Beneficii surprinzătoare ale mărarului – comoara din orice bucătărie

0

Mărarul posedă cantități mari de fitonutrienți, cum ar fi niacină, fibre, cupru, fosfor, vitamina B6, riboflavină, potasiu și magneziu, ceea ce este benefic pentru menținerea sănătății generale. De asemenea, conține flavonoide cum ar fi vicenina, kaempferolul, anetofuranul, limonenul și monoterpenele carvone. Mărarul oferă numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi ameliorarea insomniei, stimularea digestiei, diaree, sughițuri, tulburări menstruale, dizenterie, cancer și probleme respiratorii. Este utilizat pentru menținerea sănătății bucale și ar putea spori sistemul imunitar și previne degradarea oaselor. Cu proprietățile sale antiinflamatorii, ar putea fi util pentru pacienții cu artrită. În plus, ar putea reduce și excesul de gaz. Mărarul restricționează bacteriile și previne cancerul.
Util pentru depresie
Depresia a devenit o problemă principală în rândul adolescenților și adulților. Mărarul acționează ca un ajutor natural pentru depresie. Studiul a urmărit să afle proprietățile analgezice și antidepresive ale extractului apos de mărar. Extractul de mărar a prezentat un puternic efect analgezic și antidepresiv în comparație cu tramadolul și sertralina. Mai mult, nu prezintă reacții adverse. Extractul apos a arătat beneficiile flavonoidelor, polifenolilor și taninurilor prezente în acesta.
Nivel de colesterol sănătos
Mărarul este capabil să scadă colesterolul. Studiul a determinat efectul extractului de mărar, precum și al tabletelor de mărar asupra profilului lipidic, a expresiei genice, a enzimelor hepatice și a activității enzimatice, care s-a dovedit pozitivă la hamsterii cu colesterol ridicat. Dozarea regulată de mărar sub diferite forme, a scăzut enzimele hepatice, glicemia și profilul lipidic în grupurile tratate.
Vindeca epilepsia
Epilepsia este o tulburare neurologică care apare prin convulsii episodice și imprevizibile. Multe medicamente sunt disponibile pentru a reduce simptomele, cum ar fi convulsiile, dar medicamentele oferă diferite efecte secundare. Această plantă a fost folosită de secole pentru tratarea epilepsiei. Extractul apos de frunze de mărar a fost revizuit pentru efectele asupra tratamentului epilepsiei și convulsiilor. Deoarece evaluarea a arătat că planta are reputație medicală pentru activități anticonvulsivante profunde și este o alternativă eficientă pentru tratarea epilepsiei.
Studiul a determinat efectele anticonvulsivante ale extractului hidroalcoolic din semințe de mărar asupra convulsiei induse de pentlyenetetrazol la șoareci masculi. Activitatea anticonvulsivantă a extractului hidroalcoolic împotriva convulsiilor induse de PTZ. Este considerată terapie adjuvantă. Studii suplimentare sunt esențiale pentru a elucida implicarea neurotransmițătorului probabil care a mediat mecanismele funcționale ale întregului extract.
Neutralizează radicalii liberi
Efectele monoterpene ale mărarului ajută moleculele antioxidante să se atașeze de moleculele oxidate care ar putea deteriora organismul. Studiul a confirmat aceste efecte și a arătat proprietăți antioxidante care sunt comparabile cu alfa-tocoferolul, acidul ascorbic și quercetina. Prin urmare, mărarul prezintă proprietăți analgezice și antiinflamatoare care contracarează deteriorarea radicalilor liberi. Studiul arată activitatea antioxidantă a extractului apos de mărar care acționează ca un eliminator de radicali superoxizi.
Tratează diabetul
Medicamentele pe bază de plante posedă componente vitale, cum ar fi terpenoide, flavonoide, polifenoli, saponine, alcaloizi, taninuri și polizaharide cu proprietăți de remediere individuale. Mărarul posedă diverse proprietăți utile, cum ar fi proprietăți antihipercolesterolemice, antihiperlipidemice, anticancerigene, antidiabetice, antistres, antioxidante, cardioprotectoare, antisecretorii, diuretice și antispastice.
