15 remedii casnice pentru a scăpa de aftele orale + simptome, cauze si sfaturi de prevenire

0

Aftele bucale sunt o infecție fungică destul de frecventă atât la adulți, cât și la sugari. De obicei afectează gura și apare mai ales ca urmare a echilibrului pH-ului perturbat în organism. Ar putea fi, de asemenea, un efect secundar al unei afecțiuni medicale existente.
Deși este adesea tratat cu medicamente, anumite remedii casnice pot ajuta, de asemenea. Aici, am enumerat cele mai importante 15 remedii casnice pentru aftele orale, cauzele, simptomele și sfaturile de prevenire.
Aftele bucale sunt o infecție fungică cauzată de Candida albicans. Candida este o ciupercă de drojdie și este întotdeauna prezentă în cantități mici în cavitățile bucale la majoritatea indivizilor. Cu toate acestea, având în vedere condițiile potrivite de creștere, această ciupercă se poate multiplica rapid și poate provoca o infecție.
Această infecție este adesea caracterizată prin formarea unui strat alb care acoperă întreaga gură și gât. Aceste leziuni seamănă cu brânza de vaci și pot fi observate pe limbă și pe obraji. Se poate simți chiar roșeață și iritare. Cu toate acestea, aftoasa orală poate fi tratată cu medicamente antifungice și, de obicei, dispare într-o săptămână sau două.
Pe lângă medicamente, aftele orale pot fi tratate și cu anumite remedii naturale pe care le-am enumerat mai jos. Cu toate acestea, consultați-vă medicul înainte de a încerca oricare dintre aceste remedii.
Cum se tratează aftele bucale în mod natural
1. Oțet de mere
Se știe că oțetul de mere are proprietăți antifungice. Consumul acesteia zilnic poate ajuta la combaterea infecției fungice cauzată de aftele orale.
Într-un pahar cu apă caldă, adăugați 1 lingură de oțet de mere. De asemenea, puteți adăuga miere pentru aromă. Sorbiți încet. Puteți face acest lucru de două ori pe zi.
2. Ulei de cocos
Uleiul de cocos poate ajuta la tratarea aftelor orale. Acest lucru se datorează faptului că proprietățile antifungice ale uleiului de cocos pot ajuta la eliminarea ciupercii.
Faceți gargară cu ulei de cocos în fiecare dimineață pe stomacul gol. Continuă să o faci timp de 10 până la 15 minute și apoi scuipă-l. Puteți face acest lucru o dată pe zi dimineața.
3. Iaurt
Iaurtul stimulează producția de probiotice în corpul dumneavoastră. Unii cred că aceste probiotice pot elimina infecția fungică. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.
Puneți o lingură de iaurt în gură. Lăsați-l timp de 5 minute înainte de a-l înghiți. O poți face de trei ori pe zi.
4. Bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu poate ucide agenții fungici care provoacă infecții. Ar putea ajuta și la tratarea aftelor orale – deși sunt necesare mai multe informații în acest sens.
Se amestecă ½ lingură de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă și se clătește gura cu soluția. O puteți face de 2 până la 3 ori pe zi până când vedeți rezultate.
5. Uleiuri esențiale
