În antichitate a fost folosită în tot felul de ritualuri datorită mirosului ei încântător, dar şi în viaţa de zi cu zi pentru puterile ei vindecătoare.
Spre deosebire de medicamentele cu sau fără prescripție medicală care vin la pachet cu tot felul de efecte secundare, extractul de Boswellia, numit și „tămâie indiană”, a fost folosit timp de mii de ani.
Tămâia este menţionată în una dintre cele mai vechi arhive medicale cunoscute, papirusul Eber ce datează din secolul al XVI-lea î.Hr., o listă de 877 de reţete şi prescripţii medicale din Egiptul Antic. Arabii şi astăzi mestecă tămâie pentru a se feri de tot felul de boli. De altfel, în Peninsula Arabă și în Africa de Nord, tămâia valora greutatea sa în aur.
Tămâia ajunge de obicei în biserici şi la evenimente religioase, unde preoţii o ard pentru a purifica şi înmiresma locul, în credinţa că astfel se răspândeşte harul lui Dumnezeu. Însă răşina miraculoasă, numită şi Boswellia Serrata, a ajuns să fie folosită şi în scopuri terapeutice, având o mulţime de beneficii pentru sănătate.
Aceasta are în compoziţie uleiuri eterice (camfen, cadinen, felandren, olibanol) şi substanţe amare, răşina având acţiuni terapeutice precum: expectorantă, analgezică, antiseptică, antiinflamatoare, antidepresivă, calmantă, sedativă.
Extractul de Boswellia a intrat în atenția specialiștilor pentru că are capacitatea de a reduce durerea, inflamația și dificultățile de mobilitate în cazul persoanelor care suferă de artrită și de osteoartrită.
În plus, cercetări recente sugerează că suplimentele cu Boswellia pot fi un tratament eficient pentru persoanele cu diabet de tip 2. După 12 săptămâni, participanții cărora li s-au dat suplimentele cu Boswellia au observat îmbunătățiri semnificatice în privința glicemiei măsurate pe nemâncate, nivelul insulinei și al colesterolului.
Distruge celulele canceroase
Oamenii de ştiinţă au descoperit recent că tămâia ajută la distrugerea celulelor canceroase de la nivelul ovarelor şi nu numai. De pildă, curele cu tămâie sunt indicate pentru a „topi” chisturile apărute pe ficat, rinichi şi plămâni.
Unul dintre motivele pentru care tămâia este eficientă în tratamentul adjuvant al cancerului este acţiunea ei antiinflamatoare, iar inflamaţiile se află la sursa majorităţii bolilor, inclusiv a celor care pun viaţa în pericol, precum bolile de inimă, cele hepatice şi cancerul.
Acidul boswellic pe care îl conţine tămâia are proprietăţi antiinflamatoare impresionante, comparabile cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene – care au şi efecte analgezice. Astfel, tămâia s-a dovedit a fi eficientă împotriva unui număr mare de afecţiuni precum colita, astmul, artrita, cancerul şi boala Crohn, potrivit paginii de socializare a Cabinetului terapie BOWEN Hunedoara-Deva.
Remediu consacrat pentru bolile virale
Potrivit specialiştilor, extractul de boswellia este folosit de secole pentru a trata problemele respiratorii şi infecţiile sinusurilor, ajutând oamenii să respire mai bine şi să scape şi de alte simptome, cum ar fi tusea şi durerile în gât.
Mai mult, cercetările au arătat că tămâia poate ajuta şi în tratamentul alergiilor, la eliminarea mucusului din plămâni şi are efecte antiinflamatoare asupra sistemului respirator şi al căilor respiratorii.
În medicina chineză tradiţională se foloseşte tămâia de mii de ani pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, pentru a grăbi vindecarea şi pentru a calma durerea asociată cu infecţiile virale.
Niciun comentariu