În Iran, mărarul este utilizat în mod tradițional pentru a trata diabetul și convulsia. Studiul a fost efectuat pentru a cunoaște efectul extractului hidroalcoolic de frunze de mărar asupra histologiei girusului dentat al hipocampului la șoarecii epileptici aprinși de pentilenetetrazol. Mărarul posedă efecte hipoglicemiante și hipolipidemice care ajută la scăderea complicațiilor diabetului. Afectează capacitatea antioxidantă și schimbarea genelor în căile lipidelor și glucozei. Scopul a fost să rezume efectele farmacologice ale mărarului pentru a trata diabetul. Experimentul a raportat o relație inversă între consumul de mărar și șansele de diabet, precum și progresia BCV. Un aport de mărar a arătat activitate antidiabetică semnificativă atât la animale, cât și la oameni. Efectele sale antidiabetice ajută la gestionarea diabetului. Acest lucru arată eficiența tratamentului pentru tulburările epileptice și susține, de asemenea, utilizarea mărarului pentru a trata epilepsia.
Activitate anti-giardială
Giardia lamblia este un parazit intestinal al oamenilor cunoscut în întreaga lume. Metronidazolul este medicamentul frecvent utilizat pentru tratarea giardiozei la om. Au fost căutate șanse mici de efecte secundare pentru a fi utilizate la copii ca agent sigur. Se crede că plantele precum mărarul au un efect anti-giardial. Studiul a arătat că pacienții pediatrici cu giardioză au beneficiat de un tratament de cinci zile cu extract de mărar. A îmbunătățit simptomul care a fost comparabil cu agentul farmacologic standard Met. Rezultatele găsite au fost sigure și tolerabile la tratament.
Previne riscul de ateroscleroză
Mărarul scade șansele de ateroscleroză postprandială și este benefic pentru pacienții cu hipercolesterolemie. Având în vedere prețul, precum și disponibilitatea, acesta devine o alegere eficientă pentru tratamentul hiperlipidimelor prin scăderea factorilor de risc postprandiali ai aterosclerozei. Mecanismul și structura ingredientelor active trebuie autorizate. În continuare sunt necesare studii suplimentare pentru determinarea efectelor similare ale mărarului la om.
Sindromul metabolic
O serie de anomalii metabolice, cunoscută sub numele de sindrom metabolic, a devenit o problemă clinică și publică. Deși s-au demonstrat utilizările medicamentelor pe bază de plante, dovezile umane lipsesc pentru a susține eficacitatea care există la animale. Studiul clinic efectuat pe pacienți cu sindrom metabolic timp de 12 săptămâni cu tratament din extract a arătat efect benefic al scăderii TG de la momentul inițial. Tratamentul mărarului nu a fost legat de îmbunătățirea semnificativă a sindromului metabolic, care este legat de markeri, comparativ cu grupul martor. Studiile mai ample sunt încă necesare pentru a dovedi eficacitatea administrării pe termen lung a extractului de mărar pentru rezolvarea componentelor sindromului metabolic.

Previne candida
Uleiul esențial extras din semințe de mărar a fost testat pentru activitatea anti-Candida in vitro. Eficacitatea evaluării uleiului esențial în profilaxia și tratamentul candidozei vaginale experimentale a fost efectuată la șoarecii imunosupresați. Tehnicile microbiologice și histologice au analizat activitatea anti-candida și au fost comparate cu fluconazolul. Experimentele au arătat că uleiul esențial este eficient pentru tratarea candidozei vulvovaginale la șoareci imunosupresați. Ca bază pentru rezultate, a concluzionat că uleiul esențial extras din mărar posedă proprietăți anti-candida in vivo și in vitro. Este considerat a fi util pentru prevenirea și tratarea vaginitei moniliale.
