„Mâncarea pe care o consumați poate fi cel mai sigur și cel mai puternic medicament, sau cea mai lentă formă de otravă.” – Ann Wigmore
Acest citat este valabil mai ales în scenariul de astăzi, în care siguranța alimentelor este o problemă critică. Trăim într-o lume cu ritm rapid în care totul este accesibil în câteva minute. Chiar de la pachetul de tăiței de 2 minute până la semipreparate, avem o varietate de produse alimentare cu gătire rapidă pentru a ne savura papilele gustative. O alimentație sănătoasă nu este o prioritate pentru cei mai mulți dintre noi, din cauza stilurilor noastre de viață stresante și agitante.
Ești ceea ce mănânci. Calea către un stil de viață sănătos începe în bucătăria ta. A fi sănătos nu înseamnă doar să ai un corp bun, cu piele și păr frumos. A fi sănătos înseamnă a fi lipsit de boli pe tot parcursul vieții. Ar trebui să fim atenți la ce și cum gătim și mâncăm.
O dietă bine echilibrată, bogată în fructe și legume și cu un conținut scăzut de zahăr și grăsimi trans vă poate îmbunătăți sănătatea și reduce riscul de cancer mamar.
Conform raportului de la National Cancer Registry Program India- „Numărul preconizat de cazuri de cancer de sân în India în anul 2020 este de 179.790 și acest lucru va reprezenta aproximativ 10% din toate cazurile de cancer.”
Cancerul de sân este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei. Aproximativ 1 din 22 de femei dezvoltă cancer de sân în timpul vieții. Există o creștere constantă a numărului de cazuri recente de cancer mamar.
❓Ce este cancerul de sân
Cancerul de sân este un cancer în care celulele din sân cresc și se împart într-un mod necontrolat, creând o masă de țesut numită tumoare.
👉 Simptomele cancerului de sân pot include:
– Gâlmă în sân sau axilă, de obicei nedureroasă.
– Sensibilitate a sânului.
– Scurgerea de lichid din mameloane.
– Modificarea texturii pielii mamelonului sau a sânului.
– Modificarea aspectului sânului sau mamelonului.
👉 Unii factori de risc cunoscuți pentru cancerul de sân includ:
– Obezitatea
– Fumatul
– Consumul excesiv de alcool
– Istorie menstruală
– Densitate mare a sânilor
– Îmbătrânire
– Genetica și istoria familiei
– Un stil de viață sedentar
– Pilule anticoncepționale
– Terapia hormonală post-menopauză
Prevenirea este cheia. Păstrarea unui stil de viață sănătos cu o dietă bună este importantă pentru a ajuta la prevenirea bolilor cronice, inclusiv a cancerului de sân.
👉 15 alimente pentru prevenirea cancerului de sân
Următoarele alimente ajută la prevenirea cancerului de sân. Cele mai multe dintre ele sunt ușor accesibile și le puteți găsi în bucătărie și cămară.
Fructele și legumele sunt cele mai bune alimente pentru prevenirea cancerului de sân. Conțin fitochimicale. Aceste fitochimicale au proprietăți antioxidante și de prevenire a cancerului. Ar trebui să mănânci zilnic cinci sau mai multe porții de fructe și legume. Includeți o mulțime de legume colorate și dense în nutrienți în planul zilnic de masă. Bea suficientă apă. Hidratarea ajută la eliminarea toxinelor din corp.
Alimentele menționate mai jos sunt bine cunoscute și cercetate în prevenirea cancerului, inclusiv a bolilor legate de cancerul de sân.
✔️ Fructe de pădure
Fructele de pădure conțin antioxidanți precum antocianine și flavonoide. Acestea protejează celulele corpului de a se deteriora și, de asemenea, previn dezvoltarea celulelor canceroase.
Consumul mai mare de afine, în special, a scăzut riscul de cancer de sân cu receptor estrogen negativ (Sursa: Pubmed: Institutul Național de Sănătate).
✔️ Usturoi
Legumele din familia Allium includ usturoi, ceapă de primăvară (verde) și ceapă uscată.
Acestea sunt foarte sănătoase datorită compușilor organosulfurici, a antioxidanților flavonoizi și a vitaminei C.
✔️ Legume cu frunze verzi
Adăugați o mulțime de legume cu frunze verzi în dieta dumneavoastră. Aceste legume conțin antioxidanți. Antioxidanții ajută la eliminarea toxinelor din sânge.
Legumele cu frunze verzi au și folat, o vitamină B, cunoscut sub numele de nutrient anticancerigen.
✔️ Legume crucifere
Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, conopida și varza, sunt cunoscute sub numele de „centrale fitochimice”. Nutrienții din aceste legume au proprietăți anti-cancer
✔️ Fasole
Conținutul ridicat de fibre, vitamine și minerale din fasole contribuie la reducerea riscului de cancer mamar.
✔️ Citrice
Vitamina C, folatul, carotenoizii și antioxidanții fac din citrice un aliment ideal împotriva cancerului de sân.
În afară de proprietatea anti-cancer, citricele au beneficii antiinflamatorii și antioxidante.
