Oțetul ucide germenii și mucegaiul? 7 cele mai bune utilizări

1

Oțetul este renumit pentru efectele sale non-toxice, dezinfectante, dar mulți se întreabă dacă într-adevăr face față suprafețelor din baie și bucătărie. Oțetul ucide mucegaiul și germenii sau folosirea acestui produs de curățat pentru casă este o pierdere de timp?
Există un motiv pentru care Hipocrate, tatăl medicinei, a folosit oțetul pentru a combate infecțiile și alte condiții de sănătate. Oțetul a fost folosit pentru tratarea ulcerațiilor, tratarea rănilor și calmarea tusei.
Astăzi, servește ca o alternativă mai sigură pentru dezinfectarea casei și cercetările indică faptul că are efecte antifungice și antibacteriene puternice.
❓Oțetul ucide mucegaiul
Pentru a răspunde la întrebare, trebuie să te uiți mai întâi la ce conține oțetul. Acidul organic volatil din oțet se numește acid acetic. Acest compus chimic are puternice proprietăți antifungice și antibacteriene.
Pe lângă acidul acetic, alți constituenți din oțet includ săruri minerale, vitamine, aminoacizi, compuși polifenolici și acizi organici nevolatili.
Cercetările publicate în American Society for Horticultural Science indică faptul că oțetul are efecte antimicrobiene asupra ciupercilor în diferite aplicații. De exemplu, s-a demonstrat că vaporii de oțet previn germinarea ciupercilor de degradare a fructelor, inclusiv Penicillium expansum , Monilinia fructicola , Botrytis cinerea și Colletotrichum coccodes.
Și un studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health a constatat că oțetul, cu 4% acid acetic, a avut un efect inhibitor asupra creșterii P. chrysogenum, o ciupercă care se găsește în mod obișnuit în clădirile umede sau deteriorate de apă.
Deci oțetul ucide mucegaiul? Aceste studii și rapoarte sugerează că oțetul combate într-adevăr creșterea fungică și mucegaiul.
❓Oțetul ucide germenii (și gripa)
Din nou, compusul din oțet acidul acetic intră în joc atunci când se discută dacă oțetul alb ucide germenii.
Studiile științifice arată că oțetul este eficient în combaterea microbilor din alimente, uneori folosite pentru a ucide bacteriile din carne, fructe și legume. Când cercetătorii din Japonia au testat eficacitatea oțetului asupra bacteriilor patogene transmise de alimente, creșterea tuturor tulpinilor a fost inhibată.
Și un studiu din 2014 publicat în American Society for Microbiology arată că acidul acetic din oțet este un dezinfectant micobactericid eficient, netoxic, care ar trebui să fie activ și împotriva celorlalte bacterii. Aceste descoperiri indică faptul că acidul acetic poate distruge bacteriile rezistente la dezinfectante și cu un potențial foarte dăunător.

