Cum tratezi simptomele psoriazisului in mod natural – 5 remedii naturale eficiente

0

Dacă aveți pete uscate pe piele, mâncărime, zone dureroase și roșii, există riscul să suferiți de psoriazis. Psoriazisul este o afecțiune autoimună persistentă care determină formarea zonelor roșii, ridicate, la suprafața pielii, ceea ce poate fi atât iritant, cât și jenant. Considerat fără tratament definitiv, psoriazisul apare și dispare de obicei în cicluri de-a lungul vieții cuiva, provocând adesea erupții cutanate solzoase și inconfortabile în momente când funcția imunitară este scăzută sau nivelul de stres este ridicat. Se crede că afectează mai mult de 3% din populație.
Medicii folosesc în mod normal medicamente și creme prescrise pentru a ajuta la scăderea aspectului de pete roșii de psoriazis pe piele, dar acestea nu rezolvă de fapt problema de bază sau starea autoimună în sine. Sub suprafața pielii, psoriazisul poate face ca celulele pielii să se înmulțească într-un ritm foarte rapid, uneori de până la 100 de ori mai rapid. Acest lucru face ca o cantitate mare de celule ale pielii să ajungă în cele din urmă la stratul exterior al pielii și să moară la suprafață (așa cum fac toate celulele pielii îmbătrânite), lăsând în urmă o placă ridicată, roșie, solzoasă.
Experții încă nu știu vreo modalitate de a pune capăt acestui ciclu repetitiv, deși cercetările arată că îmbunătățirea imunității și ajutarea la tratarea locală a pielii sensibile, folosind ingrediente naturale și blânde, pot ameliora simptomele. De asemenea, s-ar putea să fii surprins să știi că gestionarea stresului și a rutinei vă pot ajuta la reducerea psoriazisului. De exemplu, studiile arată că până la 80 % dintre persoanele care au psoriazis raportează traume emoționale recente.
Deoarece psoriazisul este o tulburare autoimună, este nevoie de o varietate de modificări ale stilului de viață și de remedii pentru a aduce o ușurare semnificativă, mai ales dacă tulburarea autoimună a devenit severă și provoacă și alte simptome, cum ar fi durerea articulară și oboseala.
👉 Cum să tratezi simptomele psoriazisului în mod natural
1. Mâncați o dietă antiinflamatoare
Mulți oameni văd îmbunătățiri mari ale simptomelor psoriazisului atunci când își curăță dietele și își măresc aportul de nutrienți. Unele dintre cele mai bune alimente pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor psoriazisului și la reducerea reacțiilor autoimune includ:
Alimente probiotice : lactate crude, de cultură (cum ar fi chefir, amasai, iaurt) plus murăturile care susțin digestia, reduc inflamația și întăresc imunitatea.
Alimente bogate în fibre : fibrele se găsesc în aproape toate alimentele vegetale care sunt bogate în nutrienți și antioxidanți, cum ar fi fructele proaspete, legumele, leguminoasele încolțite și semințele/nucile.
Pește sălbatic: somonul, macroul, sardinele și halibutul sunt exemple de grăsimi omega-3 antiinflamatoare.
Alimente bogate în zinc : zincul este esențial pentru menținerea pielii sănătoase. Sursele bune includ semințele de dovleac, carnea de vită hrănită cu iarbă, semințele și leguminoasele.
Alimente bogate în vitamina D și vitamina A: legumele și fructele viu colorate sunt cea mai bună sursă de vitamina A, inclusiv verdețurile cu frunze, fructele de pădure și broccoli. Cercetările arată că vitamina A este esențială pentru vindecarea pielii și acționează ca un antioxidant care reduce inflamația. Vitamina D ajută sistemul imunitar și celulele pielii și poate fi obținută din ouă, lapte crud și anumite ciuperci.
Pe de altă parte, alimentele care pot agrava simptomele psoriazisului și pot contribui la reacții autoimune includ:
Alergeni comuni: produsele lactate convenționale și glutenul pot provoca sensibilități sau alergii alimentare în tractul digestiv care declanșează inflamația. Multe persoane cu psoriazis au dificultăți în digerarea cazeiinei A1, o proteină care se găsește în majoritatea laptelui de vacă. În schimb, căutați produse din lapte de capră de cultură (cum ar fi chefir sau iaurt) sau lapte de vacă care este etichetat exclusiv cazeină A2. În loc să consumați alimente cu gluten (toate cele făcute cu grâu, orz, secară), încercați cereale fără gluten, cum ar fi ovăzul, hrișca, amarantul și quinoa.
Carne din crescătorii : aceasta tinde să fie mai scăzută în nutrienți și mai bogată în grăsimi omega-6, care pot crește inflamația.
Uleiuri hidrogenate și alimente prăjite: găsite în majoritatea alimentelor ambalate sau fast-food, aceste alimente pot fi dificil de digerat pentru persoanele cu psoriazis și sunt foarte bogate în omega-6, din care majoritatea oamenilor primesc deja mult prea mult.

