Sunătoarea, cunoscută și sub numele de hypericum perforatum, este o plantă cu flori din genul Hypericum și este folosită ca plantă medicinală pentru proprietățile sale antidepresive și antiinflamatorii de peste 2.000 de ani. Medicii greci din secolul I recomandau folosirea sunătoarei pentru valoarea sa medicinala și credeau că planta are calități mistice și protectoare.
Utilizările sunătoarei, care datează de la vechii greci, includ tratamentul pentru boli precum diverse tulburări nervoase sau de dispoziție.
Sunătoarea este folosită cel mai frecvent ca remediu natural pentru depresie și alte probleme comune, cum ar fi anxietatea, oboseala, pierderea poftei de mâncare și problemele de somn. De asemenea, este folosită pentru a trata palpitațiile inimii, starea de spirit, simptomele ADHD, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea afectivă sezonieră și menopauza.
👉 Ce este sunătoarea?
Genul Hypericum este format din aproximativ 400 de specii de ierburi și arbuști care au flori galbene sau de culoarea aramii cu patru până la cinci petale, numeroase stamine și un singur pistil. Florile plantelor sunt folosite pentru a face extracte, capsule și ceaiuri care posedă proprietăți terapeutice.
Companiile farmaceutice, în special în Europa, pregătesc formulări standard ale acestei plante care sunt consumate de milioane de oameni. Astăzi, vânzările anuale la nivel mondial de produse fabricate din sunătoare depășesc câteva miliarde de dolari!
Sunătoarea produce zeci de substanțe biologic active, dar doi compuși găsiți în plantă, hipericina și hiperforina, au cea mai mare activitate medicală. Alți compuși, inclusiv flavonoidele rutina, quercetina și kaempferol, par să aibă, de asemenea, activitate medicală.
👉 7 utilizări dovedite și beneficiile pentru sănătate ale sunătoarei
1. Funcționează ca un antidepresiv
Multe studii arată că sunătoarea poate ajuta la combaterea depresiei și anxietății ușoare până la moderate și are mai puține efecte secundare decât majoritatea altor antidepresive. Cu toate acestea, există interacțiuni medicamentoase cu sunătoare, așa că planta trebuie luată sub îndrumarea unui profesionist din domeniul sănătății, mai ales dacă iei deja medicamente pentru depresie.
Cercetătorii nu sunt exact siguri cum funcționează sunătoarea pentru depresie; unii au sugerat că planta acționează similar cu un ISRS, deoarece produce mai multă serotonină, dopamină și norepinefrină disponibile în creier. Acești neurotransmițători ajută la îmbunătățirea stării de spirit și pot fi responsabili pentru tratarea simptomelor depresiei.
Utilizările sunătoarei includ îmbunătățirea stării de spirit la persoanele cu tulburare afectivă sezonieră (TAS), un tip de depresie care apare în lunile de iarnă din cauza lipsei de lumină solară. Aceasta este de obicei tratată cu terapie cu lumină și există unele dovezi că utilizarea sunătoarei împreună cu fototerapie funcționează și mai bine ca o modalitate de a învinge tulburarea afectivă sezonieră.
2. Ameliorează simptomele premenstruale
Datorită efectelor sale pozitive asupra stării de spirit, sunătoarea a fost folosită pentru a atenua și a remedia în mod natural simptomele premenstruale, cum ar fi depresia, oboseala cronică și dezechilibrul hormonal.
Cercetătorii au raportat că tratamentul zilnic cu sunătoare a fost mai eficient decât tratamentul placebo pentru cele mai frecvente simptome fizice și comportamentale asociate cu sindromul premenstrual.
3. Îmbunătățește starea de spirit în timpul menopauzei
Utilizările sunătoarei includ testarea ca remediu pe bază de plante care ameliorează simptomele psihologice și vegetative ale menopauzei. Un studiu publicat în Advance in Therapy și realizat la Berlin a investigat 12 săptămâni de tratament cu sunătoare; 111 femei, cu vârsta cuprinsă între 43 și 65 de ani, au luat un comprimat de 900 de miligrame de trei ori pe zi. Toți participanții au prezentat simptome caracteristice stării pre- și post-menopauză.
