Varza murată – sănătate curată – ce conține și cum ne promovează sănătatea

0

Beneficiile verzei murate (varza fermentată) sunt cunoscute în întreaga lume. Este un aliment foarte nutritiv despre care se crede că își are originea în China cu mai bine de 2000 de ani în urmă. Probioticele sale promovează sănătatea florei intestinale. Varza murată ajută la stimularea digestiei, susține sistemul imunitar, promovează pierderea în greutate, îmbunătățește sănătatea creierului și reduce riscul de cancer. În această postare, explorăm variatele beneficii pentru sănătate ale verzei murate, profilul său nutrițional și orice potențiale efecte secundare.
👉 Ce este varza murata?
Varza murata este varza fermentata. Are un miros înțepător, cu o aromă puternică, acră. Are un profil nutrițional bogat. Varza crudă este fermentată de tulpini de lactobacillus care produc probiotice utile (bacterii vii). Acestea fac varza murată benefică și îi permit să rămână proaspătă mai mult timp.
8 Potențiale beneficii pentru sănătate ale verzei murate
1. Poate îmbunătăți digestia
Alimentele fermentate conțin bacterii vii care sunt esențiale pentru sănătatea digestivă. Probioticele (microorganisme vii) din varza murată pot echilibra flora intestinală și pot ajuta la prevenirea și tratarea diareei asociate antibioticelor. Într-un studiu, probioticele și-au arătat eficacitatea în prevenirea diareei, un efect advers comun al utilizării antibioticelor. Probioticele oferă protecție împotriva bolilor inflamatorii intestinale și a infecțiilor gastrointestinale . Probioticele și-au demonstrat eficacitatea și în tratarea constipației și a diareei.
Consumul regulat de varză murată lacto-fermentată ajută la reducerea simptomelor sindromului de colon iritabil. Consumul zilnic de varză murată are un impact pozitiv asupra tractului gastrointestinal al multor pacienți. Conform Departamentului Agriculturii din SUA, varza murată conține 28 de tulpini bacteriene distincte care ajută la descompunerea alimentelor în molecule mici, care sunt ușor de digerat.
2. Poate promova pierderea în greutate
Conform unui studiu, flora intestinală sănătoasă, inclusiv specia Lactobacillus, s-a dovedit cea mai eficientă în tratamentul obezității. Varza murată este bogată în fibre și poate promova sațietatea. Acest lucru vă poate ajuta să reduceți aportul de alimente pe zi. S-a demonstrat că anumite specii de Lactobacillus, cum ar fi Lactobacillus gasseri, suprimă absorbția lipidelor, previn excesul de grăsime în abdomen și promovează excreția de grăsime fecală la om.
3. Poate susține sistemul imunitar
Probioticele pot îmbunătăți funcția de barieră a celulelor epiteliale și pot menține toate bacteriile dăunătoare sau agenții patogeni la distanță. De asemenea, pot reduce durata bolilor cum ar fi infecțiile respiratorii acute la copiii și adulții sănătoși. Varza murată conține bacterii bune care vă ajută să vă mențineți sistemul digestiv sănătos. Conform unui studiu, bacteriile de acid lactic din varza murata pot declansa expresia celulelor imunitare in organism.

4. Poate îmbunătăți sănătatea creierului
Alimentele fermentate precum varza murată au capacitatea de a îmbunătăți memoria. În studii s-a descoperit că speciile de Lactobacillus atenuează nivelul de anxietate, depresia, tulburarea obsesiv-compulsivă și îmbunătățirea memoriei. Probioticele din alimentele fermentate pot îmbunătăți funcția cognitivă și sănătatea mintală . Varza murată conține vitaminele C și B12, acid folic, zinc și magneziu care acționează împotriva depresiei și a simptomelor asociate.
5. Poate reduce riscul de cancer
Conform unui studiu, varza murată conține acid ascorbic, ascorbigen și glucozinolat care pot reduce mutațiile ADN și pot împiedica creșterea celulelor tumorale. Un aport ridicat de varză albă poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel de prostată, sân, plămâni și pancreas. Un alt studiu efectuat de Universitatea de Științe Medicale, Polonia, pe șobolani, a constatat că sucul de varză murată poate suprima expresia genelor responsabile de cancer. S-metil metionina din varza murata, poate reduce riscul de cancer la stomac.
6. Poate susține rezistența oaselor
Vitamina K este esentiala pentru sanatatea oaselor si afecteaza echilibrul calciului intr-un mod pozitiv in metabolismul osos. Varza murată conține ambele forme de vitamina K (vitamina K1 și vitamina K2) care sunt esențiale pentru sănătatea oaselor. Un alt studiu efectuat pe femei aflate în postmenopauză a arătat că o doză mică de suplimente de vitamina K2 minimizează scăderea rezistenței osoase cauzată de vârstă. Anumite tulpini bacteriene, cum ar fi Lactobacillus și Bifidobacterium , au capacitatea de a crește densitatea osoasă. Probioticele ajută și la reducerea inflamației în cazul poliartritei reumatoide.
7. Poate îmbunătăți sănătatea inimii
Flora intestinală sau microbiota are un impact asupra bolilor cardiovasculare. Bacteriile intestinale alterate pot duce la boli de inimă. Un studiu efectuat pe persoane cu diabet zaharat și boală coronariană a constatat că suplimentarea cu probiotice timp de 12 săptămâni a avut efecte benefice asupra nivelului lor de HDL-colesterol. Administrarea orală pe termen lung a probioticelor poate reduce nivelul de colesterol seric.
Un studiu efectuat de Universitatea Jilin, China, pe șoareci, a constatat că varza murată chinezească fermentată natural prezintă beneficii probiotice care au potențialul de a reduce colesterolul. Vitamina K2 (menachinona) din varza murata poate inhiba depunerea de minerale pe pereții arterelor și venelor dvs., reducând astfel riscul de boală coronariană.
8. Poate susține sănătatea pielii
Consumul dar și aplicarea topică a probioticelor ar putea fi eficientă în tratarea anumitor afecțiuni inflamatorii ale pielii. Într-un studiu, probioticele și-au arătat eficacitatea în tratarea afecțiunilor pielii precum acneea și dermatita atopică. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege efectele probioticelor asupra sănătății pielii.
👉 Profilul nutrițional al verzei murate
Conform Departamentului Agriculturii din SUA, 100 de grame de varză murată conțin:
– Calorii: 19 kcal
– Proteine: 0,91 g
– Grăsimi: 0,14 g
– Carbohidrați: 4,28 g
– Fibre: 2,9 g
– Calciu: 30 mg
– Fier: 1,47 mg
– Magneziu: 13 mg
– Potasiu: 170 mg
– Sodiu: 661 mg
– Vitamina C: 14,7 mg
– Vitamina K: 13 mcg
Fermentarea verzei murate oferă un mediu favorabil creșterii bacteriilor benefice (probiotice), ceea ce face varza murată bogată în nutrienți și ușor digerabilă.
❗️Efecte secundare
Aportul în doze mai mari de varză murată poate provoca unele reacții adverse. Conform unui studiu, conținutul ridicat de histamină din varza murată ar putea contribui la reacții alergice. De asemenea, varza murată are un conținut ridicat de sare care poate crește tensiunea arterială și poate crește riscul de boli cardiovasculare la unele persoane. Cu toate acestea, sunt disponibile informații limitate în acest sens.

Niciun comentariu

Nu ratați!