6 alimente care cresc nivelul de dopamină – alege sa fii fericit(ă)!

0

Dopamina este un hormon al senzației de bine care joacă un rol cheie în sănătatea creierului tău. Acționează ca un neurotransmițător (o substanță chimică eliberată de neuroni pentru a trimite semnale către alte celule nervoase). Anumite alimente pot crește nivelul de dopamină.
👉 Ce rol joacă dopamina?
Dopamina este eliberată de neuronii dopaminergici localizați în mijlocul creierului. Acești neuroni, deși puțini la număr, joacă un rol important în starea de spirit, dependență, recompensă și stres.
Dopamina joacă un rol și în învățare, memoria de lucru, motivație și luarea deciziilor. De asemenea, controlează mișcarea – iar deficiența sa poate fi una dintre cauzele bolii Parkinson, schizofreniei și tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție.
Anticiparea unei recompense crește nivelul de dopamină din creier. Acesta este unul dintre motivele pentru care majoritatea dependenților le este greu să renunțe la vicii.
Prin urmare, dopamina joacă o funcție critică în sănătatea creierului. Dar cum poți crește nivelul de dopamină în mod natural? Ei bine, cel mai bun mod este să mănânci alimente care măresc nivelul de dopamină.
👉 Ce alimente măresc nivelul de dopamină?
1. Produse lactate
Acestea includ alimente de zi cu zi precum brânza, laptele și iaurtul. Brânza conține tiramină, care este transformată în dopamină în corpul uman. Alimentele care conțin probiotice, cum ar fi iaurtul, cresc, de asemenea, nivelul de dopamină.
2. Nuci
Nucile bogate în vitamina B6 ajută creierul să producă dopamină. Nucile și alunele sunt surse bune de vitamina B6. Nucile conțin și DHA, un acid gras omega-3, care este responsabil pentru modularea concentrațiilor de dopamină. Nucile și migdalele sunt surse bune de acid folic, care ajută și la producerea dopaminei.

3. Acizi grași Omega-3
În studiile la șobolani, s-a descoperit că acizii grași omega-3 normalizează nivelurile de dopamină și reduc dezvoltarea comportamentelor asemănătoare anxietății.
Într-un alt studiu, sa constatat că tratamentul cu ulei de pește pe cale orală restabilește eliberarea de dopamină după leziuni cerebrale traumatice.
Alimentele bogate în omega-3 includ peștele gras, cum ar fi somonul și tonul, și alte alimente, cum ar fi nucile și semințele de chia.
4. Ciocolata neagră
Studiile arată că ciocolata poate interacționa cu o serie de neurotransmițători, inclusiv dopamina. Dopamina este eliberată după consumul de ciocolată neagră și oferă o experiență senzorială plăcută.
5. Fructe și legume
Într-un studiu, șobolanii suplimentați cu căpșuni și spanac au arătat o îmbunătățire semnificativă a eliberării de dopamină. Studiul sugerează că, pe lângă antioxidanți, ceilalți nutrienți din fructe și legume pot contribui și la eliberarea de dopamină.
S-a descoperit că bananele au niveluri ridicate de dopamină. Avocado și fasolea conțin și dopamină. Alte fructe și legume care conțin dopamină includ portocale, mere, mazăre, roșii și vinete.
6. Cafea
Cofeina îmbunătățește semnalizarea dopaminei în creier. Principalele ținte ale cofeinei în creier sunt receptorii de adenozină (o substanță chimică a creierului care atenuează activitatea creierului). Funcționează asupra acestor receptori și declanșează un lanț de evenimente, care în cele din urmă stimulează nivelul de dopamină și zonele creierului asociate cu plăcerea și gândirea.
👉 Care sunt efectele excesului de dopamină?
Excesul de dopamină în sistem poate duce la paranoia și retragerea din spațiile sociale. Poate duce chiar la comportamente excesiv de intense și impulsive.
Dopamina joacă un rol în inhibarea secreției de prolactină (un hormon) de către glanda pituitară – care altfel poate provoca tulburări menstruale și infertilitate. Excesul de dopamină ar putea să nu poată inhiba eficient prolactina, ceea ce duce la aceste probleme.
Dar nu vă faceți griji – supradozajul cu dopamină este probabil să se întâmple numai dacă luați hormonul intravenos (cazul persoanelor care au deficit de dopamină).
Intervalele normale de dopamină sunt de la 0 la 30 pg/mL (picograme per mililitru).
Ce se întâmplă dacă nivelul de dopamină scade sub aceste intervale? Ei bine, și asta provoacă probleme.
👉 Care sunt efectele deficitului de dopamină?
Deficiența de dopamină este legată de anumite tulburări mintale, deși nu s-a constatat că acestea cauzează în mod direct afecțiunea. Unele dintre aceste tulburări mentale includ boala Parkinson, depresia, schizofrenia și psihoza.

Niciun comentariu

Nu ratați!