Rezultatul tratamentului a fost evaluat de Scala de evaluare a menopauzei, un chestionar auto-proiectat și scala Clinical Global Impression. Pentru a testa rezultatele, incidența și severitatea simptomelor tipice psihologice, psihosomatice și vasomotorii au fost înregistrate după cinci, opt și 12 săptămâni de tratament.
S-a observat o îmbunătățire substanțială a simptomelor psihologice și psihosomatice, acestea s-au diminuat sau au dispărut complet la 76 % dintre femei.
4. Combate inflamația și iritațiile pielii
Sunătoarea are proprietăți antibacteriene și poate ajuta, de asemenea, la combaterea inflamației care se află la rădăcina majorității bolilor. Când este aplicată local, ameliorează simptomele asociate cu răni minore și iritații ale pielii, funcționând ca un tratament natural pentru eczeme, un remediu la domiciliu pentru ameliorarea arsurilor și o modalitate de a trata în mod natural hemoroizii.
Sunătoarea prezintă proprietăți antiinflamatorii datorită efectelor sale inhibitorii asupra genelor proinflamatorii precum ciclooxigenaza-2, interleukina-6 și oxid nitric-sintaza inductibilă. Aceste gene joacă un rol critic în bolile inflamatorii cronice.
Extractele de sunătoare au fost folosite de mii de ani pentru a trata tăieturile și abraziunile. Utilitatea sa în reducerea inflamației este binecunoscută și pare să fie legată de capacitatea sa de a servi ca agent antibacterian.
5. Ameliorează simptomele tulburării obsesiv-compulsive
Tulburarea obsesiv-compulsivă este o tulburare mentală în care oamenii efectuează anumite rutine în mod repetat și nu sunt capabili să-și controleze gândurile sau activitățile. Aceasta poate fi o afecțiune debilitantă, așa că datele care sugerează efectele pozitive ale sunătoarei sunt într-adevăr promițătoare.
Un studiu realizat la Dean Foundation for Health Research and Education a analizat 12 pacienți care au fost diagnosticați cu TOC; participanții au fost tratați timp de 12 săptămâni, cu o doză fixă de 450 de miligrame de 0,3% sunătoare de două ori pe zi. Studiul a inclus evaluări săptămânale care au fost efectuate cu Scala Yale-Brown Obsessive Compulsive, Scala de impresii globale ale pacienților de îmbunătățire și Scala de impresii globale clinice de îmbunătățire și o evaluare lunară cu Scala de evaluare Hamilton pentru depresie.
Schimbări semnificative au avut loc în decurs de o săptămână și au continuat să crească pe tot parcursul procesului. La final, cinci dintre cei 12 pacienți au fost evaluați cu o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește CGI evaluat de clinician, șase au fost evaluați cu o îmbunătățire minimă și unul nu a avut nicio schimbare. Cele mai frecvente efecte secundare raportate au fost diareea și somnul agitat. Deoarece îmbunătățirea a început la o săptămână și a crescut în timp, cercetătorii cred că sunătoarea poate fi un instrument util în tratarea TOC și ar trebui să aibă loc mai multe studii controlate în viitor.
6. Are proprietăți anti-cancer
Cercetătorii au descoperit că sunătoarea oprește creșterea celulelor tumorale și poate trata atât celulele canceroase cutanate nonmelanomice, cât și melanom. Deoarece sunătoarea s-a dovedit a avea o activitate antitumorală semnificativă, cercetătorii sugerează că este un tratament eficient pentru combaterea cancerului, disponibil din abundență, deoarece este o plantă naturală la îndemâna oricui.
Datele dintr-un studiu realizat în Spania indică faptul că hiperforina, un derivat găsit în sunătoare, este un compus care interferează cu evenimentele cheie în angiogeneză – formarea și creșterea celulelor. Acest lucru confirmă dovezile recente și tot mai mari despre un potențial rol al acestui compus în tratarea cancerului și inhibarea metastazelor și îl face un medicament promițător pentru evaluare ulterioară în tratamentul patologiilor legate de angiogeneză.
