👉 Ce este artrita reumatoidă?
Artrita reumatoidă este o boală cronică autoimună care afectează articulațiile cuiva și provoacă durere continuă, umflături, rigiditate și limitări în ceea ce privește mișcările. Pentru majoritatea oamenilor, simptomele artritei reumatoide tind să se agraveze atunci când nivelul inflamației crește. În prezent, nu există un „tratament” pentru artrita reumatoidă, ci doar modalități de a gestiona simptomele. Atunci când artrita reumatoidă nu este gestionată bine, se pot dezvolta complicații în timp, inclusiv leziuni semnificative ale articulațiilor, modificări hormonale, leziuni ale nervilor și inflamații periculoase a vaselor de sânge.
În timp ce mulți adulți experimentează o anumită formă de durere și inflamație la un moment dat, artrita reumatoidă este diferită deoarece tinde să dureze ani de zile și afectează de obicei articulațiile de pe ambele părți ale corpului simultan (de exemplu, dacă o mână doare persistent, un semn de artrita reumatoidă este durerea și celeilalte mâini). Cauza de bază a artritei reumatoide este inflamația, care este declanșată de reacții autoimune și determină deteriorarea articulațiilor în timp.
Ca și în cazul altor tulburări autoimune, artrita reumatoidă este cauzată de o combinație de factori legați de genetică, mediul și stilul de viață al cuiva (inclusiv dieta și nivelul de activitate), hormonii și sistemul imunitar.
Studiile arată că persoanele care primesc tratament timpuriu pentru artrită se simt mai bine mai repede, au o calitate mai bună a vieții pe termen lung și reduc nevoia sau intervențiile chirurgicale sau riscul de complicații. În timp ce medicamentele sunt prescrise în mod obișnuit persoanelor cu artrita reumatoidă, experții holistici recomandă astăzi pacienților cu să adopte o abordare implicată de „îngrijire de sine” pentru a-și gestiona simptomele, inclusiv îmbunătățirea dietei, menținerea activă și reducerea durerii în mod natural. A fi proactiv în ceea ce privește reducerea inflamației și a altor factori de risc asociați cu artrita reumatoidă poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții cuiva și nu prezintă riscul pentru efecte secundare care apar adesea împreună cu utilizarea pe termen lung a medicamentelor.
👉 Simptome și semne ale artritei reumatoide
Simptomele artritei reumatoide sunt cauzate de pierderea cartilajului din articulații, de țesutul inflamat din jurul articulațiilor și de o strângere a spațiului dintre articulații din cauza umflăturilor. Lichidul sinovial care lubrifiază în mod normal articulațiile începe să se îngroașe și să se umfle, în timp ce pierderea cartilajului determină frecare crescută între articulații și oase. Rezultatul este că articulațiile devin incapabile să se miște fără probleme – slabe, rigide, slăbite sau instabile – și spațiul tampon între oase poate deveni mai mic, ceea ce limitează gama de mișcare.
Cele mai frecvente semne și simptome ale artritei reumatoide includ:
– Dureri articulare – Umflarea în și în jurul anumitor articulații durează timp de șase săptămâni sau mai mult. Orice articulație poate fi deteriorată din cauza artritei reumatoide, dar încheieturile, picioarele, mâinile, gleznele și genunchii sunt cel mai frecvent afectate.
– Roșeață, căldură și sensibilitate în apropierea articulațiilor inflamate — Durerea și sensibilitatea sunt de obicei experimentate într-un „model simetric”, ceea ce înseamnă că sunt afectate articulațiile de pe ambele părți ale corpului.
– „Rigiditatea matinală” care este de obicei mai gravă imediat după trezire și durează 30 de minute sau mai mult — Unii oameni experimentează rigiditate matinală timp de câteva ore aproape în fiecare dimineață.
– Oboseală și dureri musculare
– Probleme la deplasare, inclusiv aplecare, urcatul scărilor, mersul pe jos sau exercițiile fizice
– Pierderea poftei de mâncare sau febră scăzută
👉 Ce cauzează artrita reumatoidă?
Artrita reumatoidă este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că este declanșată din cauza reacțiilor defectuoase ale sistemului imunitar care determină anumite celule/substanțe chimice să atace în mod greșit țesutul sănătos al organismului. Tipul de inflamație care provoacă artrita reumatoidă este cel care se dezvoltă în „sinoviale”, țesutul care căptușește articulația. Substanțele chimice distructive ale sistemului imunitar uzează cartilajul care în mod normal amortizează spațiul dintre articulații și oase, provocând frecare și durere.
De ce ar ataca sistemul imunitar organismul și ar crea inflamații în țesuturi, inclusiv în articulații? Inflamația asociată cu artrita reumatoidă poate fi declanșată de o serie de factori, iar factorii de risc includ:
– Sănătate precară a intestinului sau „ sindromul intestinului permeabil ”
– O dietă proastă și alergii alimentare (alimentele care contribuie la inflamație includ carbohidrați rafinați, prăjeli și prea mult zahăr)
– Obezitate (mai ales dacă cineva a fost obez înainte de vârsta de 55 de ani)
– Factori genetici (anumite gene pot afecta sistemul imunitar)
– Toxicitate, din cauza unor lucruri precum expunerea la toxinele din mediu și perturbatorii endocrini
– Funcție imunitară scăzută din cauza altor afecțiuni medicale sau tulburări autoimune
– Fumat
Potrivit Colegiului American de Reumatologie, artrita reumatoidă poate fi uneori greu de diagnosticat corect și de diferențiat de alte boli autoimune, deoarece simptomele lor pot fi toate similare uneori. Nu există un singur test care să fie folosit pentru a diagnostica artrita reumatoidă – mai degrabă un reumatolog (un medic specializat în boli care afectează articulațiile, oasele și mușchii) pune un diagnostic evaluând simptomele pacientului, istoricul medical, istoricul familial și stilul de viață. Efectuarea unui istoric medical complet, efectuarea unui examen fizic și, uneori, efectuarea de radiografii sau un test de sânge pot ajuta un medic să pună un diagnostic.
