Hiperpotasemia, hiperkaliemia, sau potasiu ridicat, este o afecțiune gravă asociată cu o serie de efecte adverse asupra sănătății. Deși se prezintă adesea cu puține sau fără simptome, cazurile severe pot fi periculoase și chiar letale dacă nu sunt tratate. Din fericire, efectuarea controalelor periodice la medicul dumneavoastră vă poate ajuta să prindeți hiperkaliemia devreme pentru a o trata rapid și pentru a preveni progresia acesteia.
Deci, care sunt simptomele hiperkaliemiei și cum o puteți trata? Să aruncăm o privire mai atentă asupra a ceea ce este hiperkaliemia, a cauzelor și a modului în care aceasta vă poate afecta sănătatea.
Ce este hiperkaliemia?
Deci, ce este hiperkaliemia și ce înseamnă pentru sănătatea ta? Hiperpotasemia este pur și simplu un termen medical care înseamnă că aveți niveluri ridicate de potasiu în sânge. Acest lucru poate fi cauzat de o serie de factori diferiți, inclusiv anumite condiții de sănătate sau utilizarea unor medicamente și suplimente pe bază de plante.
Menținerea echilibrului nivelurilor de potasiu este extrem de importantă pentru sănătate. De fapt, prezența unui nivel ridicat sau scăzut de potasiu în sânge poate fi periculoasă, iar hipokaliemia si hiperkaliemia prezintă ambele un set foarte similar de simptome. Lăsată netratată, hiperkaliemia poate avea unele consecințe grave asupra sănătății, iar cazurile severe pot provoca probleme precum dureri în piept, probleme cardiace, oboseală și paralizie.
În funcție de cât de ridicate sunt nivelurile de potasiu, există mai multe opțiuni de tratament disponibile. Efectuarea câtorva modificări ale dietei și rutinei zilnice sau utilizarea anumitor medicamente prescrise de medicul dumneavoastră vă poate ajuta să gestionați nivelul de potasiu și să tratați hiperkaliemia.
Simptome de hiperkaliemie
Deci, ce se întâmplă dacă potasiul este ridicat? Cu excepția cazului în care nivelurile de potasiu din sânge devin extrem de ridicate, este posibil să nu aveți deloc simptome de hiperkaliemie. De fapt, mulți oameni nu știu adesea că au un nivel ridicat de potasiu până când semnele și simptomele hiperkaliemiei încep să se dezvolte:
Oboseală
Slăbiciune
Dureri în piept
Bătăi neregulate ale inimii
Furnicături
Amorţeală
Greaţă
Vărsături
Fără un tratament adecvat, efectul potențial al hiperkaliemiei asupra sănătății inimii poate provoca probleme și mai grave, inclusiv paralizie, insuficiență cardiacă sau stop cardiac. De asemenea, poate provoca bradicardie sau încetinirea bătăilor inimii.
Cauze de hiperkaliemie
Cea mai frecventă cauză de potasiu ridicat în sânge este boala renală. Acest lucru se datorează faptului că rinichiul joacă un rol central în filtrarea sângelui și eliminarea deșeurilor din corp. Pentru cei cu boli renale acute sau cronice, fiziopatologia hiperkaliemiei este adesea legată de disfuncția renală și de o afectare a acestui proces important. Alte afecțiuni cronice, cum ar fi boala Addison și diabetul de tip 1, au fost legate și de hiperkaliemie.
Hiperpotasemia poate fi, de asemenea, cauzată de deshidratare, aportul excesiv de potasiu sau utilizarea suplimentelor de potasiu. Luarea anumitor medicamente poate crește, de asemenea, nivelul de potasiu, inclusiv blocanții receptorilor de angiotensină, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) și beta-blocanți. În unele cazuri, traumatismele sau leziunile grave pot determina, de asemenea, scurgerea de potasiu din celule în sânge, rezultând niveluri ridicate de potasiu.
Diagnostic
De obicei, testele de sânge și urină sunt utilizate pentru a detecta orice modificare a nivelului de potasiu și pentru a ajuta la identificarea hiperkaliemiei devreme. Potasiul normal din sânge trebuie să varieze între 3,6 și 5,2 milimoli pe litru (mmol / L). Dacă nivelul dumneavoastră depășește 6,0 mmol / L, este adesea necesar un tratament medical imediat.
Rețineți că analizele de sânge nu sunt întotdeauna precise 100%. „Falsa hiperkaliemie”, de exemplu, poate apărea atunci când celulele sanguine se rup după ce sângele este extras, provocând o creștere falsă a nivelurilor de potasiu din proba de sânge. Atunci când se suspectează hiperkaliemie falsă, medicul dumneavoastră vă poate comanda un test suplimentar de sânge pentru a verifica acuratețea.
Nivelurile foarte ridicate pot produce, de asemenea, modificări ale hiperkaliemiei ECG / EKG, ce sunt detectate prin măsurarea activității electrice a inimii. Care sunt modificările ECG în hiperkaliemie? La început, hiperkaliemia poate provoca valuri T înalte, cu vârf, cu o bază îngustă. Pe măsură ce hiperkaliemia devine și mai severă, ECG poate arăta absența undei P cu o lărgire progresivă a QRS, care este considerată vârful principal pe linia ECG.
