Lămâile se crede că provin din Valea Indusului (o civilizație din epoca bronzului din Asia de Sud) din cauza unui cercel în formă de lămâie din 2500 i.Hr., găsit de arheologii din zonă. Acestea s-au cultivat in jurul Mediteranei încă din primul secol d.Hr.
Acești copaci produc fructe pe tot parcursul anului. Un copac produce intre 500 si 600 kg de lămâi într-un an.
Lămâile conțin vitamina A, B6, C, E, acid citric, flavonoide, calciu, cupru, fier, magneziu, fosfor, riboflavina, tamina, acid pantotenic, potasiu și fibre.
Beneficiile lămâii includ tratamentul infecțiilor gâtului, indigestiei, constipație, probleme dentare, febră, hemoragie internă, reumatism, arsuri, obezitate, tulburări respiratorii, holeră și hipertensiune arterială, dar este foarte benefică și pentru piele și păr. Cunoscută pentru proprietățile ei terapeutice, lămâia ajută la purificarea sângelui.
Lămâile sunt acide din punct de vedere al pH-ului, dar in corp devin alcaline. De fapt, ele sunt unul dintre cele mai alcaline alimente, excelente pentru echilibrarea stării acide din organism, ajutând la echilibrarea pH-ului. Ele sunt bogate în vitamina C și flavonoide care acționează împotriva infecțiilor precum gripa și răceala.
Ficatul tău iubește lămâile! Lămâia este un stimulent excelent pentru ficat și este un dizolvant al acidului uric și al altor otrăviri, lichefiind bila. Sucul de lămâie proaspăt adăugat la un pahar mare de apă dimineața este un puternic detoxifiant pentru ficat.
Lămâia crește peristaltismul în intestine, ajutând la crearea unei mișcări intestinale, eliminând astfel deșeurile, ajutând regularitatea. Adăugați sucul unei lămâi în apă caldă și beți primul lucru dimineața.
In 1747, un chirurg naval numit James Lind a vindecat persoanele din echipaj de scorbut cu lămâi proaspete. In ziua de azi, British Navy (marina din Marea Britanie) cere navelor să transporte suficiente lămâi, astfel încât fiecare marinar să poată avea o porție de suc pe zi.
Acidul citric din sucul de lămâie ajută la dizolvarea calculilor biliari, depozite de calciu și pietre la rinichi.
Vitamina C din lămâie ajuta la neutralizarea radicalilor liberi legați de îmbătrânire și de cele mai multe tipuri de boli. Coaja de lămâie conține potentul tangeretin al fitonutrientului, care s-a dovedit a fi eficient pentru tulburatile cerebrale cum ar fi boala Parkinson. Atenție însă la lămâile tratate cu pesticide, acestea pot fi mai mult toxice decât vindecătoare – folosiți doar coaja lămâilor BIO sau a lămâilor netratate.
Lămâia distruge viermii intestinali.
Când există oxigen insuficient în atmosferă și apar dificultăți de respirație (de ex. la altitudini mari), lămâile sunt foarte utile. Primul om care a ajuns pe vârful Everest, Edmund Hillary, a spus ca succesul său se datorează în mare măsură lămâilor.
Lămâile au proprietăți antibacteriene puternice. Experimentele au descoperit ca sucul de lămâie distruge bacteriile de malarie, holeră, difterie, febră tifoidă și alte boli mortale.
Vasele de sânge sunt întărite de vitamina P, prevenind astfel hemoragia internă. De asemenea tratează tensiunea arterială crescută. Acestea ameliorează și simptomele tulburărilor oculare, inclusiv retinopatia diabetică.
Lămâile conțin 22 de compuși anti-cancer, inclusiv limonenul natural, uleiul ce încetinește sau chiar oprește creșterea tumorilor canceroase, și glicozidele flavonol care împiedică divizarea celulelor canceroase.
Conform teoriei ionizării biologice, lămâia este singura hrană din lume care este anionica (un ion cu o sarcină negativă) Toate celelalte alimente sunt cationice (ionul are încărcătură pozitivă). Acest lucru o face extrem de utilă pentru sănătate, deoarece interacțiunea dintre anioni si cationi oferă în cele din urmă toată energia celulară.
Niciun comentariu