Căpșunile ( Fragaria ananassa ) sunt cele mai populare fructe de pădure din lume. Se crede că provin din Franța, aceste fructe de pădure nu numai că au un gust bun, ci fac și bine.
Sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, care sunt benefice pentru inimă și zahărul din sânge.
Aceste fructe de pădure sunt, de asemenea, surse excelente de vitamina C și minerale, cum ar fi potasiu și mangan.
👉 Care sunt beneficiile pentru sănătate ale căpșunilor?
Antioxidanții și polifenolii din aceste fructe de pădure susțin sănătatea inimii și previn diferite forme de cancer. Vitamina C pe care o conțin contribuie și la sănătatea pielii și a părului. Fibrele acestor fructe de pădure sunt benefice digestiei și ajută la pierderea în greutate.
🍓 Inima
Abundența de antioxidanți și polifenoli din căpșuni le face alimentul ideal pentru a vă proteja inima de afecțiuni. Căpșunile conțin antociani (antioxidanții responsabili de nuanța lor roșie), care protejează mucoasa sistemului circulator, protejând astfel arterele de acumularea plăcii și reglând tensiunea arterială.
Potrivit dr. Suzanne Steinbaum, cardiolog la Lenox Hill Hospital, New York, femeile care consumau trei sau mai multe porții de fructe de pădure (în special căpșuni) în fiecare săptămână și-au redus riscul de infarct cu o treime.
🍓 Zahăr din sânge
Căpșunile conțin acid elagic, iar acest lucru, împreună cu antioxidanții, ajută la încetinirea digestiei alimentelor cu amidon. Acest lucru controlează creșterea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, ajută persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să își controleze nivelul zahărului din sânge.
Căpșunile au un indice glicemic scăzut (40), ceea ce înseamnă că este puțin probabil să provoace creșteri ale zahărului din sânge atunci când sunt consumate de diabetici.
🍓 Combaterea cancerului
Căpșunile sunt surse excepțional de bune de vitamina C și fibre, ambele protejându-ne de cancerele esofagului și ale colonului. Proprietățile anticancerigene ale căpșunilor, potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului, pot fi atribuite prezenței acidului elagic – un fitochimic care poate preveni cancerele de piele, plămâni, vezică și sân.
Acidul ellagic acționează ca agent anticancer în mai multe moduri – acționează ca un antioxidant, încetinește producția de celule canceroase și ajută organismul să distrugă anumite tipuri de agenți cancerigeni.
🍓 Imunitate
Căpșunile sunt surse excelente de vitamina C. De fapt, o singură porție de căpșuni are mai multă vitamina C decât o portocală. S-a constatat că vitamina C declanșează anticorpi care stimulează imunitatea, care în cele din urmă îmbunătățesc capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor.
Într-un studiu realizat în Elveția, sa constatat că suplimentarea cu vitamina C a îmbunătățit diferitele componente ale sistemului imunitar.
Conform cercetărilor efectuate de medicii din Africa de Sud, suplimentarea cu vitamina C a crescut concentrația de imunoglobulină, care este un anticorp și o componentă cheie a sistemului imunitar. Căpșunile sunt, de asemenea, cunoscute pentru a combate alergiile și astmul.
🍓 Tensiunea arterială
După cum s-a menționat deja, căpșunile conțin antociani, care sunt antioxidanți puternici care relaxează mucoasa vaselor de sânge și le deschid, scăzând astfel tensiunea arterială.
Căpșunile sunt, de asemenea, bogate în potasiu, un nutrient care ajută la controlul tensiunii arteriale.
🍓 Sănătatea creierului
Meritul revine antioxidanților, din nou. Căpșunile, cu conținutul lor ridicat de antioxidanți, protejează celulele creierului de daunele cauzate de radicalii liberi. De asemenea, schimbă modul în care neuronii din creier comunică între ei. Acest lucru duce în cele din urmă la îmbunătățirea sănătății creierului.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Harvard la Brigham and Women’s Hospital a arătat că aportul de căpșuni poate întârzia declinul memoriei la femeile în vârstă în timp. Acest beneficiu poate fi atribuit prezenței flavonoidelor.
