Cunoscut pentru protejarea ficatului, ciulinul de lapte este o plantă care posedă uimitoare proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Originară din țările mediteraneene, această plantă ajută la gestionarea diabetului și chiar mărește sănătatea oaselor.
❓Cum vă avantajează ciulinul de lapte
Ciulinul de lapte funcționează prin eliminarea toxinelor din organism, care altfel pot provoca probleme precum ciroză hepatică, pietre la rinichi, diabet, efecte negative ale chimioterapiei etc.
Ceilalți nutrienți importanți din ciulinul de lapte, precum vitamina E, luptă împotriva radicalilor liberi și pot întârzia semnele îmbătrânirii.
❓Știați că…
Ciulinul de lapte a fost utilizat în medicina tradițională pentru a trata bolile ficatului și ale tractului biliar.
🌱 Ciulinul de lapte mărește sănătatea ficatului
Ciulinul de lapte conține silimarină, un ingredient activ care protejează ficatul. Ingredientul este un grup de flavonoide care repară celulele hepatice care sunt deteriorate de alcool și alte toxine. Silimarina protejează, de asemenea, noile celule hepatice de la distrugere. De-a lungul istoriei, această plantă a fost folosită pentru tratarea bolilor hepatice.
👉 “Silimarina din ciulinul de lapte reduce leziunile hepatice la animale. Prin urmare, poate fi o opțiune de tratament pentru boala hepatică alcoolică la om. ”
– Abenavoli L and Co., Departamentul de Medicină Experimentală și Clinică, Universitatea Magna Graecia, Catanzaro, Italia.
🌱 Protejează rinichii și vezica biliară
Deoarece rinichii lucrează îndeaproape cu ficatul și, deoarece ciulinul de lapte ajută la susținerea sănătății ficatului, acesta promovează și funcționarea rinichilor. Același lucru este valabil și pentru calculii biliari – studiile au arătat că această plantă poate ajuta la prevenirea formării calculilor biliari.
Ciulinul protejează, de asemenea, celulele renale, în special în cazul neuropatiei diabetice (o afecțiune a diabetului în care funcția renală este afectată). De asemenea, susține detoxifierea rinichilor și a vezicii biliare.
🌱 Tratamentul diabetului
Planta poate reduce nivelul zahărului din sânge. Acest efect al ciulinului de lapte poate fi atribuit silimarinei.
Ciulinul conține, de asemenea, un alt compus numit silibină, care sa dovedit a avea efecte pozitive asupra mai multor complicații ale diabetului. Și un alt motiv pentru care ar putea fi bun pentru diabetici este că protejează ficatul – ficatul joacă, de asemenea, un rol în eliberarea insulinei în sânge.
🌱 Ciulinul de lapte îmbunătățește sănătatea inimii
Ciulinul de lapte poate reduce colesterolul rău și, prin urmare, reduce riscul bolilor de inimă. De asemenea, poate reduce nivelul colesterolului prin scăderea inflamației. Curăță sângele și previne deteriorarea arterelor din cauza stresului oxidativ. Planta previne, de asemenea, epuizarea glutationului, care este un antioxidant important care combate stresul oxidativ și previne bolile de inimă.
Alte studii clinice au dovedit că ciulinul are efecte cardioprotectoare. Câteva alte studii au arătat modul în care ciulinul de lapte poate regla și tensiunea arterială.
🌱 Poate ajuta în tratamentul cancerului
Silibina din ciulinul de lapte poate îmbunătăți funcționarea anumitor medicamente pentru chimioterapie, în special în cazul cancerului ovarian. S-a constatat, de asemenea, că planta încetinește progresia celulelor canceroase de prostată. Unele studii efectuate pe animale au descoperit cum ciulinul ar putea reduce efectele secundare ale chimioterapiei.
Alte studii afirmă că ciulinul de lapte poate induce moartea celulelor canceroase în cazul cancerelor de colon și de sân. Deși sunt necesare mai multe cercetări la oameni, acest lucru este sigur un pas încurajator.
🌱 Poate ajuta la scăderea în greutate
Există unele cercetări care arată că ciulinul de lapte poate ajuta la scăderea în greutate sănătoasă. Șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi au slăbit după ce au luat silimarină. Și, deoarece ciulinul de lapte poate regla zahărul din sânge, poate ajuta și la scăderea în greutate – întrucât cercetările leagă nivelurile constante de zahăr din sânge de o scădere în greutate îmbunătățită.
🌱 Promovează sănătatea creierului
Unii cercetători sugerează că ciulinul de lapte poate proteja împotriva sclerozei multiple și a bolii Parkinson. Silimarina a fost asociată cu suprimarea formării de beta-proteină amiloidă, care este adesea legată de Alzheimer.
Mai multe alte studii arată modul în care ciulinul de lapte poate ajuta la prevenirea bolilor cerebrale legate de vârstă, cum ar fi Parkinson și Alzheimer. Unele cercetări vorbesc și despre importanța ciulinului de lapte în tratarea anxietății și depresiei – dar avem nevoie de mai multe informații despre aceasta înainte de a ajunge la concluzii.
Un studiu realizat în comun de echipe de cercetare din India, Australia și Iran afirmă că silimarina poate fi un tratament potențial pentru o varietate de tulburări neurodegenerative și forme de neuroinflamare.
🌱 Ciulinul de lapte întărește oasele
Studiile confirmă faptul că ciulinul de lapte poate fi utilizat ca tratament potențial pentru osteoporoză. Silimarina din ciulinul de lapte sa dovedit a fi utilă în construirea oaselor și prevenirea pierderii osoase.
