In medicina naturista, paducelul este recomandat pentru multe afectiuni

0

Paducelul (Crataegus monogyna) este adesea numit si “planta inimii” pentru diferitele sale abilitati cardio-protectoare. Acesta a fost folosit timp de secole ca remediu natural pentru toate tipurile de probleme grave ale inimii (hipertensiune si hipotensiune arteriala, rigidizarea arterelor, batai neregulate si chiar insuficienta cardiaca congestiva). Medicii din Statele Unite folosesc aceasta planta medicinala pentru tulburarile de sanatate respiratorii si circulatorii.
Exista 250 de specii de paducel, din care cea mai mare parte au proprietati medicinale. La noi in tara se gasesc cinci specii, cu diferente de aspect insesizabile si, conform studiilor efectuate, toate au virtuti tamaduitoare similare. Culesul fructelor se face la sfarsitul lui septembrie – inceputul lui octombrie, inainte de a da prima bruma. Se usuca in locuri umbrite, ferite de umezeala, in strat foarte subtire. Procesul de uscare este de 1-3 saptamani si se incheie atunci cand pulpa fructelor de paducel este total deshidratata si usor casanta. Dintr-un kilogram de fructe proaspat culese rezulta, dupa uscare, aproximativ 300 de grame de fructe de paducel deshidratate.
Paducelul contine numeroase flavonoide, antioxidanti puternici, cunoscuti pentru a diminua in mod eficient inflamatia in timp ce stimuleaza functia imuna. Consumul alimentelor bogate in flavonoide previne bolile cardiovasculare si neurodegenerative, precum si a cancerului.
In medicina naturista paducelul este recomandat in tratarea durerilor de cap si a tulburarilor cardiace cu substrat nervos.
Aceste mici fructe mai sunt benefice pentru tratarea tulburarilor digestive cum ar fi indigestia, diareea si durerea de stomac. Este utilizat si pentru a reduce anxietatea, ca sedativ si pentru a creste cantitatea de urina.
Cercetarile sugereaza ca paducelul poate reduce colesterolul, lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL sau “colesterol rau”) si trigliceridele (grasimile din sange).

Ceaiul de paducel este eficient in tratamentul anxietatii. Principalele simptome ale anxietatii care sunt tratate de acest ceai sunt senzatia de apasare in piept si palpitatiile inimii. Mecanismul de actiune al paducelului in acest caz este acelasi ca in cazul afectiunilor cardiace si anume cresterea fluxului sanguin, reducand tensiunea arteriala.
Tratamentul de lunga durata cu flori de paducel are efecte aproape magice asupra persoanelor in varsta. Studii facute in Franta arata ca administrarea a 2-3 cani pe zi de ceai, in cure de foarte lunga durata (6 luni minimum), previne aparitia sau agravarea bolilor de inima si a bolilor vasculare, previne depresia si alterarea capacitatilor mentale ivite odata cu varsta.
In medicina magica a celtilor, a galilor, dar si a tracilor, se credea ca fructele rosii ale paducelului au proprietati exceptionale de intarire a legaturilor de iubire, dar si de refacere a inimilor zdrobite din dragoste. Celtii, de pilda, aveau adevarate ritualuri la inceput de toamna, in care tinerii si tinerele erau impodobiti cu o cununa de paducel, cu frunze si fructe, pentru a-si pastra sufletul viu si pentru a-si putea iubi perechea toata viata.
Apoi, cel care era ranit in dragoste se retragea sub un paducel si ramanea tacut pana la asfintitul soarelui, incredintandu-si intr-un fel de transa sufletul spiritului acestui copac sacru, pentru a-l tamadui. Cand se intorcea, odata cu aparitia stelelor de pe cer, de la ritualul de sub paducel, sufletul sau, pana atunci chinuit, era curatat de patimi si suferinte, fiind din nou liber.
Atentie! Nu trebuie sa consumati paducel daca sunteti insarcinata sau daca alaptati. Aceasta planta este recomandata pentru utilizarea pe termen scurt de catre adulti. Daca simptomele se agraveaza trebuie sa intrerupeti utilizarea si sa solicitati asistenta medicala.
Sursa: https://draxe.com/hawthorn-berry/
https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-527-hawthorn.aspx?activeingredientid=527

Niciun comentariu

Nu ratați!