Sangerarea gingivala este una din cel mai des intalnite afectiuni ale cavitatii bucale si afecteaza aproximativ 90% din populatie. Desigur ca aceasta s-ar putea datora unei raniri (cu un aliment mai dur de exemplu), insa sangerarile care apar in mod regulat, devin persistente sau cresc in intensitate pot constitui simptome ale unei boli mai grave.
Sangerarea gingivala poate fi cauzata de:
-periajul prea puternic sau folosirea incorecta a atei dentare;
-o boala a sangelui;
-parodontoza;
-gingivita;
-modificari hormonale in timpul sarcinii;
-proteze dentare care nu se potrivesc cu structura cavitatii bucale;
-o infectie a dintilor sau gingiilor;
-medicamente anticoagulante;
-deficitul de vitamine.
Remedii și sfaturi pentru sângerările gingivale
Dacă îţi sângerează gingiile, poţi alege câteva remedii pe bază de plante, care au o acţiune blândă, dar eficientă. Acestea nu trebuie să înlocuiască însă vizita la stomatolog.
Pliculete de ceai
Introdu un pliculet de ceai in apa clocotita timp de 3 minute, lasa-l sa se raceasca, apoi aplica-l pe gingii. Este recomandat sa-l lasi sa actioneze timp de 5 minute.
Muşeţelul
Florile de muşeţel au proprietăţi antiinflamatorii şi antiseptice, fiind recomandate pentru sângerările gingivale. Lasă la infuzat timp de 20 de minute trei linguri de flori de muşeţel într-o cană de apă fierbinte. Clăteşte şi ţine în gură cinci minute infuzia.
Lămâia
Sângerările gingivale pot apărea şi din cauza carenţei de vitamina C. De aceea, consumă legume şi fructe care conţin această vitamină, precum citricele. Acestea pot fi folosite şi extern. Masează-ţi gingiile cu lămâie sau fă gargară cu suc de lămâie, amestecat cu apă şi cu miere.
Sunătoarea
Adevărat cicatrizant şi antibiotic, sunătoarea ajută refacerea ţesutului gingival şi protejează gingiile de infecţii. Prepară o infuzie din două linguri de plantă uscată şi din 200 ml de apă fierbinte. Cu această infuzie, clăteşte-ţi gura de câteva ori pe zi.
Uleiul de cuisoare
Uleiul de cuisoare este unul dintre cele mai eficiente remedii impotriva sangerarilor gingivale. Poate opri sangerarile si reduce inflamarea gingiilor. Cum il folosesti: inmoaie o bucata de pansament in uleiul de cuisoare apoi aplica pe gingii.
Miere de albine
Mierea de albine este bogata in vitamine, minerale, are proprietati antibacteriene si nutrienti necesari pentru mentinerea sanatatii gingiilor. Nu trebuie decat sa iti masezi gingiile cu miere de albine de doua ori pe zi.
Gargară cu apă sărată
Gargara sau clătirea gurii cu apă sărată este unul dintre cele mai comune remedii împotrivă sângerării gingiilor. Tot ceea ce trebuie să faci este să adaugi o linguriță de sare într-un pahar cu apă caldă și cu această soluție salină să-ți clătești cavitatea bucală timp de 1-2 minute. Ca tratament este recomandată clătirea gurii cu apă sărată de cel puțin 3-4 ori pe zi, mai ales după mese
Bicarbonat de sodiu
Prepară o soluție eficientă foarte simplă dintr-o linguriță de bicarbonat și un pic de apă. Cu această pastă te vei spăla pe dinți. Eficienţa acestui remediu a fost demonstrată. Bicarbonatul de sodiu previne apariția cariilor dentare, precum și apariția afecțiunilor gingivale, deoarece neutralizează acizii prezenți la nivelul cavității bucale. În plus, acesta reprezintă un remediu eficient pentru prevenirea gingivitei.
Alte sfaturi:
evitati fumatul, care agraveaza sangerarea gingivala;
puteti ameliora sangerarea presand gingia cu un tampon de tifon steril imbibat in apa foarte rece;
evitati sa luati aspirina, daca nu v-a fost recomandata de medic;
daca sangerarea apare ca efect secundar al unui tratament medicamentos, rugati medicul sa va schimbe tratamentul. Nu schimbati niciodata tratamentul fara recomandarea medicului dvs;
folositi un dispozitiv de irigare orala, pe viteza cea mai mica, pentru masarea gingiilor;
consultati medicul stomatolog daca sangerarea se datoreaza protezei dentare.
Consultati neaparat un medic daca:
sangerarea devine cronica;
gingiile continua sa sangereze si dupa terminarea tratamentului;
remarcati alte simptome asociate sangerarii gingivale.
Niciun comentariu