Uleiul de arbore de ceai este un antiseptic natural și are proprietăți antiinflamatoare. Poate combate ciuperca care cauzează aftele orale. De asemenea, puteți înlocui uleiul de arbore de ceai cu ulei de mentă. Uleiul de mentă are proprietăți antimicrobiene, antifungice și antibacteriene – și poate ajuta la tratarea aftelor.
Amestecă 2 linguri de ulei de arbore de ceai și 2 lingurițe de apă (dacă folosești ulei de mentă, amestecă 2 până la 3 picături într-un pahar cu apă). Clătiți gura cu această soluție timp de 30 până la 60 de secunde și scuipați. Faceți acest lucru de 4 până la 5 ori pe zi pentru rezultate optime.
6. Usturoiul
Usturoiul conține alicină, un compus cunoscut pentru proprietățile sale puternice antifungice, antivirale și antibiotice. De asemenea, poate ajuta la tratarea simptomelor aftei orale. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.
Mestecați un cățel de usturoi crud timp de 2 până la 3 minute și înghițiți-l. Puteți face acest lucru de trei ori pe zi.
7. Clătire cu apă sărată
Sarea sau NaCl (clorură de sodiu) are o natură antifungică. Promovează în principal osmoregularea și deviază un organism departe de creșterea sa. Acest lucru poate ajuta la combaterea ciupercii.
Se amestecă ½ lingură de sare în apă călduță. Clătiți-vă gura cu această soluție. O poți face de trei ori pe zi.
8. Suc de afine
Sucul de afine este bogat în substanțe nutritive și este acid. Creează un mediu acid în gură și poate ucide majoritatea ciupercilor. Proantocianidinele din afine prezintă proprietăți anti-aderență care inhibă aderența C. albicans în gură.
Bea o cană de suc de afine neîndulcit o dată sau de două ori pe zi.
9. Suc de lămâie
Lămâia este plină de proprietăți antifungice și poate ajuta la tratarea aftelor orale.
Stoarceți jumătate de lămâie într-un pahar cu apă. Adăugați miere pentru aromă. Beți imediat fără a-l păstra. O puteți face de două ori sau de trei ori pe zi.
10. Vitamina C
Vitamina C este un antioxidant natural și este, de asemenea, acid. Sporește imunitatea și poate ajuta la combaterea aftelor orale. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe informații în acest domeniu.
Puteți consuma o capsulă de 1000 mg vitamina C de două ori pe zi. Cu toate acestea, informați-vă medicul înainte de a consuma orice medicament.
sfaturi
Aftele orale pot fi, de asemenea, rezultatul unui deficit de vitamine B3 și D sau fier. În astfel de cazuri, vitaminele și mineralele respective trebuie luate pentru a aborda aftele orale.
11. Extract de semințe de struguri
Extractul din semințe de struguri poate trata o varietate de afecțiuni. Cu toate acestea, este mai eficient împotriva candidei datorită proprietăților sale antifungice. De asemenea, vă va stimula sistemul imunitar și va preveni șansele de reinfectare a ciupercii.
Consumați 250 mg supliment de extract de semințe de struguri de trei ori pe zi pentru rezultate vizibile.
12. Suc de ananas
Ananasul conține bromelină, un potențial agent antifungic care descompune microorganismele și le elimină. Acest lucru poate ajuta la combaterea infecțiilor fungice.
Tăiați ¼ un ananas în bucăți mici. Mestecați din când în când aceste bucăți. Puteți face acest lucru de 2 până la 3 ori pe zi.

