7 obiceiuri cotidiene care pot crește riscul de depresie

1

Evitarea acestor obiceiuri vă poate ușura starea de spirit și vă poate reduce riscul de a aluneca într-o depresie completă.
✔️ Nu ai suficienta grijă de tine
Uneori lucrurile mici se adună – săriți peste exercițiile fizice, mâncați prost, stați până târziu și brusc vă simțiți rău. Aceste lucruri singure nu pot duce neapărat la un diagnostic de depresie, dar vă pot împiedica să vă simțiți cel mai bine. Dacă sunteți deja expuși riscului pentru această tulburare de „înțepenire” a minții, este mai bine să evitați obiceiurile care vă pot distruge starea de spirit.
✔️ Alimente procesate
Un hot dog rapid sau o pungă de chipsuri poate fi o gustare gustoasă din când în când, dar prea multe alimente foarte procesate vă pot induce o stare proastă.
Cercetările privind dieta și depresia publicate în Jurnalul American de Nutriție Clinică a  constatat că, cu cât dieta este mai sănătoasă, cu atât riscul de depresie este mai mic. Cercetările anterioare sugerează că persoanele care consumă cele mai multe alimente procesate prezintă un risc mai mare de depresie.
Rețineți că aceste tipuri de studii arată doar o asociere între o dietă slabă și starea de spirit mai scăzută, nu pot dovedi că una o provoacă pe cealaltă. Cu toate acestea, consumul unei diete sănătoase – care a fost definit în primul studiu ca un aport ridicat de fructe, legume, pește și cereale integrale – nu este o idee proastă din multe motive.
✔️ Prea mult timp petrecut singuri
A petrece un timp de calitate singur, din când în când, poate fi extrem de benefic pentru sănătatea ta mintală, spune  Susan Heitler, dr., Psiholog clinician și autor al “Prescripțiilor fără pastile”. Cu toate acestea, avertizează Heitler, a petrece prea mult timp în singurătate poate inversa aceste efecte și, de fapt, vă poate crește riscul de depresie. Pentru a vă proteja împotriva acestui fapt, ea subliniază importanța creării de prietenii și relații puternice cu ceilalți, una dintre cele mai bune strategii pentru depășirea depresiei. „Putem da sau primi zâmbete și râsete”, spune ea. „De fiecare dată când ne conectăm cu altcineva, este o oportunitate pentru un schimb emoțional pozitiv.”
✔️ Multitasking media
Smartphone-urile, laptopurile, televizoarele și serviciile de streaming, toate ne captează atenția 24/7, devine din ce în ce mai frecvent ca oamenii să consume conținut media de pe mai multe dispozitive odată. De fapt, experții estimează că timpul mediu petrecut multitasking s-a dublat. Deși a devenit un obicei pentru mulți oameni să umble prin telefoan în timp ce urmăresc Netflix, cercetările arată că această supraîncărcare de medii poate fi dăunătoare pentru creierul tău.
Pentru a combate acest lucru, încercați să petreceți timpul cu un singur ecran o dată și să limitați cu timpul petrecut în fața ecranelor.