2. Folosiți ierburi și suplimente naturale
Cele mai bune remedii naturale pentru psoriazis includ:
Ulei de pește Omega-3 (1.000–2.000 de grame pe zi): reduce inflamația
Vitamina D3 (5.000 UI pe zi): nivelurile scăzute de vitamina D și deficitul de vitamina D sunt asociate cu psoriazis
Ciulin de lapte (250 miligrame de trei ori pe zi): ajută la promovarea detoxifierii ficatului și reduce creșterea celulară
Probiotice (50 de miliarde de unități zilnic): scad reacțiile autoimune și îmbunătățesc digestia prin creșterea bacteriilor bune și eliminarea bacteriilor rele
Ierburi adaptogene și vitamina B12: ajută organismul să facă față efectelor stresului
Enzime digestive : stimulează absorbția nutrienților și pot ajuta la reducerea sensibilității alimentare
Bulion de oase : furnizează mulți nutrienți, cum ar fi colagenul și glucozamina, care repară pielea deteriorată, țesuturile digestive și articulațiile
3.  Stați cel puțin 20 de minute la soare zilnic
Obținerea a 20 de minute de soare zilnic, 3 – 4 zile pe săptămână, poate îmbunătăți semnificativ simptomele psoriazisului prin creșterea nivelului de vitamina D. Cercetările arată că vitamina D modifică modul în care celulele cresc și ar putea ajuta la încetinirea producției de celule ale pielii la persoanele cu psoriazis. Acest lucru ajută la ameliorarea simptomelor psoriazisului, cum ar fi pielea groasă și descuamarea. De asemenea, vitamina D îmbunătățește modul în care sistemul imunitar funcționează și poate reduce reacțiile autoimune sau inflamația.
4. Reducerea stresului
Atât stresul emoțional, cât și cel fizic pot determina dezvoltarea psoriazisului sau agravarea simptomelor psoriazisului. Persoanele cu psoriazis care folosesc tehnici de relaxare și fac un efort pentru a reduce stresul observă de obicei îmbunătățiri ale simptomelor, ceea ce are sens având în vedere că psoriazisul este o tulburare autoimună. Tulburările autoimune sunt adesea agravate de stres datorită modului în care răspunsul „luptă sau fugă” afectează sistemul imunitar, eliberând niveluri mai mari de proteine inflamatorii numite citokine și contribuind la dezechilibre hormonale.
5. Umiditatea și utilizarea uleiurilor esențiale liniștitoare
Simptomele psoriazisului sunt de obicei cele mai grave atunci când pielea este foarte uscată și inflamată. Hidratarea pielii și utilizarea uleiurilor naturale antiinflamatoare pot ameliora simptome precum roșeața, descuamarea și durerea. În funcție de locul în care apare mâncărimea și descuamarea, umiditatea poate fi crescută prin utilizarea de șampoane naturale, loțiuni, geluri, spume, creme și unguente mai grase. Mențineți pielea hidratată prin aplicarea de creme grase sau uleiuri, cum ar fi uleiul de cocos virgin, unt de shea crud.
Alte opțiuni pentru a ajuta la blocarea umidității includ  vaselina, uleiul de migdale sau uleiul de măsline virgin. Încercați să vă hidratați după un duș cald (evitând apa foarte fierbinte), dar aveți grijă să nu adăugați prea mult ulei înainte de antrenament sau în lunile calde ale anului, deoarece transpirația amestecată cu creme groase vă poate agrava simptomele psoriazisului.
Uleiurile esențiale precum levănțica, tămâia, mușcata și uleiul de arbore de ceai pot, de asemenea, calma pielea inflamată și sprijină procesul de vindecare, fără a fi nevoie de creme iritante pe bază de prescripție medicală. Mai întâi efectuați un mic test de plasture pentru a vă asigura că nu reacționați rău la aceste uleiuri. Utilizați o cantitate foarte mică, deoarece uleiurile esențiale sunt foarte concentrate. Amestecați trei picături de ulei de lavandă și trei picături de ulei de tămâie cu o linguriță de ulei de nucă de cocos și frecați zona afectată de 1 – 3 ori pe zi.
👉 Articole recomandate:
📌 Este Aloe Vera un remediu eficient pentru psoriazis?
📌 Cojile de banane pentru tratarea psoriazisului? 4 rețete pe care le poți încerca chiar azi

Niciun comentariu

Nu ratați!