13. Suc de portocale
Portocalele sunt citrice ca lămâile. Sunt bogate în vitamina C, denumită și acid ascorbic. Vitamina C este acidă și ajută la menținerea ciupercii Candida sub control.
Curățați o portocală și amestecați-o cu un pahar de apă într-un mixer. Beți acest suc o dată pe zi.
14. Suc de Aloe Vera
Proprietățile antifungice și antimicrobiene ale Aloe vera pot ajuta la tratarea infecțiilor orale.
Ia niște gel din planta de aloe vera și aplică-l pe limbă și pe obraji. Alternativ, puteți bea și ¼ pahar de suc de aloe vera o dată pe zi.
15. Apă de gură
Apele de gură conțin în general substanțe chimice antifungice și pot ajuta la tratarea aftelor orale. Prin urmare, acestea arată o acțiune rapidă și eficientă împotriva infecțiilor fungice.
Clătiți-vă gura după fiecare masă cu orice apă de gură antifungică care conține fluconazol. Urmați acest regim cel puțin de trei ori pe zi.
Pe lângă aceste remedii, puteți urma și câteva sfaturi pentru a preveni aftele orale, pentru a crește eficacitatea tratamentului și pentru a vă accelera recuperarea.
Prevenirea aftelor orale
Spălați-vă dinții cel puțin de două ori pe zi și folosiți ață dentară în mod regulat.
În cazul în care utilizați un inhalator cu corticosteroizi, clătiți-vă gura după fiecare utilizare.
Dacă utilizați antibiotice, includeți iaurt în dieta dumneavoastră.
Dacă sunteți afectat de o infecție vaginală, tratați-o imediat.
Dezinfectați-vă protezele, mai ales după o infecție.
Clătiți-vă gura cu apă caldă sărată.
Evitați aportul de zahăr și dulciuri. De asemenea, stați departe de carnea de porc, peștele precum tonul și peștele spadă, unele produse lactate, uleiurile vegetale procesate, alcoolul și băuturile cu cofeină.
Urmați o dietă bogată în legume, proteine ​​și alimente fermentate, cum ar fi iaurtul și kimchi-ul sau murăturile.
Aftele orale sunt adesea ușoare și nu sunt motive de îngrijorare. Simptomele sunt de obicei moderate și pot fi tratate destul de ușor. Deși remediile menționate aici pot ajuta în tratamentul aftelor orale într-o mare măsură, este mai bine să vă adresați medicului dumneavoastră dacă starea persistă. De asemenea, trebuie să urmați întotdeauna o dietă sănătoasă și să practicați o igienă orală bună pentru a preveni reapariția acestei infecții în viitor.
Cauzele aftei orale
Cauze la adulți
Tratamente împotriva cancerului: Tratamentele împotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia, au potențialul de a vă deteriora membranele mucoase ale gurii și de a duce la infecții orale.
Proteza dentară : Purtarea protezelor dentare poate duce la afte bucale. Acesta este unul dintre motivele pentru care afecțiunea ar putea fi frecventă la persoanele în vârstă care folosesc proteze. Cu toate acestea, nu există cercetări semnificative în acest sens.
Boli: Cei afectați de boli precum SIDA și diabetul pot dezvolta aftele orale.
Fumatul: Fumatul poate duce la aftele orale. Cu toate acestea, mecanismul exact al modului în care fumatul ridică creșterea speciilor de candida nu este încă clar.
Medicamente: Utilizarea unor medicamente precum antibiotice și corticosteroizi poate duce, de asemenea, la afte orale. Cu toate acestea, cercetarea științifică clară lipsește în acest aspect.
Cauze la sugari
Contractate de la mame: Majoritatea sugarilor contractă afte orale la naștere de la mame. Acesta este, de obicei, cazul în care mamele au antecedente de infecție vaginală cauzată de aceeași ciupercă care cauzează aftele orale.
Antibiotice: Șansele de a dezvolta aftele orale sunt mai mari la bebeluși atunci când mama a luat un curs prelungit de antibiotice sau dacă copilului i se administrează doze mari de antibiotice.
Imunitate slabă: Bebelușii au o imunitate slabă și, prin urmare, se pot infecta cu ușurință de ciupercă și pot dezvolta aftele orale.
Simptomele aftei orale
Inițial, simptomele asociate cu această infecție sunt greu de observat. Dar tind să se dezvolte în timp și sunt adesea de natură ușoară până la moderată. Cele mai frecvente simptome asociate cu aftele orale sunt:
Formarea unui strat alb pe toată gura și amigdale
Pierderea gustului
Crăpături ale pielii la colțurile gurii
Semne de sângerare la răzuirea stratului alb
Umflăturile de sub stratul alb pot prezenta semne de durere
Dificultăți la înghițire sau vorbire
Sugarii pot avea dificultăți în a mânca atunci când sunt afectați de această ciuperca

Deși aceste simptome sunt de obicei inofensive, acestea ar putea agrava starea dacă nu sunt tratate și chiar pot întrerupe viața de zi cu zi. Astfel, este întotdeauna recomandat să scăpați de aftă imediat ce observați aspectul acesteia. Remediile casnice date aici vă pot ajuta în combaterea infecției fungice și a simptomelor acesteia.
Când să vezi un medic?
Dacă observați pete albe sau leziuni roșii și dureroase, consultați imediat medicul. Un diagnostic precoce și inițierea tratamentului pot reduce progresia și severitatea aftei.
Concluzie
Aftele orale sunt o afecțiune medicală tratabilă. Cu toate acestea, diagnosticul precoce și medicația vor îmbunătăți eficacitatea tratamentului. Dacă dumneavoastră sau oricine știți că suferiți de aftele orale, remediile menționate pot calma într-o oarecare măsură afecțiunea. Încercați oricare dintre aceste remedii împreună cu tratamentele medicale prescrise.

Niciun comentariu

Nu ratați!