Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de cuisoare includ tratarea unei varietati de probleme ale pielii, dureri de dinti, indigestie, tuse, astm, dureri de cap, stres si impuritati ale sangelui. Beneficiile uleiului de cuisoare pot fi atribuite proprietatilor sale anestezice, antimicrobiene, antifungice, antiseptice, antivirale, afrodisiace si stimulente.
Uleiul de cuisoare are numeroase proprietati medicinale si este utilizat topic pentru ameliorarea durerii. Este bogat in fenilpropanoizi, compusul principal fiind eugenolul. Ceilalti compusi bioactivi includ timol, carvacrol si cinamaldehida.
Culoarea uleiului de cuisoare variaza de la galben pal pana la un maro auriu. Are parfum picant, similar cu cel al cuisoarelor.
Desi uleiul de cuisoare este cunoscut in primul rand pentru ingrijirea orala, beneficiile acestuia se extind.
Trateaza acneea
Uleiul de cuisoare este deseori recomandat pacientilor cu acnee, deoarece are proprietati antimicrobiene puternice. Cercetarile arata ca uleiul de cuisoare poate inhiba bacteriile Staphylococcus, care pot provoca acnee, afectiuni ale pielii, eruptii cutanate etc.
Pentru a trata acneea cu ulei de cuisoare puteti amesteca cateva picaturi cu o lingura de ulei de nuca de cocos sau de jojoba si il aplicati cu ajutorul unui plasture pe zona inflamata. De asemena, puteti amesteca 2-3 picaturi de ulei cu 1 lingurita de miere si aplicati pe fata curata.
Ingrijirea pielii
Eugenolul din uleiul de cuisoare are proprietati de intinerire si de stimulare, care pot creste fluxul de sange catre piele. Acest ulei il vei gasi in multe produse pentru reducerea efectelor imbatranirii.
Vindeca infectiile candidei
Carvacrolul si eugenolul, doua componente ale uleiului de cuisoare, au efect anticandidal si antifungic. Potrivit studiilor, acesta poate fi folosit pentru a vindeca candidoza cauzata din cauza ciupercii Candida albicans. Aceste infectii apar de obicei la nivelul gurii, urechilor, nasului, unghiilor, tractului gastrointestinal si vaginului.
Acest ulei mai este eficient si in uciderea parazitilor intestinali, care pot provoca diaree si alte simptome.
Ingrijire dentara
Studiile de cercetare arata ca proprietatile germicide si anestezice ale uleiului de cuisoare il fac foarte eficient pentru ameliorarea durerilor dentare, a gingiilor dureroase si a ulcerelor bucale. Pentru durerile de dinti, puteti aplica o picatura de ulei direct pe dinte.
In mod alternativ, puteti face o compresa cu o bila de bumbac. Amesteca 1 lingurita de ulei de masline si 2 -3 picaturi de ulei de cuisoare si inmoaie bila de bumbac. Aplicati pe dintele inflamat si asteptati 10 minute pana simtiti o usurare a durerii. Clatiti gura cu apa calda. Acest amestec poate fi folosit si pentru a elimina respiratia urat mirositoare.
Afrodisiac
Cuisoarele au un efect puternic afrodisiac. 2-3 picaturi de ulei de cuisoare intr-un pahar de apa calda stimuleaza circulatia sangelui in organele sexuale si previne ejacularea precoce.
Proprietati antiseptice
Datorita propritatilor sale antiseptice, uleiul de cuisoare este util in tratarea ranilor, infectiilor fungice, vanatailor si altor tipuri de rani. Poate fi utilizat si in tratarea muscaturilor si intepaturilor de insecte. Uleiul are o natura foarte puternica si trebuie folosit intotdeauna intr-o forma diluata. Ar trebui utilizat cu atentie de catre persoanele cu piele sensibila.
Imbunatateste sistemul imunitar
Uleiul de cuisoare este util in stimularea sistemului imunitar. Proprietile sale antivirale au capacitatea de a purifica sangele si de a creste rezistenta organismului. Acest lucru ajuta la prevenirea unei multitudini de boli, precum probleme cardiace si anumite tipuri de cancer.
Continut ridicat de antioxidanti
Eugenolul din uleiul de cuisoare este un puternic antioxidant cu activitate ridicata de ucidere a radicalilor liberi.
Ajuta digestia
Uleiul de cuisoare a fost folosit cu succes pentru tratarea problemelor legate de stomac, precum diaree, balonare si flatulenta. Cateva picaturi de ulei de cuisoare diluate intr-o lingura de ulei de masline si frecate pe zona stomacului ajuta la reducerea gazelor si la eliminarea toxinelor din organism.
Atentie! Alergie si efecte toxice – folosit excesiv poate provoca reactii alergice sau efecte toxice datorita continutului mare de eugenol.
Probleme intestinale – poate provoca disconfort intestinal, in primul rand la copii.
Scaderea nivelului de zahar din sange – acest ulei poate determina scaderea nivelului de zahar din sange, deci diabeticii trebuie sa fie precauti.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Sursa: www.organicfacts.net
Niciun comentariu