Galbenelele au fost folosite de mii de ani pentru beneficiile lor impresionante. Se crede ca acestea isi au originea in Egipt si au fost introduse pentru prima oara in Marea Britanie si in alte tari de catre romani.
Galbenelele au fost un medicament important in Grecia Antica, Roma si Arabia. Acestea au fost utilizate cel mai frecvent ca tratament al pielii, muscaturilor de insecte, eczeme, chisturi, arsuri si hemoroizi.
Foarte bogate, florile de galbenele au in compozitia lor saponozide, mucilagii, carotenoide (aprox. 3,5%), alcooli triterpenici, flavonoizi si glicozizi flavonici, steroli, taninuri, ulei volatil (cca. 0,02%), substante amare, urme de ulei volatil (sesquiterpene oxigenate), vitamina C, acid malic, saruri minerale si substante proteice.
Vindecarea pielii
Ceaiul de galbenele promoveaza dezvoltarea unui tesut nou de piele, sa creasca fluxul sanguin in zona afectata, sa stimuleze productia de colagen, hidrateaza pielea uscata si accelereaza procesul de reparare a pielii.
Previne formarea ridurilor si amelioreaza acneea prin aplicarea de comprese sau pliculete de ceai pe zonele problematice. Proprietatile emoliente si cicatrizante din galbenele duc la un aspect mai luminos al pielii, vindeca intepaturile de insecte, iritatiile, taieturile si cicatricile. De asemenea, ceaiul de galbenele este indicat si pentru scalpul uscat, cu tendinta spre matreata.
Sistem imunitar
Ceaiul de galbenele intareste sistemul imunitar prin prezenta betacarotenului, care ajuta organismsul sa lupte cu bacteriile si virusurile. Astfel, racelile de sezon vor fi tinute la distanta sau pot fi ameliorate simptomele si vindecarea va avea loc mai rapid. De asemenea, betacarotenul previne procesele inflamatorii din corp, scazand riscul de artrita reumatoida sau alte afectiuni ale sistemului osos.
Sanatatea ficatului
Unul dintre ceaiurile recomandate pentru detoxifierea ficatului este ceaiul de galbenele. Avem nevoie de 40 de grame de flori de galbenele si un litru de apa clocotita pentru trei cani pe zi din acest ceai, baut inainte de mesele principale. Durata de detoxifiere a ficatului cu acest ceai variaza intre doua – trei saptamani.
Menstruatie
Regleaza ciclul menstrual si reduce intensitatea crampelor abdominale specifice sindromului premenstrual datorita flavonoizilor, care au efect antiinflamator.
Sanatatea bucala
Gargara cu ceaiul de galbenele poate vindeca o serie de afectiuni legate de gura, cum ar fi gingivita
Amelioreaza durerea in gat
Ceaiul de galbenele calmeaza durerea in gat datorita proprietatilor sale antiinflamatorii. Poate fi folosit chiar si pentru a trata amigdalita.
Antiinflamator
Ceaiul de galbenele poate fi utilizat si pentru tratarea hemoroizilor. O baie preparata cu acest ceai ofera o usurare a durerii si inflamatiei
Sistem digestiv
Acest ceai poate fi consumat si pentru a mentine organele digestive sanatoase. Ceaiul de galbenele previne aparitia bolilor metabolice, curata tractul digestiv si ajuta la scaderea tulburarilor legate de digestie.
Amelioreaza simptomele afectiunilor gastrointestinale precum gastrita, indigestia sau ulcerul peptic si poate preveni arsurile stomacale survenite in urma unei mese copioase, bogata in grasimi. In plus, efectul benefic se manifesta si in cazul afectiunilor tractului urinar sau a tulburarilor digestive la copii.
Preparare
Ceai de galbenele : la o cana de 250-300ml apa clocotita se adauga 2 lingurite de flori de galbenele si se lasa la infuzat 5-6 minute. Se poate indulci cu miere de albine, dar doar cand infuzia s-a racit putin.
Atentie! Consumul ceaiului de galbenele este contraindicat femeilor insarcinate si celor care alapteaza, precum si persoanelor care urmeaza un tratament pe baza de sedative, deoarece anumite substante pot amplifica efectul medicamentelor.
Sursa: https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-calendula-herb-for-skin-hair-and-health/; https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/marigold
Niciun comentariu