Cele mai importante beneficii ale ghimbirului pentru minte si corp

1

Cu aroma sa unică și lista extinsă de beneficii pentru sănătate, rădăcina de ghimbir este și delicioasă și hrănitoare. Este unul dintre cele mai folosite condimente dietetice din lume astăzi; versatil, ușor de adăugat la rețete și a fost asociat cu orice, de la boli de mișcare la îmbunătățirea performanțelor creierului.
Beneficiile pentru sănătate ale ghimbirului se datorează în mare măsură antioxidanților, proprietăților antiinflamatorii și conținutului de compuși terapeutici precum gingerol, shogaol, paradol și zingeronă. De fapt, mai mult de aproximativ 100 de compuși ar fi fost descoperiți in ghimbir. Îi conferă nu numai abilități antioxidante, ci și anticancerigene, neuroprotectoare și cardiovasculare.
Disponibil sub formă de suc proaspăt, uscat, măcinat, capsule, acest condiment este ușor de adăugat în dieta dvs. și poate avea un impact durabil pentru aproape fiecare sistem din corpul uman.
Care sunt utilizările populare ale ghimbirului?
Îl puteți găsi sub formă proaspătă, măcinată sau capsulă – sau chiar ca ulei esențial de ghimbir – și îl puteți folosi ca si condiment culinar, ajutor digestiv, ceai sau pentru aromaterapie.
De la combaterea infecțiilor la scăderea colesterolului și asistarea pierderii în greutate, este clar că adăugarea rădăcinii de ghimbir în dieta dvs. ar putea avea un efect puternic asupra sănătății.
Beneficii
1. Ajută la tratarea greții și vărsăturilor
Folosit istoric ca remediu natural de marinari pentru „rău de mare”, ghimbirul este probabil cel mai bine cunoscut pentru capacitatea sa de a trata greața și vărsăturile.
O analiză a 12 studii compuse din 1278 femei însărcinate a constatat că ghimbirul a fost eficient la scăderea simptomelor de greață cu risc minim de efecte secundare.
În plus, un alt studiu de la Universitatea din Rochester Medical Center a arătat că ghimbirul a contribuit la reducerea severității greții la pacienții care primesc chimioterapie.
2. Combate infecțiile fungice
Infecțiile fungice provoacă o mare varietate de afecțiuni, din fericire, ghimbirul ajută la distrugerea ciupercilor cauzatoare de boli datorită proprietăților sale puternice antifungice.
Un studiu din 2016 a constatat că extractul de ghimbir este eficient împotriva a două tipuri de ciuperci care cauzează frecvent infecții fungice în gură. Un alt studiu a măsurat efectele antimicotice a 29 de specii de plante și a constatat că ghimbirul se numără printre cele mai eficiente la eliminarea ciupercilor.
3. Protejează împotriva ulcerelor gastrice
Mai multe studii au descoperit că ghimbirul ar putea ajuta la prevenirea formării ulcerului gastric, care sunt răni dureroase ce se formează în mucoasa stomacului și provoacă simptome precum indigestie, oboseală, arsuri la stomac și disconfort abdominal.
De fapt, un studiu efectuat pe animale a arătat că pulberea de ghimbir proteja împotriva ulcerelor induse de aspirină prin scăderea nivelului de proteine ​​inflamatorii și blocarea activității enzimelor legate de dezvoltarea ulcerului.
4. Ușurează durerile menstruale
Din păcate, simptome precum durerea, crampele menstruale (dismenoreea) și durerile de cap sunt frecvent asociate cu menstruația pentru multe femei. În timp ce unele femei apelează la medicamente fără prescripție medicală pentru a oferi ameliorarea simptomelor, tratamentele naturale precum ghimbirul pot fi la fel de utile pentru ameliorarea durerilor menstruale.
Un studiu publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine a arătat că ghimbirul reduce durerea menstruală la fel de eficient ca medicamentele precum ibuprofenul și acidul mefenamic. Un alt studiu a avut rezultate similare, raportând că a scăzut atât intensitatea cât și durata durerii.
5. Poate inhiba creșterea cancerului
Unul dintre cele mai impresionante efecte ale ghimbirului: proprietățile sale anti-cancer, datorită prezenței unui compus puternic numit 6-gingerol. Un studiu din 2019 a constatat că derivații de ghimbir, sub formă de extract sau compuși izolați, prezintă activități relevante antiproliferative, antitumorale, invazive și antiinflamatorii.
