Calendula: Planta antiinflamatoare, antivirală care vindecă – rețetă ulei de gălbenele infuzate

0

Calendula (gălbenelele) este o planta care a fost folosită de secole în scopuri ornamentale, dar si culinare, cosmetice si medicinale.
1. Posedă capacități antiinflamatorii
Calendula s-a dovedit a avea proprietăți antiinflamatorii puternice prin intermediul flavonoidelor puternice. Acești antioxidanți din plante protejează celulele de deteriorarea radicalilor liberi și de compușii proinflamatori precum proteina C reactivă și citokinele.
Acidul linoleic antiinflamator se găsește și în concentrații mari în gălbenele. Proprietățile sale antiinflamatorii puternice o fac un remediu puternic pentru toate tipurile de probleme inflamatorii, cum ar fi erupții cutanate de scutec, dermatită, infecții ale urechii, ulcere, dureri de gât și multe altele. Picăturile pentru urechi care conțin gălbenele sunt uneori folosite pentru a trata infecțiile urechii și la copii.
2. Calmează spasmele musculare
Calendula poate ajuta la prevenirea și relaxarea spasmelor musculare. Datele unui studiu realizat de Departamentul de Științe Biologice și Biomedicale de la Colegiul Medical al Universității Aga Khan din Pakistan au arătat că extractul brut din florile de galbenele a relaxat contracțiile musculare spontane. Această cercetare a oferit în plus o bază științifică pentru utilizarea tradițională a acestei plante în crampe abdominale și constipație.
3. Vindecă ulcerele, rănile și hemoroizii
În studiile efectuate pentru răni cu vindecare lentă și diferite ulcere, s-a constatat că utilizarea gelurilor pe bază de gălbenele și unguentelor topice a ajutat la accelerarea ratei de recuperare și a vindecării.
Calendula este, de asemenea, folosită pentru a îmbunătăți fermitatea și hidratarea pielii. Și mai impresionant, ajută la creșterea fluxului sanguin și a oxigenului către răni și zonele infectate, ceea ce ajută organismul să crească țesut nou și să se vindece mai rapid. Din acest motiv, poate fi eficient și pentru combaterea hemoroizilor. Multe creme și unguente există astăzi pentru a oferi o ameliorare naturală eficientă pentru aceste afecțiuni externe. Consumată sub formă de ceai, este utilă și pentru simptomele interne ale ulcerului duodenal și gastric.
4. Ajută menstruația
Consumul ceaiului de galbenele poate ajuta la inducerea ciclului menstrual, precum și la ușurarea efectelor secundare dureroase ale menstruației. Prezența mare a flavonoidelor ajută la relaxarea mușchilor și a fluxului sanguin, ambele favorizând o ușurare a menstruației. De asemenea, poate atenua bufeurile.
5. Conține componente antimicrobiene și antivirale
Acizii menținuți în uleiurile acestei plante au efecte antimicrobiene și antivirale puternice, mai ales atunci când sunt fortificați cu ulei de floarea soarelui. Uleiurile și acizii din plantă s-au dovedit a fi eficienți în combaterea agenților patogeni, precum și a simptomelor de candida  și chiar a tulpinilor de bacterii rezistente la antibiotice! Acesta este un motiv important pentru care este folosită astăzi în produsele topice antiseptice.

6. Îmbunătățește sănătatea orală
Calendula a devenit un aditiv popular în pastele de dinți și apă de gură în ultimii ani datorită proprietăților sale puternice antibacteriene și antimicrobiene. Ajută la reducerea inflamației gingiilor și luptă împotriva gingivitei , cariilor , plăcii și nu numai. Este un astringent care ajută la combaterea bacteriilor bucale și promovează un mediu oral sănătos.
7. Descurajează cancerul
Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, calendula poate ajuta în lupta împotriva cancerului și a iritațiilor din cauza tratamentelor împotriva cancerului precum chimioterapia și radiațiile. Studiile pe animale au arătat că luptă împotriva activității cancerigene în cadrul tumorilor și în plus activează și limfocitele, care luptă împotriva invadatorilor străini și infecțioși.
Potrivit cercetărilor publicate în Journal of Clinical Oncology , calendula pare mai eficientă decât agenții topici recomandați în mod obișnuit în reducerea și prevenirea incidenței dermatitei cauzate de radiațiile utilizate pentru tratamentul cancerului de sân.
👉 Rețetă de casă – ulei de gălbenele infuzate
✔️ INGREDIENTE:
– 230 grame flori de galbenele uscate
– 500 grame ulei de măsline organic
– 1 borcan mare de sticla
✔️ MOD DE PREPARARE:
– Puneți florile uscate de gălbenele într-un borcan de sticlă curat și uscat.
– Turnați suficient ulei de măsline în borcan pentru a acoperi florile. Agitați borcanul și lăsați-l să stea aproximativ o oră.
– Când verificați, uleiul ar trebui să acopere florile de galbenele cu cel puțin o 1 cm, sau dacă florile plutesc, ar trebui să existe 1 cm în partea de jos a borcanului fără flori. Adăugați mai mult ulei dacă este necesar.
– Agitați bine, acoperiți etanș borcanul și puneți-l pe pervazul dvs. cel mai cald și însorit.
– Agitați borcanul o dată pe zi.
– După 3 până la 6 săptămâni, strecoară florile de gălbenele din ulei folosind tifon sau o strecurătoare cu găuri mici.
– Turnați uleiul de galbenele infuzat în sticluțe mai mici (de sticlă, sau lăsați-l în recipientul actual) și păstrați-l într-un loc răcoros și întunecat.
Acum aveți un ulei uimitor, de casă, pe care să îl folosiți oricând doriți! În mod ideal, utilizați uleiul de calendula de casă în decurs de un an sau mai puțin.
❗️ Precauții
Nu ar trebui să utilizați galbenele dacă sunteți alergic la plantele din familia Asteraceae/Compositae. Alte plante din această familie includ ambrozia, mușețelul și echinacea.
Datorită stimulării menstruației, se recomandă femeilor însărcinate să evite ceaiurile de gălbenele, precum și femeilor care alăptează și chiar și cele care doresc să rămână însărcinate, deoarece poate provoca avort spontan din cauza efectelor puternice pro-menstruație.
Calendula poate interacționa negativ cu sedativele datorită abilităților sale de relaxare musculară, precum și medicamentelor pentru diabet și tensiune arterială.

Niciun comentariu

Nu ratați!