De ce este cafeaua una dintre cele mai populare băuturi și ce beneficii poate avea

0

Cafeaua este o băutură antioxidantă, ce conține substanțe nutritive benefice care vă pot îmbunătăți viața. O ceașcă de cafea dimineața poate împacheta mai mult decât o creștere a energiei.
Din ce în ce mai multe cercetări sugerează că ar putea exista mai multe beneficii pentru sănătate asociate consumului (moderat) de cafea, printre care prevenirea diabetului zaharat și bolilor hepatice.
Beneficiile potențiale ale sănătății asociate cu consumul de cafea includ: protecție împotriva diabetului de tip 2, a bolii Parkinson sau Alzheimer, a afecțiunilor hepatice, a cancerului de ficat și promovarea unei inimi sănătoase.
Doctorul Carlo La Vecchia, de la Istituto di Ricerche Farmacologic din Milano, Mario Negri, a declarat: „Cercetările noastre confirmă afirmațiile trecute, cafeaua este bună pentru sănătatea dumneavoastră și, în special, pentru ficat„. Cercetătorii au descoperit că scade riscul de cancer la ficat cu 40%.
Cafeaua poate reduce incidența cirozei hepatice pentru consumatorii de alcool cu 22%, potrivit unui studiu de la Kaiser Permanente Medical Care Program, California, SUA. Autorii studiului au concluzionat că rezultatele „susțin ipoteza că există un ingredient în cafea care protejează împotriva cirozei, în special a celei alcoolice. Aceștia au declarat că poate reduce riscul de deces din cauza cirozei hepatice cu 66%.
Două cești de cafea pot reduce durerile musculare post-antrenament cu până la 48%.
Cafeaua creste și aportul de fibre, ajutând la o digestie mai bună.
Un alt studiu a arătat că cei care consumă mai multă cafea (4 sau mai multe cești) sunt mai puțin predispuși la depresie.
Chiar și consumul moderat de cafea poate reduce șansele de a dezvolta cancer colorectal cu 26%.

Dar să nu uităm că aceasta este totuși un drog. Chiar dacă acum te mulțumești cu o ceașcă, în curând o să ai nevoie de o doză mai mare, iar acestea duc la dependentă și ajung până la boli mintale. Cofeina intră în categoria substanțelor psihoactive, adică cele care ajung în creier și au efecte asupra sistemului nervos central.
Un studiu recent a asociat consumul de cafea cu declanșarea unui atac vascular cerebral. Desigur, studiul este strict observațional, însă poate ridica semne de întrebare cu privire la riscurile pe care le implica excesul de cafea.

Niciun comentariu

Nu ratați!