Vinul fiert – cât de sănătos este și cât se consumă – rețetă absolut delicioasă

0

Consumat fierbinte, decorat cu citrice, precum portocale și lămâi, și, neapărat, aromat cu mirodenii, inclusiv scorțișoară, cuișoare, ienibahar, nucșoară, ghimbir, piper sau cardamom, vinul fiert este o tradiție de Crăciun încă din secolul al II-lea.
❓Ce beneficii are vinul fiert
1. Ține la distanță răceala
Poate nu te-ai gândit la beneficiile posibile ale acestei licori, însă, în afară de gustul bun, vinul fiert ține și simptomele de răceală departe. Asta mai ales pentru că e lichid cald și ajută sistemul imunitar, însă și prin prezența ingredientelor folosite de obicei, care au și ele proprietăți benefice.
Mai mult, un studiu mai vechi a constatat că persoanele care beau mai mult de 14 pahare de vin pe săptămână au un risc cu 40% mai mic de a răci decât cei care nu consumă vin roșu.
2. Este bogat în antioxidanți
Știai deja că strugurii roșii sunt surse excelente de antioxidanți, dar te-ai fi gândit că poți prelua acești antioxidanți și consumându-i sub formă de must sau vin? Evident, vorbim despre cantități moderate.
3. Reduce riscul de boli cardiovasculare
Strugurii au în compoziție și resveratrol, care se păstrează în vin și îi dau acestei băuturi proprietăți anti-aging, având în același timp grijă de inima ta și contribuind la buna funcțiune a sistemului circulator. Și chiar există numeroase studii care arată că vinul roșu poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare, o cauză cunoscută a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale. Întrucât, așa cum am menționat mai sus, vinul roșu are în compoziție antioxidanți, oamenii de știință spun că ajută la creșterea nivelului de colesterol “bun” și la eliminarea colesterolului LDL „rău”.
În felul acesta, arterele nu se mai blochează, iar riscul apariției de boli cardiovasculare este minim. Consumul regulat de vin roșu ar putea explica„paradoxul francez”, incidența relativ scăzută a aterosclerozei coronariene în Franța în comparație cu alte țări occidentale, în ciuda aportului în general mare de grăsimi saturate în dieta franceză. Potrivit unui studiu mai vechi, oamenii de știință au aflat că pacienții care au băut vin aveau jumătate din riscul de a deceda din cauza unei boli coronariene sau a unui accident vascular cerebral decât cei care nu obișnuiau să consume vin.
În plus, și una dintre mirodeniile folosite în vinul fier, nucșoara, are beneficii asupra sistemului cardiovascular. Un motiv în plus să consumi vin fier, cu moderație, nu crezi?
4. Ține la distanță radicalii liberi
Mai mult decât atât, vinul conține și polifenoli, care te ajută să înfrunți efectele radicalilor liberi și procianidine, care reduc tensiunea arterială.

5. Reduce riscul de osteoporoză
Consumat în cantități moderate, vinul roșu diminuează riscul de osteoporoză, afecțiune care poate contribui la creșterea densității minerale osoase. Se crede că acest lucru se datorează resveratrolului, despre care am menționat mai sus, care se găsește din abundență în vinul roșu, care are proprietăți antiinflamatorii și care împiedică pierderea osoasă.
6. Combate inflamația
Studiile mai vechi arată că scorțișoara din vinul fiert are un efect antiinflamator puternic, reducând umflarea și restabilind funcția normală a țesuturilor. Asta poate să fie benefică în numeroase afecțiuni precum artrita. Antioxidanții din vinul roșu și din cuișoare pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației.
7. Îmbunătățește sănătatea intestinală
Oamenii de știință sunt de părere că cuișoarele din vinul fiert ajută la creșterea motilității intestinale, precum și la îmbunătățirea digestiei, dar și a unor simptome neplăcute, precum indigestia, flatulența și constipația.
8. Poate detoxifica organismul
Așa cum am menționat mai sus, în vinul fiert este indicat să adaugi tot felul de condimente, precum nucșoara. Despre aceasta oamenii de știință spun că acționează ca un tonic în diferite moduri. De exemplu, nucșoara are beneficii asupra întregului corp. Mai precis, curăță ficatul și rinichii de toate toxinele care pot fi stocate acolo din pricina alcoolului, drogurilor, poluăriii, alimentelor nesănătoase sau toxinelor organice naturale.
Un pahar de vin roșu consumat ocazional e sănătos și te ajută să te destinzi, mai ales după o zi grea de muncă. O cană de vin fiert, totuși, e parcă mai savuroasă alături de prieteni.
👉 Ce ingrediente se potrivesc cu vinul roșu?
Dacă vrei să îl prepari chiar tu, poți cumpăra plicuri de condimente gata pregătite, ce conțin de obicei scorțișoară, coji de portocale, cuișoare, nucșoară, anason, coji de mere și o oarecare cantitate de zahăr, ori poți încerca să folosești propria combinație de arome, în funcție de ce ai la îndemână prin casă.
Bucăți de măr, de gutuie sau de pară pot da vinului fiert arome demne de Masterchef, mai ales dacă adaugi și vanilie de Bourbon sau de Madagascar, după preferință. Portocalele sunt și ele binevenite în vinul fiert, chiar împreună cu rudele lor: clementine, mandarine sau minole. Nici lămâia nu e exclusă, dacă vrei o băutură cu gust de cocktail, dar e mai potrivită pentru partea decorativă, în special sub formă de feliuțe foarte subțiri sau rondele din coaja. Pentru toate citricele, dacă folosești și coaja și este indicat să o faci, pentru aroma puternică, dar și pentru vitaminele conținute în ea, e bine să folosești o perie specială de curățare sau să le clătești bine cu apă și bicarbonat, să îndepărtezi ceara pe care o au de obicei cele din comerț. De altfel, nu uita să folosești lămâie bio.
De asemenea, poți încerca și condimente folosite în general pentru mâncăruri, că frunzele de dafin, rozmarinul sau piperul roz. Pentru îndulcire, e foarte bun zahărul brun sau zahărul pudră, care se dizolvă rapid. Poți încerca, însă, să îl fierbi doar folosind fructe și condimente și să vezi după aceea dacă simți nevoia de îndulcire. Daca vrei, poți să folosești și miere.
👉 Rețetă de vin fiert
✔️ Ingrediente:
– 1 litru de vin roșu
– 250 ml apă
– 200 grame de zahăr sau 100 de grame de miere
– 2 batoane de scorțișoară
– 1 păstaie de vanilie
– Câteva cuișoare
– Nucșoara proaspăt rasă
– Un anason stelat
– O jumătate de linguriță de boabe de piper negru
– Felii subțiri de portocale
✔️ Mod de preparare:
E foarte simplu de preparat. Se pun toate ingredientele la fiert, la foc de intensitate medie, până aproape de a da în clocot. Se strecoară apoi în căni pe care le poți decora cu felii de portocale, lămâie sau lime.
❗️Cât vin poți să consumi?
Așa cum am menționat, este important să consumi o cantitate moderată de vin. Asociația Americană a Inimii recomandă să nu consumi mai mult de una până la două băuturi pe zi pentru bărbați și o băutură pe zi pentru femei.

Niciun comentariu

Nu ratați!