6 plante extrem de benefice pentru sistemul nervos si starea generala de bine

5

Sistemul nervos este solicitat la maximum atunci cand suntem supusi stresului. Simultan, toate celalalte sisteme: muscular, endocrin, cardiovascular, respirator, gastrointestinal, reproducator sunt date peste cap.
Stresul este cel mai mare inamic al sanatatii. El schimba cu totul functionarea organismului si poate fi la originea multor boli grave.
Cand stresul este atat fizic cat si psihic, corpul incepe sa se mobilizeze toate resursele pentru neutralizarea „inamicului”, scrie washingtonpost.com. sistemul nervos simpatic comanda glandelor suprarenale sa elibereze adrenalina si cotisolul, doi hormoni care fac inima sa bata mai repede, iar presiunea sangelui sa urce.
SUNATOARE (Hypericum perforatum)
Este o planta cunoscuta si folosita inca din antichitate datorita proprietatilor antidepresive si cicatrizante. Efectul antidepresiv se datoreaza hipericinei, flavonoidelor si xantonelor, substante bioactive care imprima actiunea terapeutica a plantei, ceea ce permite utilizarea sa ca si adjuvant in tratamentul depresiilor usoare si moderate, a starilor depresiv-anxioase, a depresiilor nevrotice, sindromului psihovegetativ si al stresului.
VALERIANA (Valeriana officinalis)
De peste 4000 de ani, valeriana a fost mult utilizata in medicina populara, atat in Asia, cat si in Europa, ajungand ca efectele terapeutice sa fie general recunoscute, astfel ca, in prezent consumul pe glob sa ajunga la circa 300.000 de tone de radacini.
Inca din timpul romanilor se considera ca valeriana este una dintre cele mai eficiente remedii in tratarea tulburarilor nervoase si cardiace si a bolilor fizice asociate cu acestea. In afectiunile sistemului nervos se constata efectele excelente de prevenire si combatere a multor stari specifice (insomnii si tulburari de somn, stari de excitabilitate nervoasa, crize de nervi si isterie, durere de cap, epilepsie, convulsii la copii, migrene, depresie psihica etc).
GINSENG (Panax ginseng)
Planta folosita in medicina traditionala de sute de ani ca si remediu impotriva oboselii si a devitalizarii. El fortifica organismul, mareste vitalitatea, este stimulent al sistemului nervos central, activeaza metabolismul cerebral, amelioreaza memoria, creste rezistenta la efort fizic si intelectual, este imunostimulent, fiind considerat o planta adaptogena, ajuta organismul sa se adapteze in conditii de stres. In compozitia plantei au fost identificate: saponozide (ginsenozide), poliholozide, flavonoide, alcooli poliinici (panaxinol, panaxidol) si ulei volatil, substante bioactive care imprima actiunea terapeutica a plantei, ea putand fi administrata ca si adjuvant in tratamentul asteniei, stresului, in starile de oboseala fizica si mentala, stari caracterizate de o scadere a imunitatii organismului.
PASSIFLORA (Passiflora incarnata)
Planta utilizata in tarile tropicale si subtropicale inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, datorita actiunii sale sedative si anxiolitice, in diverse boli si tulburari neurovegetative. In compozitia plantei au fost identificati maltolul si ethymaltolul, substante bioactive care determina cresterea concentratiei de GABA (acidul gamma-aminobutiric – un neurotransmitator) la nivelul creierului ceea ce explica actiunea sedativa si anxiolitica a plantei, datorita careia poate fi administrata ca adjuvant in stari de nervozitate, agitatie psihica, anxietate, insomnie si stres.

LAVANDA (Lavandula angustifolia)
Specie originara din zona mediteraneeana, lavanda este o planta de gradina cu aspect frumos si cu parfum delicat. Uleiul volatil din compozitia plantei este alcatuit din: α si β-pinen, limonen, β-farnesen, δ-caren, camfen, geraniol, lavandulol, substante bioactive care imprima actiunea sedativa si antispastica, datorita careia, lavanda poate fi utilizata ca adjuvant in stari de agitatie, iritabilitate, surmenaj, suprasolicitare si stres.
SOC (Sambucus nigra)
Infloreste in luna mai, avand flori cu o aroma racoritoare, proaspata si foarte placuta, care contin saponozide si flavone, substante bioactive cu actiune diuretica, diaforetica si depurativa, fiind astfel utilizat in curele de detoxifiere si de eliminare a compusilor reziduali din organism. Aceasta detoxifiere a organismului este necesara pentru mentinerea unei stari optime de sanatate a organismului, atat din punct de vedere fizic cat si psihomental.
TEI (Tilia cordata)
Proprietatile vindecatoare ale teiului sunt cunoscute inca din vechime, planta avand capacitatea de regenerare psihica si de calmare a starilor de tensiune si nervozitate. Uleiul volatil din compozitia florilor de tei imprima actiunea neurosedativa, planta putand fi utilizata ca adjuvant in tratamentul nevrozelor, a starilor de agitatie, anxietate, stres si insomnie.
ROINITA (Melissa officinalis)
Frunzele dulci cu gust de lamaie ale roinitei pot constitui un remediu eficient pentru eliminarea starilor de anxietate si tensiune nervoasa care insotesc stresul cotidian. Planta contine un ulei volatil alcatuit din: citral, citronelal, citronelol, geraniol, neral, linalool, 1,8-cineol, componente cu actiune calmanta, sedativa, antiinflamatoare si hipotensiva, care contribuie la normalizarea functiei cardiace si la reglarea psiho-emotionala. Datorita acestor proprietati, roinita se utilizeaza ca adjuvant in tratamentul crizelor nervoase, anxietatii, insomniei, starilor de agitatie si de stres.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.

5 comments

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!