Studiile pe eprubete arată că componentele acestui condiment pot fi eficiente în blocarea creșterii și dezvoltării celulelor canceroase pentru cancerul ovarian, pancreatic și de prostată. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina cât de bine poate inhiba cancerul și cum se poate traduce la oameni.
6. Poate ajuta la reglarea zahărului din sânge și la combaterea obezității
Cercetările arată că ghimbirul contribuie la promovarea glicemiei normale. Asta înseamnă că poate fi util pentru reducerea simptomelor negative asociate cu niveluri ridicate ale glicemiei, cum ar fi urinarea frecventă, durerile de cap (inclusiv migrenele) și creșterea setei.
Potrivit unui studiu din 2018, poate îmbunătăți profilurile lipidice și poate fi benefic la controlul glucozei, sensibilitatea la insulină și hemoglobina glicozilată pentru a proteja împotriva dezvoltării diabetului de tip 2.
Într-un studiu din 2015, suplimentarea cu ghimbir a redus efectiv cantitatea de sânge în repaus alimentar cu 12% și a îmbunătățit controlul glicemiei pe termen lung cu 10%.
Un studiu din 2021 efectuat pe șoareci a constatat că ghimbirul are și efecte anti-obezitate și poate juca un rol în modularea dezvoltării adipocitelor (țesutului adipos). Când șoarecii au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, suplimentarea cu ghimbir a redus semnificativ creșterea în greutate, hiperglicemia, hipercolesterolemia (colesterol ridicat) și steatoza hepatică (grăsimea ficatului) fără a modifica aportul de alimente.
Se crede că are acest efect datorită capacității sale de a combate stresul oxidativ și inflamațiile care interferează cu sănătatea metabolică.
7. Ameliorează durerile articulare și musculare
Datorită capacității sale de a reduce inflamația, adăugarea ghimbirului în dieta dvs. ar putea ajuta la tratarea atât a durerilor musculare, cât și a durerilor articulare legate de artrită, inclusiv a osteoartrita.
Un studiu a arătat că consumul zilnic a dus la reduceri moderate până la mari ale durerii musculare cauzate de leziuni musculare induse de efort. Un alt studiu a constatat că extractul de ghimbir a contribuit la scăderea durerilor de genunchi și a necesității de medicamente pentru durere la persoanele cu osteoartrita.

8. Ajută la scăderea nivelului de colesterol
De la producerea bilei până la producerea hormonilor, colesterolul este esențial pentru sănătatea generală. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de colesterol se pot acumula în sânge, provocând blocaje și crescând riscul de boli de inimă.
Unul dintre cele mai mari beneficii ale ghimbirului este capacitatea sa de a reduce în mod natural nivelul colesterolului și al trigliceridelor pentru a reduce riscul apariției problemelor cardiace.
Un studiu efectuat la Universitatea Babol de Științe Medicale din Iran a constatat că suplimentarea cu capsule de ghimbir (3 g / zi în 3 doze divizate) a fost capabilă să reducă semnificativ colesterolul LDL rău și să crească colesterolul HDL benefic în comparație cu un placebo.
Un studiu efectuat pe animale a arătat, de asemenea, că ghimbirul a fost aproape la fel de eficient în reducerea colesterolului (îmbunătățirea markerilor colesterolului) ca atorvastatina, un medicament prescris în mod obișnuit pentru colesterolul ridicat din sânge.
9. Sprijină funcția creierului
Condițiile neurodegenerative precum boala Alzheimer și Parkinson au fost legate de stresul oxidativ și inflamația cronică din creier. Cu bogăția sa de antioxidanți și proprietățile antiinflamatorii puternice, se crede că ghimbirul joacă un rol important în sănătatea creierului.
Mai multe studii pe animale au găsit dovezi că extractul de ghimbir ar putea ajuta la protejarea împotriva îmbătrânirii creierului și a declinului cognitiv. Nu numai atât, dar și un studiu din 2012 a constatat că extractul de ghimbir a contribuit la îmbunătățirea funcției cognitive și a atenției la femeile de vârstă mijlocie.
10. Ajută la combaterea infecțiilor bacteriene
Pe lângă proprietățile sale antifungice, ghimbirul are capacitatea de a combate și infecțiile bacteriene, cum ar fi infecțiile tractului urinar, pneumonia și bronșita.
