Văruirea pomilor toamna – cum să o faci și de ce este necesară

0

Iata ce trebuie sa stii, daca vrei sa aplici acest lucru in gradina sau in livada ta. De ce este bine sa dam pomii fructiferi cu var?
De ce este necesar sa varuiesti pomii fructiferi?
Specialistii in pomicultura spun ca varuirea se face pentru a distruge ouale de insecte, adica a daunatorilor, care se afla in scoarta pomilor fuctiferi. Totodata, este necesara pentru a distruge si parazitii care se afla in crapaturile din scoarta.
In acelasi timp, varuirea pomilor ajuta si la impedicarea dezvoltarii muschilor si a lichenilor, iar daca este aplicat primavara va proteja scoarta de razele solare nocive. Totusi, pomii foarte tineri nu ar trebui varuiti, asa ca iti recomandam sa sari peste aceasta operatiune in cazul pomilor foarte tineri.
Varuirea se face doar pe suprafata trunchiului, si doar atunci cand vremea de afara este frumoasa, iar vantul nu bate deloc!

Varuirea pomilor toamna. Cum sa o faci in mod corect
Pentru cei ce nu stiu, varuirea pomilor se poate face toamna sau primavara. Daca alegi sa o faci primavara devreme, atunci trebuie sa stii ca trebuie sa o aplici dupa ce ai terminat cu lucrarile de taiere si de stropire, dar mai ales inainte ca pomii sa infloreasca.
In cazul in care vrei sa faci varuirea pomilor toamna, trebuie sa stii ca perioada ideala este dupa ce frunzele au cazut. Conform expertilor, avantajul acestei operatiuni este ca varul va proteja scoarta pomilor fructiferi, iar aceasta nu va mai crapa atunci cand temperaturile sunt foarte scazute.
Daca scoarta pomilor fructiferi arata destul de rau, expertii recomanda tratarea acesteia folosind o solutie concentrata pe baza de cupru, adica o sa ai nevoie de 300 grame de sulfat de cupru pe care le dizolvi in 10 litri de apa. Solutia se poate aplica prin pulverizare sau folosind o pensula.
Pentru varuirea pomilor toamna o sa fie nevoie sa prepari si solutia. Pentru asta, vei avea nevoie de 2-3 kg de var proaspat stins si 10 litri de apa. In aceasta solutie mai poti sa adaugi si un kilogram de argila sau pamant galben, dar si balegar sau 100 grame de sare grunjoasa ori sulfat de cupru.
Varuirea se face din locul unde se termina primele ramuri care formeaza coroana si se va aplica pana la radacina. Daca sunt locuri greu accesibile, poti stropi suprafata trunchiului cu acea solutie. Pentru a te asigura ca scoarta este curatata, poti folosi o perie tare pentru a inlatura bucatile uscate sau ouale depuse de daunatori.
Ar fi bine sa aplici acea solutie de doua ori, pentru a te asigura ca scoarta pomilor fructiferi va fi protejata cum trebuie pe toata durata iernii.

Niciun comentariu

Nu ratați!