Consumul ridicat de acizi grași omega-6 poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi inflamații și boli cardiovasculare, dar știați că omega-6, precum acidul linoleic, este un nutrient esențial care trebuie consumat pentru funcționarea corectă a creierului, metabolismul și dezvoltarea oaselor?
Din păcate, în societățile occidentalizate, consumul mediu de acizi grași omega-6 depășește cu mult cerințele nutriționale. Deci, în loc să ne concentrăm asupra beneficiilor acestor acizi grași polinesaturați, auzim de obicei despre proprietățile lor proinflamatorii atunci când sunt consumați în exces. Cu toate acestea, consumul de surse organice, non-OMG de acid linoleic, vă poate reduce riscul de boli cardiovasculare, vă poate îmbunătăți sănătatea creierului și chiar vă poate îmbunătăți sănătatea reproductivă.
Acidul linoleic, care reprezintă aproximativ 90% din aportul alimentar de acizi grași omega-6, joacă un rol important în multe procese biochimice.
Ce este acidul linoleic?
Acidul linoleic este un acid gras esențial polinesaturat care se găsește mai ales în uleiurile vegetale. Este cunoscut ca acidul gras al seriei omega-6 și este esențial pentru alimentația umană, deoarece nu poate fi sintetizat de corpul uman.
În termeni științifici, acidul linoleic este un nutrient din grupa funcțională carbonil care conține două legături duble la al nouălea și al 12-lea carbon.
De ce este esențial acidul linoleic? Deoarece oamenii nu pot încorpora o legătură dublă dincolo de al nouălea carbon al acidului gras, deci nu poate fi sintetizat în mod natural și trebuie consumat.
Acidul linoleic este o componentă structurală importantă a membranelor celulare și susțin proprietățile membranei celulare, cum ar fi fluiditatea, flexibilitatea și permeabilitatea.
Deși consumul de alimente omega-6 poate fi benefic pentru sănătatea noastră din mai multe motive, consumul acestor acizi grași în exces poate fi problematic. Este ușor să consumi prea mult acid linoleic, deoarece aceste uleiuri sunt de obicei folosite pentru a face alimente procesate, care sunt consumate prea des.
De aceea este important să consumați echilibrat acizi grași omega-3 și omega-6 , într-un raport de aproximativ 1:1 până la 2:1. Când este consumat, acidul linoleic poate fi desaturat în alți omega-6, cum ar fi acidul arahidonic, care este apoi transformat în compuși numiți eicosanoizi. Acești compuși sunt importanți pentru funcția metabolică normală a celulelor și țesuturilor noastre, dar atunci când sunt produși în exces, ei pot contribui la o serie de boli cronice. Acesta este motivul pentru care trebuie să fim atenți la aportul nostru de acizi grași omega-6.
Consumul de alimente bogate în acid linoleic, dar păstrarea echilibrului adecvat cu alimentele bogate în omega-3, poate ajuta la creșterea sănătății cardiovasculare, a funcției creierului, a imunității, a pielii și a rezistenței osoase. Acest acid este prezent în uleiurile vegetale, cum ar fi uleiurile de floarea soarelui și de șofran.
👉 Surse alimentare
Acidul linoleic este cel mai consumat acid gras polinesaturat găsit în dieta umană.
Vă întrebați ce alimente sunt bogate în acid linoleic?
Potrivit Institutului Linus Pauling de la Universitatea de Stat din Oregon și Serviciul de Cercetare Agricolă al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite:
– Ulei de sofran: 10 grame in 1 lingura
– Semințe de floarea soarelui : 9,7 grame în 28 de grame
– Nuci de pin : 9,4 grame în 1 28 de grame
– Ulei de soia: 8,9 grame în 1 lingură
– Ulei de floarea soarelui: 8,9 grame in 28 de grame
– Ulei de porumb: 7,3 grame în 28 de grame
– Nuci pecan : 6,4 grame în 28 de grame
– Ulei de susan: 5,6 grame în 1 lingură
– Nuci braziliene : 5,8 grame în 28 de grame
Carnea – inclusiv carnea de vită, miel și pui – laptele, brânza și ouăle sunt, de asemenea, surse bune de acid linoleic, dar conținutul depinde de stilul de viață și de dieta animalelor. Produsele care provin de la animale hrănite cu iarbă au un conținut mai mare de acid linoleic.
👉 Beneficii
✔️ Poate reduce riscul de boli cardiovasculare
✔️ Promovează funcția sănătoasă a creierului
✔️ Sprijină sănătatea pielii și a părului
✔️ Îmbunătățește sănătatea reproductivă
✔️ Întărește funcția imună
✔️ Protejează densitatea osoasă
👉 Doza recomandată
– Bărbați adulți (19-50 de ani): 17 grame pe zi
– Femei adulte (19–50 de ani): 12 grame pe zi
– Bărbați adulți (51–70 de ani): 14 grame pe zi
– Femei adulte (51–70 de ani): 11 grame pe zi
– Copii (1–3 ani): 7 grame pe zi
– Copii (4 ani până la vârsta adultă): crește progresiv de la 7 grame pe zi
– Sugari (7-12 luni): 4,6 grame pe zi
Niciun comentariu