Conform unui studiu cu eprubete, compușii găsiți în acest condiment ar putea ajuta la inhibarea creșterii anumitor tulpini de bacterii care cauzează boli ale gingiilor. Un alt studiu cu eprubete a arătat că extractul de ghimbir a fost eficient și împotriva mai multor tulpini de bacterii rezistente la medicamente.
11. Ușurează inflamația
Deși inflamația poate fi un răspuns imun normal și sănătos la leziuni și infecții, se crede că inflamația cronică poate contribui la afecțiuni precum boli de inimă, obezitate, diabet și cancer.
O recenzie din Jurnalul Internațional de Medicină Preventivă a remarcat faptul că extractul de ghimbir poate ajuta la inhibarea sintezei anumitor markeri de inflamație. Conform unei meta-analize din 2020 a studiilor controlate, randomizate, există dovezi care demonstrează un impact semnificativ al ghimbirului în scăderea mediatorilor inflamatori circulanți, inclusiv a nivelurilor de proteină C reactivă (CRP), hs-CRP și TNF-α.
Există, de asemenea, posibilitatea ca beneficiile ghimbirului să includă prevenirea cheagurilor de sânge (reducând astfel riscul de infarct) datorită acizilor săi naturali care subțiază sângele, dar studiile de până acum sunt neconcludente.
12. Promovează digestia corectă
Un alt beneficiu puternic al ghimbirului este capacitatea sa de a sprijini sănătatea digestivă și de a preveni probleme precum dispepsia, o afecțiune frecventă a digestiei, caracterizată prin simptome precum durere, arsuri la stomac, plenitudine și disconfort.
Potrivit unui studiu din World Journal of Gastroenterology, ghimbirul ajută la accelerarea golirii stomacului cu 25% comparativ cu un placebo la persoanele cu indigestie.
Cum se folosește
Puteți găsi ghimbir într-o varietate de forme și puteți încorpora cu ușurință în rutina zilnică.
Când cumpărați ghimbir proaspăt, căutați rădăcini care au pielea subțire și strălucitoare, care poate fi ușor răzuită. Rădăcina ar trebui să aibă și o aromă ascuțită, piperată și înțepătoare.
Ghimbirul care s-a stricat, pe de altă parte, va avea pete moi și o textură umedă.
Rădăcina de ghimbir poate fi consumată proaspătă, măcinată, ca suc sau infuzată în băuturile preferate. Pastilele sunt, de asemenea, disponibile sub formă de tablete sau capsule pentru a vă furniza o doză rapidă și concentrată de antioxidanți.
Studiile au constatat că dozele de aproximativ 1500 miligrame pe zi, luate în doze divizate, sunt benefice pentru ameliorarea greții și a altor probleme digestive obișnuite.
În plus, uleiul esențial de ghimbir este, de asemenea, disponibil și poate fi aplicat local sau administrat intern pentru o creștere a gingerolului.
Puteți utiliza, de asemenea, acest condiment pentru a face un sirop de tuse de casă, adăugați câteva linguri într-o baie fierbinte relaxantă sau amestecați-l într-o baie liniștitoare pentru picioare.
Riscuri și efecte secundare
Pentru ce ar putea fi rău ghimbirul? În mod moderat, este în general sigur și puțin probabil să provoace efecte secundare adverse la majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, pentru unii oameni este capabil să provoace reacții, inclusiv disconfort abdominal, un gust prost în gură, arsuri la stomac și diaree, mai ales atunci când este consumat în cantități mari.
Deși rare, unele persoane pot avea și alergie la ghimbir. Dacă aveți simptome de alergie alimentară, cum ar fi urticarie, umflături sau dificultăți de respirație, opriți imediat utilizarea și discutați cu medicul dumneavoastră.
Când este aplicat pe piele, uleiul esențial de ghimbir poate provoca iritarea pielii la unele persoane. Cel mai bine este să încercați un test de plasture pe piele aplicând mai întâi o cantitate mică de ulei pentru a vă asigura că pielea nu este sensibilă.
În plus, dacă luați capsule, începeți întotdeauna cu o doză mică pentru a vă evalua toleranța. Respectați doza recomandată și reduceți dacă este necesar si aveți simptome negative.
Dacă luați medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală sau urmați un tratament pentru o boală cronică, cum ar fi cancerul, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice supliment pe bază de plante.
Este, în general, sigur de utilizat în timpul sarcinii (și este adesea încurajat pentru grețuri), dar solicitați sfatul medicului dumneavoastră înainte de a-l introduce în rutină.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!