Alte studii vorbesc despre pierderea osoasă cauzată de estrogen și despre cum ar putea beneficia ciulinul de lapte și în acest aspect.
🌱 Întârzie îmbătrânirea
Antioxidanții din ciulinul de lapte luptă împotriva deteriorării radicalilor liberi, iar acest lucru încetinește în cele din urmă procesul de îmbătrânire. Acest lucru este asociat cu semnele îmbătrânirii de pe suprafața pielii și din interiorul organelor interne.
Unele cercetări spun că consumul de ciulin este o modalitate bună de a reduce semnele îmbătrânirii – care includ ridurile, petele întunecate și liniile fine. Pe plan intern, acești antioxidanți pot întârzia îmbătrânirea prevenind durerile articulare și îmbunătățind sănătatea ochilor.
🌱 Ar putea fi benefic în timpul alăptării
Din punct de vedere tradițional, ciulinul de lapte a fost folosit pentru a crește cantitatea de lapte matern. Unele studii preliminare arată că poate crește nivelul de prolactină din organism, ceea ce stimulează în cele din urmă producția de lapte.
Cu toate acestea, vă sugerăm să cereți sfatul medicului înainte de a utiliza planta în acest sens.
🌱 Crește imunitatea și previne alergiile
Studiile au arătat că ciulinul de lapte poate avea efecte imunostimulatoare. Poate crește imunitatea și poate îmbunătăți capacitatea organismului de a îndepărta infecțiile și bolile. Și, din moment ce ciulinul de lapte îmbunătățește funcția hepatică, de acest lucru beneficiază și sistemul imunitar – întrucât cele două sunt strâns legate între ele.
Antioxidanții din ciulinul de lapte stimulează, de asemenea, imunitatea și contracarează alergiile.
Erupțiile cutanate sunt una dintre alergiile pe care le poate contracara ciulinul de lapte. Mai important, planta ar putea combate și acneea. Deoarece acneea este cauzată și din cauza toxinelor corporale, efectul detoxifiant al ciulinului de lapte poate avea efecte dorite asupra acesteia.
🌱 Îmbunătățește sănătatea digestivă
Ciulinul de lapte stimulează formarea enzimei și producerea de bilă – și acest lucru contribuie la sănătatea digestivă. Și având în vedere proprietățile sale antiinflamatorii, planta calmează și mucoasele din intestin.
Studiile arată modul în care ciulinul de lapte a fost folosit de secole pentru tratarea problemelor gastro-intestinale superioare și a altor afecțiuni digestive.
Acestea sunt beneficiile ciulinului de lapte. Dar există un alt aspect important pe care trebuie să îl cunoaștem.
👉 Ciulinul de lapte și glutationul (și alte sinergii)
Am discutat deja despre modul în care ciulinul de lapte (silimarina) ar putea proteja împotriva epuizării glutationului. Planta, practic, păstrează glutationul. Acest lucru întărește în cele din urmă pereții celulelor ficatului.
Glutationul nu este singurul compus care acționează în sinergie. Alte ingrediente importante precum ashwagandha, curcumina, extract de ceai verde și pulbere de extract de gingko biloba funcționează, de asemenea, în sinergie cu ciulinul de lapte și îmbunătățesc apărarea antioxidantă a corpului.
Există alți compuși importanți în ciulinul de lapte care sunt responsabili pentru beneficiile sale minunate.
👉 Care este profilul nutrițional al ciulinului de lapte?
Ciulinul de lapte conține un complex bio-flavanoid numit silimarină. Este ingredientul principal al plantei. De asemenea, este compusul activ care conferă ciulinului proprietățile sale medicinale. Silimarina este alcătuită din 3 flavanoizi:
•Silibina
•Silidianina
•Silicristina
Principalul flavanoid din silimarină este silibina, care reprezintă aproximativ 50-70% din cel mai important extract din ciulinul de lapte. Silibina a fost studiată clinic, iar cercetătorii au descoperit că este cea mai benefică și biologic-componentă activă a silimarinei.
Înainte de extracție, fructele de ciulin de lapte conțin:
•Silimarina
•Silyhermin
•Neo-silyhermin A și B.
•Proteină
•Vitamina E
•Steroli
•Quercetin
•Apigenin
•Kaempferol
•Eriodyctiol
•Crisoeriol
•Naringin
•Dihidroxicromonă
Frunzele conțin:
•Luteolină
•Glucozidul 7-0 al Luteolinei
•Acetat de triterpen
•Acid fumaric
Cu toate acestea, există anumite lucruri despre ciulinul de lapte care nu sunt atât de bune. Supradozajul său poate duce la anumite condiții nedorite.
❗️Care sunt efectele secundare ale ciulinului de lapte?
•S-ar putea să scadeți prea mult de zahărul din sânge
Deoarece ciulinul de lapte ajută la scăderea zahărului din sânge, ar putea scădea nivelurile prea mult în cazul în care cineva ia deja medicamente pentru diabet. Prin urmare, consultați-vă medicul înainte de a-l utiliza.
•Alergii
Ciulinul de lapte poate provoca alergii la persoanele sensibile la ambrozie și la alte plante din aceeași familie (Asteraceae).
•Ar putea agrava condițiile sensibile la hormoni
Deoarece extractele de ciulin de lapte ar putea imita estrogenul, ar putea agrava afecțiunile sensibile la hormoni, cum ar fi fibroamele mamare și uterine și cancerul uterin. Prin urmare, cel mai bine este să consultați un medic înainte de a-l utiliza.
Niciun comentariu