Tratament convențional
Diureticele sunt adesea considerate prima linie de apărare atunci când vine vorba de modul de tratare a hiperkaliemiei. Cunoscute și sub numele de pastile de apă, aceste medicamente promovează urinarea și adesea vă ajută corpul să elimine potasiul mai eficient. Rășina este un alt medicament folosit uneori în tratamentul hiperkaliemiei, care se leagă de potasiu în fluxul sanguin și îl ajută să-l scoată din corp prin mișcările intestinului. Calciul, sub formă de gluconat de calciu sau clorură de calciu, este, de asemenea, utilizat pentru a minimiza impactul potențial al hiperkaliemiei asupra sănătății inimii.
Pentru cei cu boli renale cronice , dializa este o altă opțiune eficientă pentru a menține nivelul de potasiu sub control. Dializa este un proces care ajută la purificarea sângelui prin eliminarea excesului de toxine și a particulelor reziduale. Hemodializa implică utilizarea unui aparat special numit dializator care funcționează ca un rinichi artificial pentru a vă curăța sângele. Între timp, dializa peritoneală este un tratament care utilizează o soluție numită dializat pentru a absorbi deșeurile și fluidele din fluxul sanguin.
4 remedii naturale pentru hiperkaliemie
1. Urmați o dietă săracă în potasiu
Urmarea unei diete cu conținut scăzut de potasiu este adesea cel mai eficient tratament pentru hiperkaliemie, mai ales atunci când aveți probleme cu rinichii care afectează capacitatea organismului de a filtra și excreta potasiu din corp în mod eficient. O dietă săracă în potasiu implică de obicei limitarea fructelor și legumelor, cum ar fi bananele, avocado și spanacul. Produsele lactate, cartofii, fructele uscate și nucile sunt, de asemenea, în general bogate în potasiu.
2. Fiți atenți la suplimentele pe bază de plante
În plus față de menținerea sub control a aportului de potasiu, este de asemenea important să verificați etichetele ingredientelor oricăror suplimente pe bază de plante pe care le puteți lua. Anumite preparate pe bază de plante, cum ar fi lapte, lucernă, păpădie și ginseng siberian, pot contribui, de asemenea, la niveluri ridicate de potasiu și pot agrava hiperkaliemia. Dacă aveți afecțiuni renale, în special, este absolut esențial să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a adăuga suplimente pe bază de plante la rutina dumneavoastră.
3. Evitați înlocuitorii de sare
Dacă încercați să reduceți aportul de sodiu, înlocuitorii de sare pot părea o opțiune excelentă pentru a stimula aromele alimentelor preferate fără adăugarea de sodiu. Cu toate acestea, multe dintre acestea conțin de fapt cantități mari de potasiu, ceea ce poate fi o problemă dacă vă luptați cu hiperkaliemia. De fapt, clorura de potasiu este ingredientul principal în produsele înlocuitoare de sare.
În loc de înlocuitori de sare, începeți să experimentați cu condimente si ierburi pentru a da mâncărurilor o doză adăugată de aromă. Chimenul, curcuma, busuiocul, oregano-ul și piperul sunt toate exemple excelente de ierburi și condimente pe care ar trebui să le luați în considerare pentru a le adăuga la dieta dumneavoastră.
4. Încercați să folosiți bicarbonat de sodiu
În unele cazuri, hiperkaliemia poate fi cauzată de probleme la rinichi. Pentru cei cu boli de rinichi, organismul nu este în măsură să elimine eficient acidul suplimentar, ducând la acumularea de potasiu în sânge. Luarea unui agent alcalinizant, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, poate ajuta la echilibrarea pH-ului și la prevenirea acidozei. Bicarbonatul de sodiu este disponibil sub formă de tablete convenabile sau poate fi combinat cu puțină apă și administrat așa cum este pentru a ajuta la scăderea simptomelor.
Precauții
Hiperpotasemia este o afecțiune gravă care poate provoca mai multe efecte adverse asupra sănătății dacă nu este tratată. La ce poate duce hiperpotasemia? În cazurile severe, menținerea unor niveluri ridicate de potasiu în sânge pe termen lung poate provoca insuficiență cardiacă, stop cardiac și chiar paralizie.
Controalele periodice și efectuarea analizelor de sânge de rutină vă poate ajuta să monitorizați orice modificare a nivelului de potasiu și să descoperiți hiperpotasemia devreme. Dacă bănuiți că aveți un nivel ridicat de potasiu, contactați imediat un medic de încredere pentru a vă testa nivelul de sânge. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda dacă modificarea minoră a dietei poate ajuta la corectarea nivelului de potasiu sau dacă pot fi necesare tratamente mai agresive.
Rețineți că, dacă aveți boli renale cronice, urmarea unei diete renale este absolut esențială pentru reglarea nivelului de electroliți din sânge. În plus față de limitarea aportului de potasiu, acest lucru implică, de asemenea, restricționarea fluidelor împreună cu sodiu și fosfor. În funcție de gravitatea afecțiunii dvs., aceasta poate implica, de asemenea, scăderea sau creșterea aportului de proteine. Consultați-vă cu medicul sau dieteticianul dvs. pentru a veni cu un plan personalizat care să funcționeze pentru dvs.
Niciun comentariu