✔️ Prea puțin timp petrecut în natură
Locuirea în oraș poate avea o grămadă de avantaje, dar petrecerea unui timp îndelungat în zonele urbane vă poate influența în sens negativ starea de spirit. Potrivit unui studiu realizat de Institutul Central de Sănătate Mintală de la Universitatea din Heidelberg, traiul într-un oraș mare este legat de niveluri mai ridicate de stres și boli mintale, în special depresie.
Pentru locuitorii orașelor care încearcă să evite aceste efecte, încercați să faceți excursii rapide în parcuri sau zone rurale pentru a vă înconjura de natură și pentru a lua o pauză de la agitația orașului. Dacă ieșirea din oraș din când în când nu este fezabilă, ceva la fel de simplu precum mersul în aer liber și lumina soarelui pentru o pauză de cafea poate fi foarte util pentru starea ta de spirit. Dr. Heitler sugerează, de asemenea, să păstrați câteva plante în ghivece în spațiul dvs. de locuit pentru a ușura starea de spirit și în interior. „Există un fel de energie pozitivă pe care o dau plantele și lucrurile naturale”, spune ea.
✔️ Ora de somn târzie
Un studiu publicat în revista  Cognitive Therapy and Research a  constatat că persoanele care au mers la culcare târziu au raportat gânduri negative pe parcursul zilei – comportament care a fost legat de depresie. În schimb, cei care au adormit mai devreme au avut mai puține gânduri negative. În timp ce ora de culcare ideală pentru a-ți maximiza starea de spirit va varia în funcție de job-ul tău sau de cerințele vieții tale, în general, a te culca cu o oră mai devreme poate oferi beneficii frumoase pentru sănătate.
✔️ Stil de viață sedentar
Prea mult timp petrecut lipit de televizor sau alte dispozitive electronice ar putea avea un impact asupra sănătății mintale. După cum explică Dr. Heitler, exercitarea efortului fizic și mental cu lucruri precum exercițiile fizice sau proiecte importante vă ridică starea de spirit și vă scade riscul de a vă simți deprimat. Când sunteți activ fizic, creierul dvs. eliberează substanțe chimice care promovează starea de spirit – ca endorfine și endocannabinoizi – și pot atenua sentimentele de depresie. Efortul mental, pe de altă parte, îți ușurează starea de spirit într-un mod ușor diferit. „Oamenii au nevoie de un proiect care să le ofere un scop pentru a se simți bine”, spune dr. Heitler. „A nu avea nimic în care te simți cu adevărat util te face vulnerabil la depresie.” Planificați un proiect, urmăriți o pasiune sau oferiți-vă timpul pentru a-i ajuta pe ceilalți; aceste activități vă oferă ceva pentru care să lucrați și să vă simțiți bine.
Surse:
•The American Journal of Clinical Nutrition
•Susan Heitler, PhD, a clinical psychologist, autoarea cărții “Prescriptions Without Pills”
Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America: „Minds and brains of media multitaskers: Current findings and future directions

1 comment

  1. 4 motive pentru care exercițiile fizice sunt cel mai bun medicament pentru depresie – Natura Vindecătoare 22 iulie, 2021 at 14:01 Răspunde

    […] Persoanelor norocoase care nu au experimentat depresia le este greu să înțeleagă greutățile cu care se confruntă persoanele care suferă de aceasta . Autorul The Guardian, Tim Lott o rezumă astfel : „Depresia este de fapt mult mai complexă, nuanțată și întunecată decât nefericirea – mai mult ca o implozie a sinelui. Într-o stare gravă de depresie, devii o fantomă pe jumătate vie. ” Vestea bună este că medicamentele nu sunt singura soluție. O serie de studii sugerează că exercițiile fizice ar putea fi un puternic medicament împotriva efectelor debilitante ale depresiei, permițând oamenilor să reducă consumul de medicamente cu efecte secundare nocive. Iată cum exercițiile fizice pot ajuta la depășirea depresiei: ✔️ Eliberează hormoni care ridică starea de spirit Sportul eliberează hormoni precum norepinefrina, care îmbunătățesc gândirea cognitivă, facilitează învățarea și îmbunătățesc starea de spirit. În plus, ritmul cardiac crescut care rezultă din antrenamente are potențialul de a inversa atrofia creierului cauzată de stres. Activitatea fizică forțează diferite sisteme ale corpului să comunice mai bine, permițând organismului să răspundă mai bine la anxietate și stres. ✔️ Îmbunătățește nivelul de încredere Persoanele cu obezitate se întâmplă să fie victime ale stimei de sine scăzute, declanșate de faptul că aspectul lor este diferit de al celorlalți. Incapacitatea de a îndeplini sarcini și treburi zilnice fără efort în comparație cu ceilalți, afectează încrederea lor și lucrul acesta contribuie la depresie. Exercițiile fizice ajută în astfel de cazuri prin eliberarea de endorfine și , în cele din urmă, duc la pierderea în greutate. 📌 7 obiceiuri cotidiene care pot crește riscul de depresie […]

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!