Ingrediente:
• 1 kg dovleac ras
• 100 g unt
• 125 g zahar
• 400 g foi placinta subtiri
• 100 g unt sau 50 g unt+50 g ulei pentru uns foile
• vanilie/scortisoara (optional)
Mod de preparare:
Curatam dovleacul de coaja si il dam prin razatoarea cu gauri mari.
Amestecam dovleacul cu zaharul si untul taiat in bucatele si il punem intr-o cratita incapatoare pe foc mic. Il calim cca 15 minute dupa care stingem focul si lasam dovleacul sa se raceasca complet.
Topim untul si il lasam sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, intindem o foaie de placinta in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si o ungem cu unt topit pe intreaga suprafata. Adaugam peste prima foaie o a doua foaie pe care o ungem cu unt si peste a doua foaie asezam a treia si ultima foaie pe care o ungem din nou cu putin unt.
Punem un sfert din compozitia de dovleac deasupra foilor, pliem capetele foii peste umplutura si apoi formam un rulou.
Ungem placinta cu dovleac cu putin unt sau ulei si o coacem la 180°C, cuptor preincalzit, pentru 30-35 minute. Pofta buna!
Ingrediente:
Pentru aluat:
• 500 g faina
• 1/2 lingurita sare
• 1 ou mediu
• 200 ml apa calduta
• 1 lingura otet
• 40 ml ulei
• aprox. 300 ml ulei pentru prelucrare-intins foi
Pentru umplutura:
• 1200 g dovleac ras
• 150 g zahar tos
• 70 ml ulei
• 1 plic zahar vanilinat (Bourbon)
• 1 lingurita rasa pudra de scortisoara
Mod de preparare:
Pentru inceput pregatim umplutura. Are nevoie de timp de racire. Dovleacul ras il amestecam cu cele doua feluri de zahar si ulei apoi il calim in jur de 5 minute, la foc mic spre mediu.
Luam de pe foc, adaugam scortisoara si amestecam pana se omogenizeaza compozitia. Lasam dovleacul sa se raceasca.
In acest timp pregatim foile. Punem intr-un vas incapator faina, adaugam sarea, apoi oul batut.
Turnam apa calduta amestecata cu ulei si otet si incepem sa framantam aluatul. Cand acesta se leaga si devine neted il luam si il trantim de masa de cateva ori.
Punem pe fiecare bucata de aluat ulei, pe ambele parti, cat sa balteasca pe el, apoi intindem cu un sucitor sau o merdenea. Intindem intai o forma rotunda, lasam 10 minute sa se odihneasca, apoi continuam sa intindem cu sucitorul si mana pana obtinem o foita subtire. Daca este nevoie mai punem ulei in timp ce facem acest lucru.
Presaram un sfert din cantitatea de dovleac calit pe fiecare aluat intins.
Rulam placinta si strangem la capete, apoi mutam cu grija in tava, cu partea in care am incheiat de rulat in jos.
Si, pentru ca exista riscul sa se rupa, le mutam in tava rotindu-le de pe plansa de lucru, direct pe hartia de copt.
Coacem placintele taranesti cu dovleac in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 35-40 minute sau pana acestea prind o culoare frumoasa aramie.
Le scoatem din cuptor cand sunt gata si le ungem cu un cub de unt, apoi presaram zahar pudra. Nu-i nevoie de mult zahar, doar putin, pe post de decor.
Niciun comentariu