De asemenea, s-a constatat că un aport crescut de antocianidine a contribuit la încetinirea declinului memoriei.
Conform studiilor efectuate de cercetătorii de la Universitatea Tufts și Universitatea din Maryland Baltimore County, majoritatea bolilor cerebrale (inclusiv Alzheimer și Parkinson) sunt cauzate de o creștere a cantității unei anumite proteine toxice. Dar s-a constatat că consumul de căpșuni promovează mecanismul natural de menaj al creierului (numit și autofagie), reducând astfel acumularea acestei proteine.
🍓 Inflamație
Căpșunile conțin quercetină și, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Massachusetts, aportul de quercetină, împreună cu exerciții fizice regulate, poate reduce formarea plăcii aterosclerotice.
Căpșunile sunt, de asemenea, bogate în vitamina C, care joacă un rol major în prevenirea inflamației. Această vitamină joacă un rol în ameliorarea simptomelor de artrită și gută.
S-a constatat că nivelurile ridicate de proteină C-reactivă pot semnala creșterea nivelului de inflamație în organism. Potrivit cercetătorilor de la Școala de Sănătate Publică de la Harvard, femeile care au consumat 16 sau mai multe căpșuni în fiecare săptămână au avut un risc cu 14% mai mic de a avea niveluri ridicate ale acestei proteine.
🍓 Colesterol
Căpșunile conțin pectină, un tip de fibre solubile care scad nivelul LDL (colesterolului rău) din organism.
Potrivit unui studiu din New Orleans, mai multe tipuri de fibre solubile, inclusiv pectina, au arătat că scad nivelul LDL.
Un alt studiu canadian a arătat eficacitatea căpșunilor în reducerea daunelor oxidative și a colesterolului rău.
🍓 Sănătatea vederii
Căpșunile sunt încărcate cu antioxidanți care sunt capabili să prevină cataracta, degenerarea maculară și alte boli oculare.
🍓 Scăderea în greutate
Acidul elagic și antioxidanții sunt cei care au capacitatea de a te ajuta sa scapi de kilogramele în plus.
Inflamația cronică este una dintre cauzele creșterii în greutate, deoarece blochează hormonii care te fac să slăbești. Căpșuna, fiind un aliment antiinflamator uimitor, restabilește funcționalitățile hormonilor de reducere a greutății.
În plus, antocianinele, principalii antioxidanți, măresc producția organismului de hormon numit adiponectină. Acest hormon promovează metabolismul și vă suprima pofta de mâncare. De asemenea, ar putea induce arderea grăsimilor.
🍓 Sarcină sănătoasă
Căpșunile sunt o sursă bogată de folat. Obțineți aproximativ 40 de micrograme de acid folic dintr-o ceașcă de căpșuni. Aceasta reprezintă aproximativ 10% din aportul zilnic recomandat. Conform cercetărilor, folatul este important în timpul sarcinii, deoarece poate preveni defectele tubului neural. Este, de asemenea, important pentru sănătatea mamei.
🍓 Dinți sănătoși
Căpșunile conțin acid malic, care acționează ca astringent și elimină decolorarea dinților. Aceasta înseamnă că puteți folosi acest fruct pentru a vă albi dinții. Pur și simplu puteți zdrobi căpșunile până formați o pulpă și amestecați cu bicarbonat de sodiu până când obțineți un amestec omogen. Folosind o periuță de dinți moale, răspândiți amestecul pe dinți. Lăsați-l să acționeze 5 minute, periați bine cu pastă de dinți și clătiți.
Cu toate acestea, nu exagerați, deoarece acidul din fruct ar putea deteriora smalțul.