7. Poate sprijini renunțarea la fumat
O analiză sistematică efectuată în Canada a constatat că sunătoarea poate promova renunțarea la fumat prin atenuarea simptomelor de sevraj la tutun și scăderea efectelor negative prin diferite mecanisme. Cercetătorii sugerează că planta este capabilă să inhibe monoaminoxidaza A și B și este implicată în recaptarea dopaminei și noradrenalinei. Aceste acțiuni ajută la reducerea simptomelor asociate cu renunțarea la fumat.
👉 Dozare și mod de utilizare
Sunătoarea poate fi obținută de la magazinul local de produse naturiste sub mai multe forme, inclusiv capsule, tablete, tincturi, ceaiuri și loțiuni pentru piele pe bază de ulei. Puteți găsi și sunătoare sub formă mărunțită sau pudră.
Majoritatea produselor sunt standardizate pentru a conține 0,3 % hipericină, dar asigurați-vă că citiți eticheta înainte de a cumpăra. Suplimentele pe bază de plante nu sunt reglementate, așa că trebuie să vă asigurați că luați produsul potrivit nevoilor dumneavoastră.
Cât timp se administrează sunătoarea? În general, este nevoie de câteva săptămâni până la câteva luni pentru a simți beneficiile sunătoarei, așa că aveți răbdare și nu creșteți doza fără a vă consulta mai întâi medicul.
✔️ Pentru copii
Cele mai multe studii privind sunătoarea au fost efectuate la adulți, dar un studiu care a implicat mai mult de 100 de copii cu vârsta sub 12 ani a indicat că sunătoarea poate fi o modalitate sigură și eficientă de tratare a simptomelor ușoare până la moderate de depresie la copii.
Dacă vă gândiți să oferiți copilului dumneavoastră sunătoare pentru a trata depresia, trebuie să vă consultați mai întâi cu un medic. Copiii care sunt tratați cu sunătoare trebuie monitorizați cu atenție pentru reacții alergice și efecte secundare, cum ar fi diaree și stomac deranjat.
✔️ Pentru adulți
Pentru adulți, doza standard sub formă de capsule este de 300 de miligrame, de trei ori pe zi, în timpul mesei. Trebuie să consultați medicul dumneavoastră înainte de a lua mai mult decât doza standard de sunătoare. Pentru a îmbunătăți o anumită afecțiune, puteți beneficia de următoarele doze recomandate (sub îndrumarea medicului dumneavoastră):
– Pentru anxietate, luați 300 de miligrame de sunătoare, de trei ori pe zi.
– Pentru depresie ușoară până la moderată, luați 300 de miligrame de trei ori pe zi, în timpul mesei.
– Pentru depresie severă, luați aproximativ 900 de miligrame de sunătoare zilnic timp de opt până la 12 săptămâni (cu aprobarea medicului!).
– Pentru psoriazis, utilizați unguent de sunătoare de două ori pe zi pe piele timp de patru săptămâni.
– Pentru vindecarea rănilor, utilizați 20% sunătoare în vaselină pe pielea afectată de trei ori pe zi timp de 16 zile.
– Pentru simptomele menopauzei, luați 300 de miligrame o dată pe zi timp de 12 săptămâni.
– Pentru sindromul premenstrual, luați zilnic 300–900 de miligrame de sunătoare, timp de două cicluri menstruale.
– Pentru sindromul de colon iritabil, luați 450 de miligrame de două ori pe zi timp de 12 săptămâni.
– Pentru tulburarea obsesiv-compulsivă, luați 450-900 miligrame, timp de 12 săptămâni.
Dacă luați o doză mai mare de 300 de miligrame, de trei ori pe zi, consultați mai întâi medicul dumneavoastră. De asemenea, cel mai bine este să reduceți doza încet în timp, în loc să opriți brusc tratamentul.
Niciun comentariu