Sâmburele de avocado – un bogat supliment nutrițional – mod de preparare

1

Majoritatea oamenilor aruncă sâmburii de avocado sau în cel mai bun caz îi plantează. Însă prea puțini știu că semințele au un profil nutrițional robust, bogat în mai mulți antioxidanți decât fructul în sine.
Sâmburele de avocado conţine o cantitate mare de acizi graşi, fibre, carbohidraţi şi o cantitate mică de proteine. De asemenea, este considerat o sursă bogată de fitochimicale, inclusiv substanţe pe care planta le produce pentru a se proteja.
Sâmburele de avocado conține 70% din întreaga cantitate de antioxidanți ai fructului, în timp ce pulpa și coaja conțin doar 30%.
Sâmburii de avocado au mai mulți antioxidanți decât majoritatea fructelor și legumelor și chiar mai mulți decât unele ceaiuri medicinale. De asemenea, conțin mai multe fibre solubile decât ovăzul, ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, scad colesterolul și previn infarctul.
Anticancerigen
Puțini știu că avocado este printre cele mai bogate surse de vitamina D – vitamină esențială în tratarea și prevenția cancerului.
O serie de studii a confirmat deja legătura dintre deficitul de vitamina D și cancerul de colon, de prostată și de sân. Aceste tipuri de cancer sunt întâlnite semnificativ mai frecvent în zonele aflate la latitudini mai mari. În plus, studiile arată că pe fondul unui nivel suficient de vitamina D, riscul de apariție a diferitelor tipuri de cancer (cancer de colon, printre altele) este redus în mod semnificativ.
Hipertensiune
Extractul din sâmburele de avocado este folosit pentru a controla hipertensiunea. Sâmburii de avocado nu sunt atât de des utilizaţi, deşi numeroae studii arată că au multe beneficii pentru sănătate.
Studiile realizate au arătat că extractul de sâmbure de avocado poate ajuta la relaxarea vaselor de sânge, ajutând astfel la reducerea tensiunii arteriale, un factor de risc al bolilor de inimă.
Scade colesterolul
Avocado poate regla nivelul colesterolului rău din sânge, totodată mărind valorile colesterolului bun. Dar ceea ce poate nu știai este că 70% dintre aminoacizii acestui fruct se găsesc în sâmburii săi.
Dacă începi să mănânci sâmburi de avocado, îți va fi mai ușor să-ți ții sub control colesterolul. Astfel, riscul să dezvolți boli cardiovasculare va scădea.
Susține sistemul imunitar
Datorită proprietăților antiinflamatoare, sâmburii de avocado stimulează sistemul imunitar, ajutându-l să combată infecțiile și problemele respiratorii. Un alt beneficiu constă în ușurarea simptomelor artritei, precum și cele provocate de alte afecțiuni ale încheieturilor.

Antioxidant
Testele făcute asupra extractului din sâmburele de avocado arată că acesta are proprietăţi antioxidante puternice.
Antibacterian
În urma cercetărilor s-a descoperit că extractul de sâmbure de avocado opreşte creşterea bacteriilor Clostridium.
Antifungic
Sâmburele de avocado opreşte dezvoltarea fungilor, în special împiedică apariţia infecţiei Candida albicans.
Combate problemele digestive
Cercetătorii au descoperit că sâmburii de avocado sunt foarte eficienți în reducerea riscului de inflamații ale tractului gastrointestinal.
Sâmburii de avocado sunt benefici pentru tratarea problemelor digestive cum ar fi constipația, diareea și ulcerul gastric deoarece aceștia conțin fibre mai solubile decât orice alt produs alimentar.
Ajută in lupta cu kilogramele
Sâmburii de avocado prezintă un efect termogenic. Ei pot accelera procesul de ardere al grăsimilor, în special dacă ai și o alimentație sănătoasă și faci mișcare.
Ajută tiroida
Conform unor studii europene, sâmburii de avocado conțin nutrienți și alte proprietăți care ajută la ameliorarea afecțiunilor tiroidei, fiind buni mai ales pentru persoanele cu probleme de obezitate.
Are grijă de sănătatea părului tău
Uleiul natural din sâmburi de avocado este asemănător cu cel de măsline. Se folosește frecvent pentru înfrumusețare, unul dintre cele mai mari beneficii ale sale fiind abilitatea de a oferi strălucire părului. În plus, uleiul din sâmburi de avocado poate preveni apariția mătreții.
Cum se prepară sâmburele de avocado
Se păstrează, se spală, se lasă la uscat și apoi se coc în cuptor până când pielița exterioară se sparge, aproximativ 2 ore la o temperatură de 250 ° C.
Se aruncă pielița exterioară.
După coacere, sâmburii vor fi suficient de moi pentru a fi dați la răzătoare apoi puși la blender până când se transformă în pulbere.
Ţine minte că sâmburele de avocado are un gust amărui, iar dacă alegi să-l utilizezi în smoothie-uri va trebui să te asiguri că echilibrezi gustul cu ceva dulce..

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!