Miere și migdale pentru scăderea colesterolului – studiu

0

Consumul migdalelor cu miere poate părea un răsfăț, dar ar putea fi o modalitate sănătoasă de a-ți îmbunătăți profilul colesterolului. Două noi studii sugerează că mierea și migdalele au fiecare proprietăți speciale care pot ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă.
Dar asta nu înseamnă că ar trebui să faci exces de miere și mâncăruri încărcate cu nuci precum baklava, în speranța de a scădea colesterolul. În schimb, cercetătorii spun că mierea și migdalele ar trebui să fie încorporate treptat în dieta ta, înlocuindu-le cu alte alimente bogate în calorii, pentru a obține cele mai multe beneficii fără a adăuga kilograme în plus.
În primul studiu, cercetătorii de la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign au descoperit că mierea conține aproximativ același nivel de antioxidanți ca multe fructe și legume, cum ar fi spanacul, merele, bananele, portocalele și căpșunile.
Autorul studiului Nicki Engeseth, PhD, spune că adăugarea unor cantități mici de miere ar putea spori efectele unei diete deja sănătoase pentru inimă și ar ajuta la menținerea sub control a nivelului de colesterol.
„Oamenii ar putea înlocui zahărul cu miere, iar acest lucru ar putea contribui cu o cantitate semnificativă de antioxidanți în dieta zilnică”, spune Engeseth.

De fapt, Engeseth și colegii ei au descoperit că consumul unui amestec de aproximativ 4 linguri de miere cu 450 ml de apă a îmbunătățit nivelul de antioxidanți din sânge. Cercetătorii spun că este prima dată când s-a dovedit că mierea are un efect antioxidant sănătos la oameni.
Un studiu de laborator anterior efectuat de aceeași echipă de cercetare a constatat că mierea neagră are, în general, cele mai mari concentrații de antioxidanți. Descoperirile lor au fost prezentate la reuniunea anuală a Societății Americane de Chimie.
Într-un alt studiu, cercetătorii canadieni au descoperit că consumul de migdale poate scădea semnificativ așa-numitul colesterol „rău”.
Deși cercetările anterioare au arătat că consumul de nuci poate reduce riscul de boli de inimă , nu se știa exact câte nuci trebuie să mănânci pentru a obține beneficii. În acest studiu, cercetătorii au testat trei diete pe 27 de bărbați și femei cu colesterol ridicat pe o perioadă de trei luni.
Timp de o lună, participanții au mâncat o doză mare de migdale (aproximativ 2 pumni) care a reprezentat puțin mai puțin de un sfert din valoarea totală a caloriilor zilnice. În luna următoare, au mâncat o doză mai mică (o mână) de migdale. Și în ultima lună, au mâncat o brioșă din grâu integral, cu conținut scăzut de grăsimi, care avea aceeași cantitate de calorii, proteine și grăsimi (saturate și polinesaturate) ca și migdalele.
După ce au comparat nivelurile de colesterol în timpul și după fiecare dietă, cercetătorii au descoperit că nivelurile de LDL au fost scăzute în medie cu 4,4% cu porția mai mică de migdale și cu 9,4% cu porția mai mare. Studiul a fost finanțat de Almond Board of California.
„Am fost destul de impresionați”, spune autorul studiului David JA Jenkins, MD, director al centrului de nutriție clinică și modificarea factorilor de risc la Spitalul St. Michael din Toronto, într-un comunicat de presă.
În plus, raportul dintre colesterolul „bun” LDL și HDL a scăzut cu aproape 8% pentru jumătate de doză și cu 12% pentru doza completă până în a patra săptămână. Aceasta înseamnă că migdalele au avut un efect bun asupra LDL colesterolului „rău” fără a scădea cantitatea de HDL.
În schimb, nivelurile de colesterol nu s-au schimbat semnificativ după faza de brioșe.
Nucile sunt o sursă bună de proteine și nu au colesterol, dar Asociația Americană a Inimii subliniază că pot face mai mult rău decât bine dacă sunt adăugate mai degrabă decât înlocuite cu alte alimente din dietă, deoarece sunt bogate în grăsimi și calorii.
Alte nuci, inclusiv nuci, nuci pecan, arahide, macadamia și fistic, s-au dovedit că scad colesterolul. Jenkins spune că, deși nu există suficiente cercetări pentru a spune că toate nucile sunt egale ca valoare pentru sănătate, migdalele au fost deosebit de bine cercetate.

Niciun comentariu

Nu ratați!