Oțetul ucide germenii de gripă? Un studiu din 2010 publicat în PLoS One a constatat că oțetul (cu 4-8 procente de acid acetic) diluat oferă un mijloc adecvat de dezinfectare a suprafețelor virusului gripal A.
Pe baza acestor rapoarte, oțetul pentru curățare este un mod eficient de a combate germenii din acasă și de la locul de muncă.
👉 Cele mai bune utilizări
Oțetul este un produs de curățat versatil, ieftin, fără substanțe toxice și ecologic. Simpla combinare a oțetului distilat cu apa curată este tot ce aveți nevoie pentru a crea un produs de curățat pe mai multe suprafețe. Încercați următoarele metode de utilizare a oțetului pentru curățare:
🧽 Curățați rufele
Te-ai întrebat „oțetul ucide germenii din rufe?” Ei bine, oțetul distilat poate elimina de fapt reziduurile de pe haine, pete și germeni. De asemenea, ajută la înmuierea hainelor.
🧽 Ucideți germenii în bucătărie
De la cuptorul cu microunde și chiuvetă, până la blaturi de bucătărie și podele – oțetul distilat și apa caldă pot fi folosite pentru a elimina murdăria și bacteriile din bucătărie.
Încercați acest produs de curățat pentru cuptor, pe aparatele dvs. de bucătărie. Puteți chiar să adăugați oțet la mașina de spălat vase pentru a le face mai curate, sau în aparatul de cafea pentru a dizolva acumularea și mineralele.
🧽 Luptați împotriva bacteriilor din baie și a acumulării de calcar
Încercați acest produs de curățat în baie, realizat cu oțet de mere, bicarbonat de sodiu, săpun lichid de Castilia și uleiuri esențiale antibacteriene, inclusiv arbore de ceai, lămâie și portocală.
Această combinație de ingrediente pentru combaterea germenilor face un produs de curățare excelent, natural, fără efectele toxice ale produselor de baie convenționale.
🧽 Detergent natural pentru pardoseli
Amestecați ½ cană de oțet alb distilat cu 2 litri de apă caldă și veți obține un produs de curățare a pardoselii fără conținut toxic. Folosiți-l pentru a șterge pardoselile din gresie în întreaga casă, mai ales acolo unde există acumulări, cum ar fi bucătăria, baia și intrarea.
Dar aveți grijă cu pardoselile din lemn, deoarece oțetul este acid și poate deteriora lemnul.
🧽 Igienizarea covoarelor și îndepărtarea petelor
Dacă aveți o zonă urât mirositoare sau pătată pe covor, poate din urina animalelor, vin, alimente sau alte pete, combinați părți egale oțet distilat și apă și saturați zona care vă preocupă. Apoi frecați cu o cârpă. Odată ce se usucă, aspirați.
Rețineți, dacă este un covor colorat, ștergeți mai întâi o mică secțiune pentru a vă asigura că nuanțele covorului nu se decolorează.
🧽 Eliminați acumularea de minerale
Puteți utiliza oțet distilat pe multe aparate electrocasnice pentru a elimina acumularea de calcar sau minerale, inclusiv mașina de călcat,, umidificatoare, aparat de cafea, mașini de spălat vase, mașini de spălat, mopuri etc.
🧽 Spray antibacterian
Preparați soluție dezinfectantă cu apa, oțet și uleiuri esențiale antibacteriene. Poate fi folosit pe covorașe de yoga, blaturi, vase de toaletă, geamul de duș etc.
Puteți chiar folosi oțet pentru a curăța ecranele computerelor și tabletelor. Pentru a-l face și mai puternic pentru grăsime și germeni, adăugați bicarbonat de sodiu.
❗️Atenție
Există multe ingrediente naturale care se pot amesteca în siguranță cu oțet, dar există unele care ar trebui evitate.
⚠️ Înălbitor și oțet
Oțetul nu trebuie amestecat niciodată cu înălbitor. Când înălbitorul intră în contact cu produsele acide, cum ar fi oțetul, unele produse de curățat geamurile, detergenții de spălat vase și chiar produsele de curățat vasele de toaletă, poate provoca eliberarea de clor gazos.
Expunerea chiar și la cantități mici de clor gazos poate provoca reacții adverse precum:
•Ochii arzători, apoși
•Iritarea urechii, nasului și gâtului
•Curgerea nasului
•Tuse
•Probleme de respirație
•Durere și vezicule (după contactul cu pielea)
Dacă sunteți expus la clor gazos pentru o perioadă mai lungă de timp, este posibil să aveți dureri în piept, probleme severe de respirație, vărsături, pneumonie și alte complicații grave!
⚠️ Peroxid de hidrogen și oțet
Deși separat oțetul și peroxidul de hidrogen sunt sigure, amestecate împreună pot provoca efecte adverse. Combinația de compuși poate irita ochii, nasul, gâtul și pielea. Expunerea la acest amestec poate duce, de asemenea, la probleme respiratorii, deci păstrați-le separate.
⚠️ Bicarbonat de sodiu și oțet
Este sigur să combinați bicarbonatul de sodiu și oțetul într-o soluție de curățare pe care o veți folosi imediat. Dar nu păstrați o soluție care conține ambele ingrediente, deoarece poate deveni explozivă!
Odată ce ați terminat de utilizat un produs de curățare cu oțet, apă și bicarbonat de sodiu, de exemplu, aruncați ce a mai rămas.
❗️ Riscuri și efecte secundare
Oțetul este acid, deci poate fi iritant atunci când este aplicat direct pe piele sau pe anumite suprafețe, cum ar fi lemnul real. Acesta este motivul pentru care se recomandă în mod obișnuit să diluați oțetul cu apă curată.
După cum sa discutat, nu amestecați oțetul cu înălbitor sau peroxid de hidrogen. Dacă îl amestecați cu bicarbonat de sodiu, utilizați imediat combinația și aruncați resturile. Nu doriți să păstrați un spray care conține ambele ingrediente.
👉 Gânduri finale
•Oțetul este un produs de curățare de uz casnic de bază și a fost folosit ca dezinfectant de mii de ani. Cu toate acestea, mulți se întreabă dacă oțetul ucide germenii și mucegaiul ?
•Studiile arată că oțetul are într-adevăr proprietăți antifungice și antibacteriene. Acest lucru se datorează prezenței acidului acetic.
•Când vine vorba de utilizarea oțetului pentru proprietățile sale dezinfectante, acesta poate fi utilizat pe aproape fiecare suprafață a casei dvs., de la blaturile și aparatele de bucătărie, până la pereții de duș, chiuvetă, toaletă și pardoseală.
•Rețineți, totuși, că oțetul nu trebuie amestecat niciodată cu înălbitor sau peroxid de hidrogen. Și poate fi prea dur pentru pardoselile din lemn datorită proprietăților sale acide.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!