🍓 Proprietăți anti-îmbătrânire
Antioxidanții ne protejează corpul de daunele oxidative și împiedică semnele îmbătrânirii (riduri, piele lăsată, linii fine etc.).
Căpșunile sunt surse excelente de licopen, un antioxidant care joacă un rol important în eliminarea semnelor îmbătrânirii. Antocianinele prezente în căpșuni protejează pielea de stresul oxidativ, încetinind astfel îmbătrânirea.
🍓 Sănătatea pielii
Căpșunile conțin acid alfa-hidroxi, o substanță importantă care ajută la eliminarea celulelor moarte ale pielii și curăță pielea în acest proces.
Potrivit unui studiu realizat de Școala de Medicină a Universității Hahnemann, Pennsylvania, s-a constatat că tratamentele cu acizi alfa-hidroxi inversează semnele de îmbătrânire.
Mai conțin acid salicilic și acid elagic, care sunt cunoscuți pentru reducerea hiperpigmentării și a petelor întunecate. Acidul salicilic este cunoscut pentru îndepărtarea celulelor moarte de pe piele și strângerea porilor pielii pentru a preveni apariția ulterioară a acneei.
Căpșunile sunt o sursă excelentă de vitamina C, care poate curăța pielea și o poate menține sănătoasă.
Mai au și alte beneficii pentru piele – îți îmbunătățesc tenul, tonifiază și calmează pielea iritată și oferă protecție împotriva radiațiilor UV.
Puteți să amestecați pasta de căpșuni cu puțină miere și să o aplicați pe față în fiecare dimineață. Lăsați masca sa acționeze 15 minute și spălați-o cu apă rece. Puteți înlocui și mierea cu apă de trandafiri. Sau chiar adăugați lapte la rețetă. Toate aceste ingrediente fac minuni în îmbunătățirea sănătății pielii.
🍓 Căderea părului
După cum sa discutat deja, căpșunile sunt surse excelente de vitamina C – un nutrient care încurajează absorbția fierului și favorizează creșterea părului. De asemenea, s-a constatat că o deficiență a acestui nutrient poate duce la fire despicate. Vitamina poate trata și mătreața.
Puteți pregăti o mască de păr cu căpșuni care vă poate ajuta să faceți față problemelor dvs. legate de păr. Se amestecă pasta de căpșuni cu ulei de cocos extra virgin și miere (1 lingură de fiecare). Aplicați pe scalp și lăsați-l să acționeze 20 de minute, după care vă puteți spăla părul cu apă ușor călduță. Acest lucru trebuie făcut pe un scalp curat, de obicei dimineața după baie. Această mască previne și creșterea fungică a scalpului – magneziul din căpșuni are grijă de această problemă.
🍓 Beneficii pentru bărbați
Antioxidanții din căpșuni oferă beneficii inimii și arterelor – ambele îmbunătățind circulația, ceea ce este crucial pentru o viață sexuală sănătoasă. Vitamina C are ca rezultat și un număr mai mare de spermatozoizi.
👉 Care este profilul nutrițional al căpșunilor?
Sursa: USDA
O cană de căpșuni proaspete (152 de grame) conține 49 de calorii și 7 grame de zahăr. Căpșunile nu conțin grăsimi, iar o ceașcă conține 3 grame de fibre.
Alți nutrienți din căpșuni includ:
•1 gram de proteine (2% din valoarea zilnică)
•4 miligrame de vitamina C (149% din valoarea zilnică)
•6 miligrame de mangan (29% din valoarea zilnică)
•5 micrograme de folat (9% din valoarea zilnică)
•233 miligrame de potasiu (7% din valoarea zilnică)
•8 miligrame de magneziu (5% din valoarea zilnică)
•3 micrograme de vitamina K (4% din valoarea zilnică)
[…] benefice pentru inimă și zahărul din sânge. Mai multe despre beneficiile căpșunilor puteti citi aici. Fie că bei un simplu pahar de lapte cald sau un iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, laptele […]