproximativ 2,6 grame de fibre. Acest lucru vă poate ajuta cu problemele de regularitate.
8. Grepfrut
Fructul pare să aibă proprietăți laxative care pot ajuta la ameliorarea constipației și vă pot ajuta in regularitatea scaunelor. Grepfruturile conțin aproximativ 2,3 grame de fibre per porție de 150 de grame.
Dar rețineți că sucul de grepfrut poate interfera cu anumite medicamente. Prin urmare, dacă luați orice alt medicament, consultați mai întâi medicul dumneavoastră.
9. Kombucha
Kombucha este o varietate de băuturi îndulcite cu ceai negru sau verde – și este de obicei luată ca o băutură funcțională. Ceaiul de kombucha fermentat conține probiotice, despre care se știe că ajută la ameliorarea constipației.
10. Kiwi
Un kiwi mediu are aproximativ 2 grame de fibre, care este o combinație a formelor solubile și insolubile. Această fibră din fructe poate ajuta la ameliorarea constipației.
11. Apa cu lămâie
Apa este un lubrifiant natural care înmoaie scaunul. Lămâile devin alcalinizante odată ce ajung in interiorul corpului și pot lucra asupra sistemului digestiv pentru a pune lucrurile în mișcare. Cele două pot fi un remediu puternic pentru constipație. Puteți bea apă caldă cu lămâie înainte de culcare. Acest lucru poate ajuta la slăbirea materiilor fecale în timpul somnului. Doar asigurați-vă că vă clătiți bine gura cu apă înainte de a vă curăța dinții, deoarece aciditatea lămâii poate degrada smalțul de pe dinți.

12. Mango
La fel ca orice fruct, mango este bogat în fibre și ajută la ameliorarea constipației. Dar ceea ce ar putea fi mai eficient sunt substanțele fitochimice din pulpa de mango, care pot îmbunătăți sănătatea digestivă și vă pot ajuta să ameliorați constipația. Fitochimicele sunt cunoscute pentru a promova sănătatea microbiotei intestinale, promovând astfel sănătatea digestivă.
13. Portocale
O portocală mare și suculentă vă oferă aproximativ 4 grame de fibre pentru doar 81 de calorii. În plus, portocalele (și citricele în general) conțin un flavonol numit naringenină, care, conform cercetătorilor chinezi, poate funcționa ca laxativ și te poate ajuta la regularitatea scaunelor.
14. Fulgi de ovăz
Fulgii de ovăz sunt unul dintre acele alimente pentru micul dejun care ajută foarte mult in problema constipației. O ceașcă de fulgi de ovăz obișnuit conține 4 grame de fibre, dintre care jumătate sunt fibre insolubile.
15. Prune uscate
Prunele sunt adesea considerate remediul naturii pentru constipație din două motive. Unu, sunt bogate în fibre insolubile. Și doi, conțin și un laxativ natural numit sorbitol.
16. Quinoa
Quinoa conține de două ori mai multe fibre decât majoritatea cerealelor. Prin urmare, vă poate face să aveți scaun și vă poate ușura problemele de constipație.
17. Stafide
Fiind fructe uscate, stafidele conțin cantități concentrate de fibre – iar acestea pot trata constipația și pot declanșa scaunul.
18. Spanacul
O ceașcă de spanac conține 4 grame de fibre și acesta este un motiv suficient de bun pentru ca oricine să-l folosească in tratarea constipației. Mai important, spanacul conține și magneziu – un mineral care ajută la contractarea colonului și atrage apă pentru a curăța.
19. Iaurt
Deși iaurtul conține probiotice și poate ajuta la ameliorarea constipației, unele surse spun că, în schimb, poate provoca această afecțiune. Prin urmare, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza iaurt în acest scop.
20. Varză
Varza este foarte bogată în fibre alimentare. O ceașcă de varză oferă aproape 2 grame de fibre. Fibrele din această legumă pot reduce simptomele de constipație și pot asigura că scaunul tău trece fără probleme.
21. Apa de cocos
Apa de cocos poate face minuni asupra intestinelor tale, deoarece este unul dintre cele mai bune laxative naturale. Oferă un impuls natural de hidratare și, având un conținut ridicat de electroliți, poate ameliora simptomele de constipație.
22. Porumb
Porumbul este o sursă superbă de fibre insolubile, tipul de fibre pe care corpul dumneavoastră nu le poate digera. Această fibră acționează ca o perie de frecat și vă curăță colonul. Acest lucru te poate face să ai scaun.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!