✔️ Mere, piersici și pere
Un măr pe zi ține cancerul departe. Antioxidanții polifenolici din mere, piersici și pere inhibă creșterea și răspândirea celulelor canceroase la sân.
✔️ Alimente fermentate
Iaurtul, varza murată, chefirul etc sunt probiotice naturale care sunt utile și în construirea imunității corpului.
În multe studii de cercetare , oamenii de știință au ajuns la concluzia că utilizarea zilnică a alimentelor fermentate reduce riscul de cancer mamar.
✔️ Pește gras
Peștii grași, de exemplu somonul, sardinele etc., au grăsimi omega-3, seleniu și antioxidanți. Consumul peștilor grași poate reduce semnificativ riscul de cancer mamar.
Consumul de pește gras și evitarea alimentelor procesate va echilibra omega-3 – omega-6, ceea ce ajută la reducerea inflamației și la scăderea riscului de boli cronice.
✔️ Condimente și ierburi
Raftul pentru condimente din bucătăria dvs. are multe ingrediente care conțin compuși vegetali precum acizi grași, vitamine și antioxidanți polifenoli.
Ingredientul cheie din fiecare curry indian, este Curcumina, cunoscută pe scară largă pentru proprietățile sale anti-cancer
Obișnuiește-te să bei lapte auriu (1 porție pe zi la culcare). Laptele auriu (lapte cu turmeric) are proprietăți antiinflamatorii, cunoscute pentru a reduce riscul de boli cronice, inclusiv cancer de sân.
Oregano are proprietăți anticancerigene semnificative pentru combaterea liniilor celulare de cancer mamar cu creștere rapidă.
Condimentați alimentele cu ierburi și mirodenii benefice, cum ar fi turmeric, ghimbir, oregano, cimbru, pătrunjel și rozmarin, care au și proprietăți antioxidante.
✔️ Roșii
Roșia cu proprietatea sa antioxidantă este un aliment minunat. Licopenul găsit în roșii are beneficii anti-cancer.
✔️ Nuci
Nucile conțin fitosteroli și sunt o sursă bogată de acizi grași omega-3.
După cum s-a raportat, nucile ajută la blocarea receptorilor de estrogen din celulele cancerului de sân, din cauza căreia creșterea celulară încetinește. (Sursa: Flickr / Rainer Fritz).
✔️ Ulei de măsline
Consumul uleiului de măsline extravirgin a fost legat de un risc redus de cancer la sân.
Puteți adăuga ulei de măsline în salate sau în alte tipuri de mâncăruri pentru a profita de beneficiile sale.
✔️ Rodie
Consumul de rodii sau consumul de suc de rodie poate ajuta la prevenirea și încetinirea creșterii unor tipuri de tumori canceroase la sân.
Rodiile sunt bogate în fitochimice numite elagitanine, care au efect antioxidant.
✔️ Dovleac
Dovleacul conține vitamina E, un antioxidant care ajută la combaterea cancerului.
Trebuie să fi auzit despre campania de plantare a dovlecilor roz în luna conștientizării cancerului de sân. Acest lucru reiterează beneficiile dovleacului.
👉 Alimente de evitat
Așa cum ar trebui să creșteți aportul anumitor alimente pentru a preveni cancerul de sân, există unele alimente pe care trebuie să le evitați pentru a minimiza riscul acestuia:
– Carnea roșie și carnea procesată – Carnea roșie și carnea procesată precum cârnații și salamurile sunt alimente riscante.
– Alcool – Multe studii au descoperit o corelație directă între alcool și cancerul de sân.
– Alimente prelucrate – alimentele prelucrate au un risc de obezitate, boli de inima, si cancer de sân.
– Alimentele prăjite – Evitați alimentele prăjite, deoarece vă crește și riscul de creștere în greutate.
– Zaharuri adăugate – Deși o linguriță de zahăr în cafea nu reprezintă un risc, evitați consumul excesiv de alimente cu zahăr. Aportul excesiv de energie, în special din zaharurile procesate care nu conțin o valoare nutrițională semnificativă, poate provoca creșterea în greutate și poate duce la obezitate. Obezitatea crește probabilitatea de a dezvolta cancer de sân.
– Alimente rafinate – Produsele alimentare rafinate, cum ar fi pâinea albă, alimentele procesate cu făină albă dau calorii goale și “fură” organismului multe substanțe nutritive. Pentru a reduce riscul de cancer mamar, evitați carbohidrații rafinați și alimentele procesate.
O dietă sănătoasă scade riscul obezității, care este un factor de risc pentru cancerul de sân și alte tipuri de cancer. Deși îmbunătățirea dietei vă poate întări sănătatea generală și reduce riscul de cancer, există și alți factori de risc pentru dezvoltarea cancerului de sân. Un stil de viață activ cu un program de exerciții fizice sau cel puțin o plimbare rapidă de cel puțin 30 de minute ar trebui să facă parte din programul dvs. zilnic.
Cei cu risc mai mare ar trebui să meargă la screening-uri regulate ale cancerului de sân, cum ar fi mamografiile și să facă autoexaminare manuală a sânului în fiecare lună. Detectarea și diagnosticarea precoce vor îmbunătăți prognosticul și vor crește rata de supraviețuire.
Niciun comentariu