Cu cât înaintăm în vârstă facem alegeri mai sănătoase, aderând la anumite tipuri de alimente, diete și suplimente. Pornind de la aceasta decizie, condimentele și mirodeniile precum coriandru , pătrunjel , cimbru , rozmarin și mentă nu pot lipsi.
Menta de câmp este o plantă puternică cunoscută pentru o multitudine de motive, fiind disponibilă în principal ca ulei esențial datorită mentolului care provine din planta înfloritoare.
Menta de câmp
Menta de câmp este o plantă, cunoscută sub numele științific de Mentha Arvensis. Menta de câmp este răspândită în toată Asia și Europa până în China și Siberia. Planta este rezistentă și imună la îngheț, crește abundent la altitudini ridicate și supraviețuiește în zone de până la 1500 de metri. Când frunzele sunt frecate, ele eliberează o aromă puternică de mentol și, prin urmare, sunt ușor confundate cu menta.
Beneficiile pentru sănătate ale mentei de camp
Studiile au demonstrat că menta sălbatică are proprietăți antimicrobiene, și că acționează benefic asupra stomacului, sistemului imunitar și nervos. Efectele sale farmacologice și terapeutice se datorează în special compusului principal, numit pulegon, dar și altor compuși: menton, isomenton, mentol, 1,8-cineol, borneol și piperitenon.
Gastrointestinal
La nivel gastrointestinal, menta sălbatică are proprietăți carminative, spasmolitice și antiemetice (anti-vomitive). Combate viermii intestinali și calmează spasmele stomacale.
Aparat respirator
La nivelul aparatului respirator, menta sălbatică are efecte bune în răcelile comune (infuzie), tuse (se folosesc florile), astm (decoct din părțile aeriene) și dispnee (decoct din părțile aeriene).
Imunitate
Cât despre beneficiile asupra imunității, menta sălbatică are o acțiune antibacteriană puternică, îndeosebi împotriva tulpinilor de E. coli și alte bacterii. Este totodată anti-reumatică și anti-catarală.
Rinichi
Menta sălbatică are efecte bune și la nivelul rinichilor. Datorită acțiunii sale diuretice, este utilă în pietre la rinichi (ulei esențial) și pietre la vezică (utilizată sub formă de decoct sau fierbere, din părțile aeriene).
Ulei de mentă de câmp
Uleiul esențial de menta de câmp este utilizat pentru diverse afecțiuni, cum ar fi răcelile obișnuite, febra , apetitul slab , indigestia, gazele, greața, diareea și sindromul intestinului iritabil. Mai mult, mentolul topic prezent în această plantă ajută, de asemenea, la creșterea fluxului sanguin și acționează ca un vasodilatator . În plus, are un parfum aromat ușor, care este un adaos bun în articole de toaletă.
Compresele cu menta salbatica
In general plantele salbatice au proprietati curative dar ne transmit si energia pamantului nepoluat. Indienii din America foloseau menta salbatica pentru a revitaliza picioarele obosite si dureroase. Dupa zile intregi de mers pe jos la vanatoare, indienii zdrobeau menta si o puneau pe picioare pentru a se racori si a reduce inflamatiile si asa isi puteau continua calatoria.
Compresele cu menta sunt utile si in mancarimi ale pielii avand efecte calmante locale dar si o actiune antiinflamatoare.
Mai este benefic și in cazul durerilor dentare. Pune pe o bucata de panza cateva picaturi de ulei de menta, tine-o pe dintele bolnav si maseaza si gingia. Efectul antiseptic si anestezic te va ajuta.
Baile cu menta salbatica
Daca despre ceaiuri se stiu mai multe, despre beneficiile bailor cu menta se cunosc putine. Cum sa folosesti menta salbatica pentru acest scop?
Adauga un pumn de menta salbatica in 2 litri de apa calda si fierbe amestecul timp de 10 minute. Strecoara si pune lichidul in cada de baie. Pentru un plus de prospetime adauga si cateva picaturi de ulei de menta. Oboseala se va diminua, te vei simti minunat si vei avea cel mai bun somn. Baile cu menta au rolul de a relaxa si a asigura un somn linistit.
Niciun comentariu