Utilizări tradiționale
Este utilizat pentru tratarea furunculelor, cefaleei, icterului, problemelor stomacului, lipsei poftei de mâncare, problemelor hepatice, greață și alte afecțiuni de sănătate.
Semințele sunt folosite pentru a prepara ceai de plante.
În India, frunze de mărar sunt servite ca acompaniament pentru chapatis și roti.
Infuzia este utilizată pentru a trata flatulența la copii.
Uleiul esențial extras din semințe oferă ameliorare pentru spasme intestinale și, de asemenea, ajută la calmarea colicilor.
Mestecați sămânța pentru a îmbunătăți respirația urât mirositoare.
Oferă ameliorare pentru durerile menstruale.
Mărarul ajută la promovarea fluxului de lapte la mamele care alăptează.
Calmează stomacul și ameliorează insomnia.
Semințele sunt folosite pentru a calma stomacul după mese.
Uleiul esențial asigură ameliorarea spasmelor gripale și intestinale.
Consumați ceai pentru a promova alăptarea la femeile care alăptează.
Este util pentru problemele digestive, cum ar fi flatulența, pierderea poftei de mâncare, afecțiunile vezicii biliare, probleme hepatice, tulburări ale tractului urinar, probleme de urinare și boli de rinichi.
Utilizați semințele la gură și gât pentru umflături și durere.
O infuzie de semințe este utilizată pentru a trata insomnia.
Infuzia este utilă pentru dispepsie și aciditate stomacală.
Fierbeți semințele în ulei de măsline și aplicați-le calde pe furuncule, accelerează emisiile și asigură ameliorarea durerii.
Uleiul de mărar este util pentru spasmele intestinale și crampele menstruale.
Precauții
Unii oameni ar putea prezenta dermatită și fotosensibilitate la utilizarea mărarului.
Femeile însărcinate nu trebuie să îl utilizeze, deoarece ar putea duce la avort spontan.
Poate provoca iritarea pielii atunci când este aplicat direct pe piele, iar sucul de mărar provoacă o sensibilitate suplimentară a pielii la soare, care ar putea crește șansele de cancer de piele și arsuri solare.
Ar trebui să aveți grijă când aplicați mărar local.
Persoanele alergice la familia morcovului pot prezenta reacții alergice.
Ar putea scădea nivelul zahărului din sânge, astfel încât persoanele cu diabet zaharat ar trebui să consulte medicul pentru utilizare.
Cum se folosește
Se folosește pentru aromatizarea murăturilor și pentru a adăuga aromă la salatele de ouă, salate de cartofi, varză murată și sos și oțet pentru pește.
Folosește-l cu varză și legume fierte.
Frunzele sunt folosite pentru a spori aroma somonului, borșului, felurilor de pește, supelor și murăturilor.
Semințele de mărar sunt folosite ca condimente.
Utilizați mărarul ca topping pentru cartofii fierți, acoperiți cu unt proaspăt.
În Polonia, frunzele sunt combinate cu smântână și folosite ca pansamente.
În sud-estul Poloniei, supa pe bază de mărar este servită cu ouă fierte tari și cartofi.
În România, este folosit ca ingredient pentru supe, fasole, mazăre și murături.
În Iran, mărarul este utilizat cu orez, cunoscut sub numele de shevid-polo.
În Egipt, mărarul este utilizat pentru a spori aroma felurilor de varză.
În Israel, semințele sunt folosite pentru condimentarea în salate și omletă alături de pătrunjel.
Se amestecă mărarul cu castravetele tocat și iaurtul simplu pentru a face un sos delicios.
Mărarul ar putea fi folosit în timp ce gătești păstrăv și somon, deoarece aroma se completează bine.
Mărarul ar putea fi folosit ca garnitură pentru sandvișuri.
Mărarul ar putea fi adăugat la rețete de salată de ouă.
Combinați fasolea verde, cartofii tăiați și iaurtul simplu cu buruieni de mărar tocat și semințe de mărar.
Se consuma si sub forma de ceai.
Este foarte popular si uleiul esențial de mărar in multe țări.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.