🥧 Tartă cu smochine
Ingrediente:
•Pentru blat:
◦1 cană de faină
◦1 lingură de zahăr
◦½ pachet de unt rece
◦¾ linguriță de oțet
◦sare
•Pentru crema:
◦45 g de migdale
◦45 g de unt
◦45 g de zahăr
◦1 ou
•Umplutura:
◦15-20 smochine proaspete
◦1 ou
◦1 lingură de zahăr
Mod de preparare:
1.Pentru aluat, pune la robotul de bucătărie făina, zaharul, sarea si untul tăiat cubulețe.
2.Amestecă ingredientele până devin o cocă sfărâmicioasă.
3.Separat, amesteca o lingură de apa rece cu oțetul si toarnă treptat peste coca de mai devreme. Dacă este cazul, mai pune 1-2 lingurițe de apa rece;
4.Ia aluatul format și frământă-l puțin, apoi modelează-l într-o bila;
5.Pune aceasta bila intr-o forma circulara de 12-15 cm diametru, acoperă cu folie alimentara si lasă la frigider cel puțin doua ore, preferabil peste noapte;
6.Separat, pregătește crema;
7.Pune migdalele într-o tigaie si lasă-le aproximativ 10 minute până se rumenesc puțin;
8.Amesteca la robotul de bucătărie migdalele, untul, zaharul si oul;
9.Scoate aluatul de la frigider si lasă-l la temperatura camerei timp de 10 minute;
10.Întinde aluatul cu un făcăleț, pana obții un disc de 5 mm grosime si aproximativ 30 cm diametru;
11.Pune aluatul într-o tavă pentru tartă si întinde crema peste acesta. Trebuie sa rămână un spațiu de 3-4 cm;
12.Taie smochinele cubulețe si pune-le în tavă;
13.Unge marginea aluatului cu un ou bătut, apoi presară puțin zahăr;
14.Da tarta la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru circa 50 de minute sau pana când crusta începe sa se rumenească si devine galben-aurie;
15.Poftă bună!
🥧 Tartă cu smochine si mascarpone
Ingrediente:
•o foaie de aluat de foietaj sau aluat pentru tartă
•5-6 smochine mari
•250 g de mascarpone
•4 oua
•1 linguriță de coajă de portocală
•1 linguriță de extract de vanilie
•150 g de zahăr pudra
Mod de preparare:
1.Pune într-un bol ouăle, zaharul pudra și brânza mascarpone și amesteca 4-5 minute la mixer.
2.Adaugă extractul de vanilie și coaja de portocala și mai amestecă 1-2 minute.
3.Pune într-o tavă pentru tarte aluatul și, peste el, crema de mai devreme.
4.Separat, spală smochinele si taie-le în sferturi.
5.Preîncălzește cuptorul la foc mediu.
6.Da tarta la cuptor pentru circa 50 de minute sau pana când s-a rumenit pe margini.
7.Poate fi servita caldă sau rece.
🥧 Smochine la cuptor
Ingrediente:
•8-10 smochine;
•50 g de unt;
•¼ lingurița de pudra de scorțișoară
•¼ lingurița de pudra de nucșoară
•¼ lingurița de pudra de cardamom
•8-10 cuișoare
•50 g de nuci sau migdale
•2 linguri de miere
Mod de preparare:
1.Unge vasul cu puțin unt, iar restul taie-l cubulețe.
2.Spală smochinele si lasă-le 2-3 minute pe un șervețel, dupa care crestează-le în vârf.
3.Pune smochinele în tava, adaugă nucile sau migdalele si presară aromele.
4.Pe fiecare smochina pune câte un cuișor.
5.Presară peste fiecare smochina câteva mici cubulețe de unt.
6.Dă tava în cuptorul preîncălzit la foc moderat, timp de aproximativ 10 minute.
7.Lasă 5 minute la răcit, apoi picura miere, iar dupa alte cinci minute, stropește smochinele cu sosul format in tavă.
8.Poftă bună!
Niciun comentariu