Ingrediente:
– 2 vinete (aproximativ 700 de grame)
– zeama de la ½ de lămâie
– 150 de grame de ceapă, tocată
– 1 ardei gras roșu mare (aproximativ 200 de grame), tocat cubulețe
– 1 ardei iute (renunțați, dacă nu vă place prea iute), curățat de semințe și nervuri și tocat fin
– 300 de grame de roșii bine coapte, cărnoase, fără multe semințe, opărite, decojite și tocate cuburi
– 2 căței mari de usturoi, zdrobiți
– 130 de ml de ulei de măsline extravirgin
– sare și piper după gust
– fulgi de ardei iute, pentru garnisit preparatul (doar dacă doriți)
– pătrunjel verde tocat pentru presărat
Mod de preparare:
1. Vinetele se spală bine și se curăță de coajă, păstrând-o pe anumite porțiuni. Se pregătește un castron mare cu apă rece (3-4 litri) în care dizolvăm 1 lingură cu vârf de sare și zeama de lămâie. Vinetele, curățate așa cum am descris mai sus, se pun în acest castron.
2. 2. Acoperim vinetele cu o farfurie, ca să stea bine scufundate în apa cu sare și lămâie. Sarea va extrage din ele sucul amărui iar lămâia le va împiedica să se oxideze. Le lăsăm așa minimum jumătate de oră.
3. După ce s-au înmuiat bine, scoatem vinetele din saramură. Le stoarcem ușor, presându-le, apoi le zvântăm cu șervete de bucătărie. Putem să gătim vinetele la tigaie sau la cuptor.
4. Cât timp se încălzește cuptorul, tăiem vinetele în cubulețe de aproximativ 3 cm/latură. Pregătim o tavă cu hârtie de copt, punem vinetele pe aceasta și le stropim cu 100 de ml. ulei de măsline. Amestecăm bine, practic, vinetele vor absorbi imediat tot uleiul. Dacă preferați să le faceți la tigaie, înfierbântați câte ¹⁄3 din aceeași cantitate de ulei (100 de ml) în trei tranșe, și prăjiți vinetele, pe rând, până se rumenesc și devin moi și cremoase.
5. La cuptor, vinetele sunt gata în aproximativ 25 de minute, adică atunci când sunt ușor rumene și fiecare cubuleț e moale și cremos.
6. Cât timp vinetele se fac în cuptor, avem suficient timp pentru a pregăti baza pentru a noastră mâncare de vinete. Într-o tigaie largă și adâncă, se pune restul de ulei și se încinge pe foc mediu. Se adaugă ceapa tocată, ardeiul gras cubulețe și, dacă folosiți, ardeiul iute curățat de semințe și nervuri, tocat fin. Se presară puțină sare și se reduce focul la mic. Se călesc legumele, amestecând adesea, până când se înmoaie bine, fără să se rumenească.
7. După ce legumele din tigaie s-au înmuiat bine, se adaugă roșiile curățate de pieliță și tocate cuburi. Se dă în câteva clocote bune, să se formeze sosul.
8. Se adaugă acum vinetele deja coapte. Se amestecă ușor, pentru că sunt moi și ultimul lucru pe care dorim ar fi să le zdrobim. Adăugăm acum în mâncarea de vinete usturoiul zdrobit și o ceșcuță cu apă fierbinte (cam 50-60 de ml).
9. Lăsăm să clocotească la foc mic 5 minute, să se împrietenească bine toate aromele. Oprim focul și asezonăm cu sare și piper după gust. Se servește caldă sau rece. În momentul servirii, se presară cu pătrunjel verde tocat și fulgi de ardei iute (dacă doriți).
Niciun comentariu