De-a lungul timpului, isopul sau „iarba sfanta” a fost folosit in tratarea a numeroase afectiuni medicale

0

Beneficiile ceaiului de isop provin din numeroasele sale ingrediente active si antioxidanti, flavonoide si alti acizi volatili. Contine si compusi antiinflamatori, antibacterieni si antibiotici, oferind o multime de beneficii pentru sanatate.
Acest ceai, printre altele, are un impact si asupra sanatatii respiratorii, a parazitilor intestinali, a sistemului imunitar si a crampelor menstruale. Isopul se manifesta ca un agent sedativ, sudorific, hipotensiv, expectorant, antispasmodic, fiind si un bun regulator al digestiei. Infuzia de isop determina o mai buna circulatie a sangelui, inclusiv la nivelul capilarelor.
Sanatate respiratorie
Proprietatile antiinflamatorii ale ceaiului de isop pot reduce durerea si disconfortul in tractul respitator, eliminand mucusul. In cazul durerilor de gat se poate face gargara cu o infuzie mai concentrata, doua linguri de planta la 100 ml de apa clocotita.
Beneficii digestive
Caracterul linistitor al acestui ceai, precum si numerosii antioxidanti pe care ii contine, pot ajuta la eliminarea disconfortului intestinal precum si la eliminarea oricaror infectii care ar putea afecta digestia. Isopul are un efect usor laxativ, intareste mucoasa intestinala si bucala si relaxeaza orice spasm sau tensiune din aceasta zona.
Tensiune arteriala
Prevenirea simptomelor hipertensive este o modalitate foarte buna de a proteja impotriva aterosclerozei, a atacurilor de inima si a accidentelor vasculare cerebrale.
Sistem imunitar
Cantitatile mari de vitamina C, sustinute de numerosi antioxidanti, ajuta la intarirea sistemului imunitar, aparandu-ne de raceala si gripa.
Diabet
Unul dintre ingredientele active din ceaiul de isop este capabil sa previna sau sa incetineascca producerea unei enzime care transforma amidonul in zahar, ajutand astfel la controlul nivelului de zahar din sange.

Acest ceai se poate folosi si extern pentru echimoze, elongatii articulare, luxatii, ulcere venoase, cearcane palpebrale.
Uleiul de isop poate fi folosit in masarea zonelor dureroase ori masarea picioarelor. Cateva picaturi de ulei puse in apa de baie din cada relaxeaza si tonifica. In camera in care lucrezi, pune putina apa calda pe o farfurie si adauga apoi, doua, trei picaturi de ulei de isop. Indata vei simti cum respiratia e mult mai usoara si instalarea unei senzatii de calm si pace interioara.
Tinctura de isop detoxifica organismul. Se poate prepara in casa punand intr-un vas de sticla, borcan de exemplu, 50 de grame de planta maruntita peste care se toarna un sfert de litru de alcool alimentar si, bine infiletat, se lasa la macerat timp de 15 zile, agitandu-se zilnic. La sfarsit, se strecoara si se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa. Tincture poate fi folosita timp de doi ani de la data cand a fost culeasa planta. Pentru detoxifierea organismului se ia cate o jumatate de lingurita de tinctura diluata in putina apa, de trei ori pe zi.
Atentie! Desi acest ceai nu are efecte secundare, femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa il evite, fiind necunoscute efectele asupra bebelusilor. In plus, persoanele cu antecedente de convulsii sau epilepsie nu ar trebui sa consume acest ceai, deoarece exista unele dovezi ca ingredientele acestui ceai pot declansa aceste episoade.
Sursa: https://www.organicfacts.net/hyssop-tea.html

Niciun comentariu

Nu ratați!