Aromoterapia – ce este, la ce ne ajută și cum se practică – un mod plăcut de vindecare naturală

0

Tratamentele alternative, cum ar fi aromaterapia, sunt acum oferite în practicile terapeutice, inclusiv în centre de masaj, studiouri de yoga și spa-uri, chiar și în cabinetele de chiropractică. Deci, ce este aromaterapia, mai exact?
Uleiurile esențiale pentru aromoterapie sunt făcute folosind zeci de plante medicinale diferite, flori, ierburi, rădăcini și copaci cultivați în întreaga lume – care au efecte puternice dovedite asupra îmbunătățirii bunăstării fizice, emoționale și spirituale.
De peste 5.000 de ani, aromaterapia a fost o practică de încredere în rândul culturilor de pe tot globul. Medicina naturistă apelează la aromaterapie pentru numeroasele efecte antibacteriene, antiinflamatorii și analgezice ale uleiurilor esențiale aromatice.
👉 Deci, la ce se folosește aromaterapia?
Unele dintre cele mai comune motive pentru care oamenii o folosesc, conform cercetărilor efectuate de Comitetul editorial pentru terapii integrative, alternative și complementare PDQ includ:
– gestionarea durerii
– îmbunătățirea calității somnului
– reducerea stresului
– depășirea simptomelor depresiei
– calmarea durerilor articulare
Unele uleiuri aromatice populare pe care le puteți recunoaște includ uleiul de arbore de ceai, lavandă și mentă, folosite în orice, de la pasta de dinți până la detergentul de rufe.
👉 Ce este aromaterapia?
Aromaterapia este un tip de practică de medicină alternativă care utilizează uleiuri esențiale parfumate/aromatice care sunt derivate dintr-o mare varietate de plante vindecătoare. Atunci când sunt inhalate sau aplicate pe piele, uleiurile esențiale de calitate terapeutică (numite uneori și uleiuri volatile) s-au dovedit că ajută oamenii să depășească diferite probleme de sănătate.
Iată câteva fapte despre cum funcționează uleiurile esențiale:
– Plantele conțin anumite substanțe chimice benefice ca mijloc de a se proteja, inclusiv pentru a îndepărta insectele sau rozătoarele și pentru a se apăra de bacterii sau virusuri.
– Ingredientele active din uleiuri sunt luate direct din randamente mari de plante medicinale sau ierburi printr-un proces cunoscut sub numele de distilare, apoi amestecate cu alcool pentru a le păstra puterea. Rezultatul final este o formulă uleioasă foarte concentrată care poate fi amestecată cu alte substanțe.
– Deoarece sunt foarte puternice, uleiurile esențiale folosite în practicile de aromoterapie sunt de obicei combinate cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de migdale, jojoba sau nucă de cocos, înainte de a fi aplicate direct pe piele.

Aromaterapia poate fi efectuată în mai multe moduri diferite:
– Difuzarea unei combinații de uleiuri esențiale în aer (sau doar un singur ulei)
– Inhalarea uleiurilor prin nări direct dintr-o cârpă sau din sticlă
– Masaj terapeutic folosind uleiuri
– Baie cu câteva picături de ulei
– Frecarea uleiurilor direct pe piele
De mii de ani, uleiurile esențiale de aromoterapie au reprezentat o parte importantă a practicilor de îngrijire personală și medicinală – utilizate ca parfumuri, tonice, demachiante, unguente pentru răni și multe altele. Înregistrările arată că unele dintre cele mai timpurii civilizații care au adoptat utilizarea aromaterapiei includ chinezii antici, indienii, egiptenii, grecii și romanii.
👉 La ce se folosește aromaterapia?
– Stres sau anxietate cronică
– Depresie
– Insomnie și probleme cu somnul
– Dureri musculare
– Dureri articulare
– Infecție respiratorie
– Tulburări digestive
– PMS sau simptome de menopauză
– Probleme sau tulburări ale pielii, inclusiv mușcături, erupții cutanate, vânătăi, celulită sau acnee
– Fluctuațiile zahărului din sânge
– Cancer
– Oboseală
Un număr tot mai mare de studii atât pe oameni, cât și pe animale au arătat că uleiurile de aromoterapie pot avea atât efecte sedative, cât și stimulante, plus efecte pozitive asupra sistemului imunitar și a sistemului nervos central. Recent, studii efectuate folosind scanări imagistice funcționale au arătat că uleiurile de aromoterapie au efecte pozitive asupra regiunii primitive din creier numită sistemul limbic , care ajută la controlul atât a răspunsurilor emoționale, cât și a comportamentelor.
Cheia pentru obținerea rezultatelor aromoterapiei este să folosiți uleiuri pure, de calitate terapeutică, mai degrabă decât cele cu ingrediente sau parfumuri sintetice. Eficacitatea practicilor de aromoterapie depinde întotdeauna de calitatea uleiurilor folosite, plus dozajul.

Niciun comentariu

Nu ratați!