👉 Tratament natural pentru simptomele artritei reumatoide
Medicii care practică medicina convențională folosesc în mod obișnuit o combinație de medicamente pe bază de prescripție medicală – cum ar fi antiinflamatorii, corticosteroizii , agenți biologici care alterează sistemul imunitar sau analgezice – pentru a ajuta la controlul simptomelor. Deși acestea sunt necesare pentru unii oameni, tratamentele naturiste pot avea, de asemenea, un impact uriaș în ceea ce privește reducerea durerii, reducerea umflăturilor, prevenirea leziunilor articulare în continuare și creșterea calității vieții. De asemenea, tratamentele naturiste nu vor provoca efecte secundare nedorite, care sunt frecvente din cauza utilizării medicamentelor pentru artrită – inclusiv leziuni hepatice, anemie, număr scăzut de trombocite, căderea părului, probleme cu rinichii și probleme cardiace.
Iată câteva modalități prin care puteți gestiona simptomele artritei reumatoide și puteți preveni complicațiile:
1. Mâncați o dietă antiinflamatoare
Alimentele bogate în antioxidanti și cele neprocesate ajută la controlul artritei reumatoide. Experții subliniază importanța unei „
diete sănătoase, care să includă grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline și uleiul de cocos, multe legume și fructe proaspete, bulion de oase, alimente bogate în sulf și alimente bogate în omega-3 în mod natural (pește și nuci/semințe).
De asemenea, este important să evitați alimentele care declanșează inflamația – cum ar fi zahărul adăugat, ingredientele sintetice, grăsimile hidrogenate/trans, alimentele fast-food și alergenii obișnuiți, cum ar fi glutenul sau lactatele pasteurizate.
2. Rămâi activ
Deși artrita reumatoidă poate provoca izbucniri de durere împreună cu incapacitatea de mișcare, a rămâne activ în general este foarte important pentru controlul simptomelor și gestionarea inflamației articulațiilor. Durerea articulară asociată cu artrita reumatoidă tinde să se agraveze după perioadele de inactivitate (de aceea somnul provoacă rigiditate dimineață), așa că exercițiile fizice au multe beneficii.
Cel mai bun tip de activități sau exerciții pentru persoanele cu artrită reumatoidă sunt cele care au un impact redus și nu stresează excesiv articulațiile sensibile, inclusiv mersul cu bicicleta, mersul pe jos, aerobic în apă și yoga. Rutina dvs. de exerciții ar trebui să combine în mod ideal o formă de activitate aerobă cu antrenament de forță și întindere pentru a îmbunătăți flexibilitatea, forța musculară și sănătatea cardiovasculară.
3. Gestionează stresul și dormi suficient
Somnul suficient și limitarea stresului emoțional permit articulațiilor să se vindece cel mai bine, astfel încât aceste obiceiuri sunt deosebit de importante în timpul episoadelor de inflamație crescută, durere, umflare și rigiditate. Oboseala și episoadele stresante tind să agraveze inflamația și pot contribui, de asemenea, la complicații precum dureri musculare, imunitate scăzută, infecții, supraalimentare, inactivitate și creștere în greutate.
Studiile au descoperit că prin practicarea tehnicilor de relaxare – cum ar fi meditația ghidată , yoga sau întinderea, respirația profundă, imaginile ghidate și vizualizarea – aveți o protecție mai bună împotriva episoadelor dureroase, deoarece acestea vă ajută să vă relaxați mușchii, să echilibrați hormonii, să scadă cortizolul și să vă întărească sistemul imunitar. De fapt, Fundația pentru artrită subliniază că activitățile de eliberare a stresului , atitudinea pozitivă și primirea de sprijin din partea familiei/prietenilor s-au dovedit că ajută în mod semnificativ pacienții cu artrita reumatoidă să facă față durerii.
4. Controlează durerea în mod natural
Cercetările arată că tehnicile naturale de reducere a durerii, inclusiv terapia prin masaj, acupunctura sau presopunctura, uleiurile esențiale utilizate pe piele și tratamentele cu căldură/gheață (cum ar fi pachetele cu gheață sau băile calde) ajută la gestionarea simptomelor artritei reumatoide.
Uleiurile esențiale pentru artrită includ uleiurile de ghimbir, portocale, smirnă, tămâie și turmeric. De asemenea, puteți încerca să utilizați tratamente topice pe piele care conțin salicilați sau capsaicină , despre care unele studii arată că ajută la reducerea durerilor articulare.
5. Reduceți inflamația cu suplimente
Suplimentele antiinflamatoare care pot ajuta la reducerea durerii de artrită includ:
– extract de turmeric și ghimbir
– boswellia/tămâie
– uleiuri de pește omega-3
– enzime proteolitice
– glucozamină
– MSM
Niciun comentariu