Cum sa deosebesti mierea naturala de cea contrafacuta

1

Mierea de albine a fost folosita din timpuri preistorice atat ca aliment cat si ca medicament.
Astfel, picturile rupestre descoperite la Arana in Spania, ce dateaza din anul 7000 I. Hr. dovedesc importanta mierii de albine in preistorie. Aceste picturi sunt considerate in prezent cele mai vechi documente ce atesta importanta mierii de albine in evolutia omenirii.
Apoi documentele descoperite in Australia arata ca aborigenii colectau din timpuri stravechi mierea de albine.
Mai tarziu mierea a fost considerata o substanta magica, cu caracter religios si cu importante valente curative.
Mierea din comert este, de cele mai multe ori, ultra filtrata, proces prin care se supune unor temperaturi ridicate, care ucide toti nutrientii si enzimele benefice, este diluata cu apa si apoi filtrata cu ajutorul unei tehnologii de presare pentru a inlatura polenul.
Singurul motiv pentru care polenul ar fi filtrat este pentru a ascunde originea mierii. Si, conform unor surse competente din domeniu, majoritatea “mierii contrafacute” de import provine din China. Sub numele de „miere” se ascund, de fapt, combinatii de zahar din trestie, porumb sau sfecla, sirop de orez si multi alti agenti de indulcire, pentru ca sunt mai usor si mai ieftin de produs decat mierea naturala.
Daca ati cumparat miere si dupa 2-3 luni nu are deloc mici cristale, e posibil ca aceasta sa fi fost contrafacuta. Mierea poate redeveni fluida daca este pusa in apa calda, maximum 40 de grade. Daca temperature apei este mai mare isi pierde din proprietati (de aceea nu este indicat sa puneti miere in ceaiul fierbinte). Insa nici aceasta proba nu este infailibila. Intr-adevar, mierea care zahariseste este de calitate si are aceleasi proprietati ca mierea lichida, insa aceasta nu inseamna ca mierea care isi pastreaza consistenta fluida nu este naturala.

Trucuri prin care sa recunoasteti mierea contrafacuta:
🐝 Verificati intotdeauna eticheta. Daca produsul contine glucoza sau sirop de porumb cu fructoza, atunci nu este miere adevarata. 
🐝Tineti un chibrit aprins deasupra unei lingurite de miere. Daca e naturala, mierea se va topi si nu va incepe sa sfaraie imediat.
🐝 Gustati mierea. Daca are gust de flori sau plante, atunci este posibil sa fie naturala. Mierea falsa este doar dulce, cu o vaga aroma de miere.
🐝 Puneti putina miere pe o foaie de hartie. Daca pata umeda se raspandeste pe suprafata hartiei, atunci mierea este contrafacuta.
🐝 Pune o picatura de miere pe degetul mare. Daca se imprastie, nu este pura, pentru ca mierea pura ramane legata.
🐝 Puneti cateva picaturi de otet intr-o solutie facuta din miere si apa. Daca face spuma, inseamna ca in miere a fost adaugat ipsos!
🐝 Mierea naturala cristalizeaza in timp sau daca o tii la rece, cea ultra-filtrata nu va cristaliza.
🐝 Puneti intr-un pahar cu apa cateva picaturi de iod si apoi, miere. Daca se albastreste, inseamna ca a fost amestecata cu amidon de porumb si nu este naturala.
🐝 Puneti un varf de deget de miere pe capatul unui chibrit si aprindeti-l. Daca arde, e miere pura.
🐝 Amestecati mierea in apa rece. Mierea naturala are densitatea de 1,4 ori mai mare decat apa si nu se dizolva imediat. Mierea ar trebui sa cada pe fundul paharului si sa nu se imprastie rapid in apa. Cea contrafacuta are o densitate mai mica si ar trebui sa se dizolve.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!