Gastrită – ce să mănânci și ce să eviți

0

Căptușeala stomacului joacă un rol semnificativ în menținerea sănătății digestive. Este responsabilă pentru generarea de acid și enzime în stomac, care sunt necesare pentru a descompune alimentele, astfel încât organismul să poată extrage nutrienții de care are nevoie. Căptușeala secretă, de asemenea, mucus pentru a se proteja de deteriorarea acidă. Cu toate acestea, uneori mucoasa se inflamează și începe să secrete mai puțin acid, enzime și mucus. Acest tip de inflamație este cunoscut sub numele de gastrită și este adesea asociat cu dureri și disconfort în stomac.
Gastrita este definită ca o afecțiune în care mucoasa protectoare a stomacului se inflamează. De obicei este clasificată în două tipuri – gastrită acută și gastrită cronică. Gastrita acută implică o inflamație bruscă și severă a mucoasei iar gastrita cronică este legată de inflamația pe termen lung care poate dura ani de zile; dacă nu este tratată, poate provoca sângerări abdominale sau poate crește riscul de a dezvolta cancer de stomac.
Există încă o clasificare a gastritei, cunoscută sub numele de gastrită erozivă. Este o formă mai puțin frecventă a afecțiunii care nu provoacă multă inflamație, cu toate acestea, poate duce la sângerări și ulcere la nivelul mucoasei stomacului.
❓Care sunt simptomele gastritei
Cele mai frecvente simptome ale gastritei sunt:
– Vărsături
– Greaţă
– Indigestie
– Pierderea poftei de mâncare
– Sughițuri
– Durere abdominală
– Disconfort abdominal
– Un sentiment de plenitudine în abdomenul superior
În cazul gastritei erozive, este posibil să aveți câteva simptome suplimentare, cum ar fi:
– Scaun negru sau gudronat
– Vărsături cu sânge sau substanță neagră sau gudronată
❓În ce constă regimul pentru gastrită și cine ar trebui să îl urmeze
Nu se poate nega faptul că dieta joacă un rol vital în menținerea sistemului digestiv și a sănătății generale. În cazul în care suferiți de gastrită sau aveți indigestie, dureri abdominale, greață și senzație de plinătate, ar trebui să urmați o astfel de dietă. Scopul principal al acestui tip de dietă este de a controla infecția cu Helicobacter pylori (H. pylori) și de a ușura simptomele gastritei. Aceasta trebuie să includă următoarele produse alimentare:

1. Alimente bogate în fibre, inclusiv cereale integrale, fructe și legume
Fibrele dietetice rămase nedigerate produc acizi grași cu lanț scurt, care au un efect benefic asupra bacteriilor intestinale
2. Alimente bogate în proteine slabe, cum ar fi carnea de pasăre, puiul și peștele gras
Se știe că proteinele repară mucoasa stomacului deteriorată.
3. Alimente bogate în grăsimi sănătoase, precum nuci și semințe
Alimentele bogate în acizi grași omega-3 (polinesaturați) contribuie la reducerea inflamației stomacului
4. Probiotice
Cercetările arată că probioticele sau bacteriile bune promovează un intestin sănătos. Ajută la eradicarea H.pylori și la reducerea inflamației stomacului.
5. Alimente bogate în flavonoide, precum condimente, ierburi și mirodenii
Produsele alimentare bogate în flavonoizi prezintă proprietăți antibacteriene care pot eradica H.pylori.
👉 Două lucruri importante de reținut:
Nu mâncați chiar înainte de culcare:  păstrați un decalaj de 2-3 ore între masă și culcare.
Mâncați mese mici și frecvente: dacă suferiți de gastrită, este ușor pentru stomac să tolereze mesele mici și frecvente, mai degrabă decât mesele mari.
❓Ce produse alimentare ar trebui să fie incluse într-o dietă pentru gastrită
Următoarele sunt câteva produse alimentare care funcționează cel mai bine în gestionarea simptomelor gastritei:
1. Ceai verde cu miere de Manuka
Studiile arată că consumul de ceai verde sau negru cel puțin o dată pe săptămână poate reduce semnificativ prevalența H. pylori, un tip de bacterie care cauzează în mod obișnuit ulcere gastrice și gastrită. Mierea de Manuka conține proprietăți antibacteriene care ajută la combaterea infecțiilor. Adăugarea acesteia în ceaiul verde se poate dovedi benefică.
2. Mere
Merele, fiind bogate în flavonoide, prezintă efecte antioxidante în organism. De asemenea, acestea sunt îmbogățite cu fibre, ceea ce este benefic pentru persoanele cu gastrită.
Alte produse alimentare care conțin flavonoizi includ ceapa, usturoiul și țelina.
3. Merișoare
La fel ca merele, merișoarele sunt bogate în flavonoide și fibre și, astfel, ajută la îmbunătățirea simptomelor gastritei.
4. Iaurt
Iaurtul conține bacterii bune, cum ar fi Streptococcus thermophilus și L. bulgaricus. Se știe că aceste bacterii promovează un intestin sănătos prin reducerea prevalenței H. pylori și a bacteriilor care provoacă infecții în stomac.
👉 Alte produse alimentare care ar trebui incluse în acest tip de dietă sunt:
– Alimente cu conținut scăzut de grăsimi
– Mâncare săracă in zahăr
– Alimente cu conținut scăzut de acid
– Băuturi fără cofeină
– Băuturi necarbogazoase
❓ Ce produse alimentare ar trebui evitate într-o dietă pentru tratarea gastritei
Următoarele sunt câteva produse alimentare care sunt considerate cele mai grave pentru gestionarea simptomelor gastritei:
1. Cafea
În timp ce cafeaua vă poate ajuta să vă mișcați dimineața, aceasta obligă și stomacul să secrete acid gastric în cantități mari, ceea ce poate crește iritarea existentă. În cazul în care suferiți de gastrită ușoară, este posibil să tolerați o ceașcă de cafea într-o zi, dar mai mult decât atât poate declanșa disconfort. De asemenea, vă rugăm să rețineți că și cafeaua decafeinizată poate avea efecte supărătoare.
2. Alcool
Se știe că băuturile alcoolice, inclusiv vinul, berea și băuturile mixte, irită mucoasa stomacului și agravează simptomele gastritei.
3. Băuturi acidulate
La fel ca alcoolul și cafeaua, băuturile acidulate sunt cunoscute pentru a agrava simptomele gastritei. Încercați să le înlocuiți cu limonadă neîndulcită care vă poate calma stomacul.
4. Lapte
Cercetările arată că ingerarea laptelui înmulțește producția de acid gastric, ceea ce poate agrava simptomele gastritei. Orice ameliorare experimentată după consumul unui pahar de lapte este temporară și, în câteva ore, simptomele se pot agrava.
5. Alimente prăjite
Indiferent cât de tentant arată cartofii prăjiți, aceștia îți pot irita stomacul deja inflamat. De asemenea, deoarece sunt greu de digerat, simptomele gastritei se pot agrava.
Nu există o dietă specifică care să poată trata gastrita, totuși, consumul anumitor alimente și evitarea altora pot ajuta la ameliorarea simptomelor sau la împiedicarea agravării acestora. Pentru a rezuma, trebuie să urmați o dietă care nu are un conținut ridicat de grăsimi și să vă asigure că stomacul nu este încărcat suplimentar cu alimente greu de digerat.
❗️ Alimentele menționate mai sus pot ajuta doar la gestionarea gastritei sau la diminuarea simptomelor. Prin urmare, este important să obțineți tratamentul potrivit pentru o cauză care stă la baza gastritei.

Niciun comentariu

Nu ratați!