Efectele secundare ale consumului excesiv de soia

0

Soia este o leguminoasă consumată pe scară largă. Este un element esențial al dietei asiatice și este folosită ca ingredient în mai multe alimente procesate. Proteina din soia poate înlocui proteinele animale din dieta dvs. și se obține după îndepărtarea cojii exterioare și a acizilor grași.
Deși boabele de soia sunt bogate în substanțe nutritive precum calciu, fier, zinc și aminoacizi, ele pot provoca anumite efecte secundare.
Atunci când sunt consumate în exces, acestea pot interfera cu medicația de reglare a tiroidei și pot provoca dezechilibru de testosteron, alergii și proliferarea cancerului.
De asemenea, utilizarea pe termen lung a produselor din soia consumate în exces ar putea fi nesigură.
❓Care este problema majoră a boabelor de soia?
Problema majoră a boabelor de soia este conținutul lor de izoflavonă.
Soia este bogată in fitoestrogeni (izoflavone), care sunt structurale și funcționale similare cu hormonul estrogen din corpul dumneavoastră. Izoflavonele sunt o clasă de fitoestrogeni (numite și proteine din soia) care se găsesc în soia și în produsele din soia. O cană cu lapte de soia conține 6 mg izoflavonă.
Când consumați soia (proteine din soia) sub orice formă, izoflavonele din soia (fitoestrogenii) se leagă de receptorii de estrogen din corpul dumneavoastră. Acești fitoestrogeni concurează cu estrogenul natural pentru a se lega de receptori. Aceasta are ca rezultat o activitate estrogenică sau antiestrogenică slabă. Cu alte cuvinte, izoflavonele din soia ar putea face estrogenul natural din corpul dvs. mai puțin eficient.
Astfel de interacțiuni pot duce la un dezechilibru hormonal.
Supradozajul cu izoflavonă pe o perioadă lungă de timp poate stimula endometrul (uterul) și sânii la femei. Prin urmare, persoanele care au fost tratate pentru cancerul de sân sunt de obicei prevenite să evite proteinele din soia.
⚠️ Poate interfera cu tratamentul tiroidei
Alimentele din soia pot crește riscul apariției hipotiroidismului la persoanele cu funcție tiroidiană compromisă. Astfel de persoane pot dezvolta gușă și boală tiroidiană autoimună. Acest risc crește și mai mult atunci când aportul de iod al individului este scăzut.
S-a descoperit că izoflavonele din soia inhibă activitatea unei enzime numite peroxidază tiroidiană. Această enzimă este necesară pentru sinteza hormonului tiroidian. Acesta este motivul pentru care s-ar putea să vă confruntați cu un risc de hipotiroidism atunci când mâncați multe proteine din soia.
Produsele din soia interferează, de asemenea, cu absorbția levotiroxinei (L-tiroxină), un medicament utilizat pentru tratarea deficitului de hormon tiroidian. Deoarece proteinele din soia par să modifice disponibilitatea medicamentelor, este posibil să fiți sfătuiți să nu consumați proteine din soia dacă aveți un dezechilibru tiroidian.
⚠️ Poate provoca dezechilibru de testosteron
Un studiu a fost realizat pe 12 subiecți de sex masculin care au consumat zilnic 56 g de proteine din soia timp de patru săptămâni. Drept urmare, nivelurile lor serice de testosteron au scăzut cu 19%.
Se spune că proteina din soia are efecte adverse asupra funcției de reproducere masculină. Cu toate acestea, nu există studii specifice în acest sens. Unele studii pe animale afirmă că izoflavonele din soia nu exercită efecte feminizante asupra bărbaților.
Majoritatea observațiilor se bazează pe studii de laborator și pe animale. Prin urmare, relația dintre izoflavonele din soia și testosteron este neconcludentă.

⚠️ Poate provoca hipersensibilitate (alergie)
Produsele din soia pot provoca alergii sau hipersensibilitate la copii și adulți. Adesea, alergia la soia începe din copilărie, cu reacție la produsele din soia care pot provoca alergii sau hipersensibilitate la copii și adulți.
În general, alergia la soia este incomodă, dar nu severă. O reacție alergică la soia este rareori gravă. Simptomele alergiei la soia pot include furnicături în gură, eczeme sau mâncărimi ale pielii, respirație șuierătoare, diaree, dureri de stomac, vărsături și roșeață a pielii (înroșirea feței).
⚠️ Poate crește riscul de proliferare a cancerului
Izoflavonele din soia (una dintre ele fiind genisteina) pot stimula proliferarea celulelor canceroase în corpul dumneavoastră. Acest lucru este valabil mai ales în cazul cancerului de sân dependent de estrogen, deoarece izoflavonele din soia tind să aibă efecte estrogenice.
⚠️ Poate declanșa Alzheimer
În mod tradițional, alimentele din soia erau folosite la gătit numai după fermentare. Această rutină în doi pași ar distruge majoritatea anti-nutrienților din soia, cum ar fi izoflavonele (cum ar fi genisteina și daidzeina) și enzimele care modifică ADN-ul (cum ar fi topoizomerazele).
Când mâncați alimente din soia nefermentate, fierte / gătite, acești anti-nutrienți pot afecta sistemele vitale ale corpului, inclusiv creierul.
Acești anti-nutrienți din soia ar putea avea efecte dăunătoare asupra multor persoane. Izoflavonele din soia ar putea crește riscul de Alzheimer.
⚠️ Poate cauza probleme de sănătate la sugari
Formulele alimentare pentru sugari conțin cantități echitabile de proteine din soia / izoflavone. Sugarii cărora li se administrează aceste formule sunt expuși la 5,7–11,9 mg izoflavone / kg greutate corporală în primele patru luni de viață.
Acești copii sunt expuși la niveluri de izoflavone de 6-11 ori mai mari decât adulții. Acest lucru ar putea duce la tulburări ale sănătății reproducerii și ale funcției endocrine la copil. Principalele izoflavone, daidzeina și genisteina, se leagă preferențial de receptorii de estrogen din corp.
Cu toate acestea, aceste concluzii se bazează pe studii pe animale. Studiile la om pot oferi o imagine diferită. Mai mult, formulele disponibile în prezent pe bază de soia nu prezintă toxicități evidente la sugarii sănătoși. Prin urmare, consultați medicul pediatru înainte de a oferi formule pe bază de soia copilului dumneavoastră.
❓Ce produse din soia ar trebui să evitați
Moderația este importantă, la fel și mâncarea corectă. Alegerea tipului potrivit de produse din soia vă poate proteja de efectele adverse menționate mai sus.
Când aveți de ales între alimentele naturale din soia și extractele din proteine din soia, alegeți opțiunile naturale. Evitați alimentele din soia industriale dacă aveți deficit de iod sau dezechilibru tiroidian.
Alimentele întregi din soia sunt în principal fermentate și gătite într-un mod mai sănătos. Puteți lua tofu, edamame, lapte de soia, tempeh, miso și natto de câteva ori în fiecare săptămână.
❓Cât de mult soia este sigur să mănânci într-o zi
Conform FDA din SUA, consumul zilnic de 25 g de soia pare a fi sigur. Această cantitate de soia ar putea ajuta, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.