Piersicile au puterea de a ne apăra de cancer, obezitate, colesterol crescut, tratează bolile de sânge și cele neuro-degenerative. Ajută la menținerea sănătății ochilor și a sistemului nervos, îngrijesc pielea, întăresc sănătatea oaselor și a dinților. Au proprietăți anti-îmbătrânire și ajută organismul să se detoxifice, precum îmbunătățesc digestia și sănătatea celulară. Au o multitudine de nutrienți esențiali și antioxidanți valoroși în timpul sarcinii și ajută la întărirea sistemului imunitar.
Piersicile vin cu o gamă largă de substanțe nutritive ce sunt vitale pentru funcționarea sănătoasă a organismului. Acestea sunt un furnizor bogat de vitamina A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, acid folic și acid pantotenic. Sunt o comoară de minerale cum ar fi calciu, potasiu, magneziu, fier, mangan, fosfor, zinc și cupru. Au un conținut scăzut de calorii, nu conțin grăsimi saturate sau colesterol și sunt o sursă bună de fibre dietetice.
Coaja și pulpa piersicii au proprietăți antioxidante semnificative. Antioxidanții ajută la curățarea radicalilor liberi derivați din oxigen și la protejarea organismului de diferite boli.
Piersicile conțin potasiu, vital pentru o funcționare adecvată a nervilor și a celulelor corpului. Potasiu mai ajută și în procesele metabolice, prin utilizarea carbohidraților, menținerea echilibrului electrolitic și reglarea țesuturilor musculare. Lipsa de potasiu din organism poate duce la hipopotasemie care poate afecta rezistența musculară și poate provoca bătăi neregulare ale inimii.
Piersicile sunt bogate în compuși fenolici și carotenoizi ce au proprietăți anti-tumorale și anti-canceroase, contribuind la combaterea diferitelor tipuri de cancer (de sân, pulmonar sau de colon). Studiile au susținut faptul că anumiți acizi inhibă creșterea celulelor cancerului mamar fără a afecta celulele normale, spre deosebire de tratamentul cu chimioterapie, care afectează negativ celulele sănătoase.
Piersicile ajută la menținerea sănătății pielii datorită prezenței vitaminei C, apărând împotriva radicalilor liberi nocivi, a infecțiilor și a razelor UV. Bogatia de flavonoide, vitamine și minerale esențiale ajută la îndepărtarea celulelor moarte, precum și la hidratarea și revitalizarea pielii.
Piersicile sunt bogate în beta-caroten, care se transforma în vitamina A în organism. Beta-carotenul joacă un rol important în menținerea vederii sănătoase și previne diferite boli oculare.
Piersicile sunt valoroase în timpul sarcinii datorită prezenței unei game largi de vitamine și minerale esențiale. Vitamina C ajută la creșterea sănătoasă a oaselor, dinților, pielii, mușchilor și vaselor de sânge ale copilului. De asemenea, ajută la absorbția fierului, care este extrem de important în timpul sarcinii. Coaja ajută la prevenirea defectelor tubului neural. Conținutul de potasiu ajută la prevenirea durerii musculare și oboselii generale.
Acestea sunt bune pentru menținerea sănătății digestive datorită conținutului lor alcalin și fibrelor. Fibrele alimentare din piersici absorb apa și ajută la prevenirea tulburărilor stomacului, cum ar fi constipația, hemoroizi, ulcerele gastrice, gastrita, etc. Ajută la curățarea și eliminarea deșeurilor toxice din intestine și apără organismul împotriva diverselor afecțiuni abdominale, inclusiv cancer de stomac. Datorită proprietăților sale laxative, ajută și la dizolvarea pietrelor din vezică.
Prezența magneziului în piersici ajută la prevenirea stresului și anxietății și la menținerea sistemului nervos calm. O deficiență de magneziu poate afecta funcționarea sistemului nervos central. Un studiu de investigație efectuat în acest sens a sugerat că aportul de alimente bogate în magneziu împreună cu vitamina B6 are efecte favorabile în tratamentul hiperexcitabilității sistemului nervos la copii. Un alt studiu a arătat că magneziul ajută la recuperarea de la simptomele depresiei majore. Consumul de piersici este considerat benefic în terapia ayurvedică pentru echilibrarea sistemului nervos.
Piersicile conțin componente bioactive care au demonstrat a fi eficiente în combaterea tulburărilor legate de obezitate. Un studiu de cercetare a sugerat că prezența compușilor fenolici în piersici au proprietăți antiinflamatorii și anti-obezitate care ajută la combaterea sindroamelor metabolice care pot duce la alte probleme de sănătate.
Piersicile sunt bogate în acid ascorbic și zinc, care ajută la funcționarea normală a organismului și la menținerea unui sistem imunitar sănătos. Zincul și vitamina C, grăbesc vindecarea rănilor și au proprietăți antioxidante ce luptă împotriva infecțiilor.
Compușii fenolici ajută la menținerea nivelurilor scăzute de colesterol LDL și la stimularea colesterolului HDL. Acest lucru ajută la reducerea riscului de a dezvolta boli legate de inimă și menține o sănătate cardiovasculară optimă.
Piersicile sunt o sursă de zinc și au proprietăți anti-îmbătrânire. Consumul de zinc promovează producerea de anticorpi și inhibă daunele celulare provocate de radicalii liberi. De asemenea, interferează cu procesul de îmbătrânire al organelor de reproducere masculine prin creșterea nivelului de testosteron în organism.
Piersicile conțin fosfor care, împreună cu calciul ajută la întărirea oaselor și dinților și la întreținerea și repararea țesuturilor corporale. De asemenea, ajută la prevenirea diferitelor boli osoase, cum ar fi decalcificarea, ce poate duce la osteoporoză, în special la femeile aflate în postmenopauză. Consumul de alimente bogate în fosfor promovează remineralizarea oaselor și menține rigiditatea acestora.
Piersicile mai sunt benefice pentru curățarea și detoxifierea organismului, ajutând la eliminarea toxinelor dăunătoare din ficat și rinichi. Un studiu a demonstrat că extractele de piersici posedă elemente hepato-protectoare.
Atenție! Piersicile nu sunt recomandate persoanelor ce suferă de diabet deoarece au un conținut crescut de zahăr. De asemenea, există anumite categorii de persoane care pot semnala diverse alergii la puful specific fructului.
Niciun comentariu