Talpa gastii (Leonurus cardiaca) – remediul femeilor si suportul sanatatii inimii

0

Talpa gastii (Leonurus cardiaca) face parte din aceiasi familie ca si menta. Cea mai eficienta utilizare a acestei plante este ca remediu pentru tulburarile feminine de reproducere. De exemplu, se spune ca ajuta la reglarea perioadelor menstruale, mai ales atunci cand persoana este anxioasa sau tensionata.
Este cunoscuta din cele mai vechi timpuri pentru efectele ei benefice asupra inimii, asta explica denumirea latineasca a plantei (Leonurus cardiaca). Se gaseste raspandita pe poieni si fanete, la marginea drumurilor, a padurilor, pe langa garduri, terenuri necultivate din zona de campie si dealuri.
Pe langa faptul ca este o sursa de antioxidanti si compusi antiinflamatorii, talpa gastei contine leonurina (un principiu amar) care ajuta la relaxarea peretilor vaselor de sange. Interesant este ca aceiasi substanta s-a dovedit eficienta pentru contractiile uterine, oferind suport pentru utilizarea traditionala in nastere si ca promotor al menstruatiei.
Pe vremuri, moasele o utilizau pentru prevenirea infectiilor uterine la femei, dar si pentru cresterea tonusului din musculatura uterului. Fitoterapeutii recomanda acest remediu natural si in problemele digestive si urinare, deoarece are efect diuretic.
Spre deosebire de multe alte plante din aceasta familie, talpa gastei are gust amar.
Talpa gastii a fost folosita in mai multe sisteme de medicina traditionala, inclusiv in medicina traditionala chineza. Unele cercetari preliminare arata ca aceasta planta poate oferi beneficii pentru sanatate:
Sanatatea inimii
Cercetarile preliminare arata ca talpa gastei poate avea abilitati de protectie cardiaca. De exemplu, s-a demonstrat ca este capabila sa previna formarea cheagurilor de sange.
Administratia Americana pentru alimente si medicamente a autorizat talpa gastii pentru tratamentul palpitatiilor cardiace care apar cu atacuri de anxietate sau alte tulburari nervoase.
Planta contine un alcaloid (leunucardina), care este un vasodilatator usor si are efect relaxant asupra musculaturii netede. Din acest motiv este folosita ca tonic cardiac. Talpa gastii regleaza bataile inimii si scade tensiunea arteriala. se recomanda pentru mentinerea ritmului cardiac si tensiunii arteriale in limite normale, reducerea disconfortului ce apare la nivel cardiac dar si protejarea organismului impotriva stresului, contribuind la functionarea normala a aparatului cardiovascular.
Anxietate
Pana acum, putine studii stiintifice au analizat daca talpa gastii poate ajuta persoanele cu anxietate. Un mic studiu publicat in Phytotherapy Research a inclus 50 de persoane cu tensiune arteriala crescuta si probleme psihologice asociate (cum ar fi anxietatea). Dupa 28 de zile de tratament cu talpa gastei, 32% dintre participanti au prezentat o imbunatatire semnificativa a simptomelor de anxietate si depresie, in timp ce 48% dintre participanti au prezentat imbunatatiri moderate. A existat, de asemenea, si o ameliorare a tensiunii arteriale.

Menstruatie si fertilitate
In medicina traditionala chineza combinatia dintre talpa gastii si angelica de China (numita si „dong quai”) este considerata a fi perfecta pentru tratarea infertilitatii aparute din cauze hormonale. Cele doua plante regularizeaza menstruatia, stimuleaza ovulatia, dar sunt contraindicate odata ce s-a produs fecundarea ovulului. Se recomanda, asadar, combinatia celor doua plante din care se iau cate 3 grame de pulbere sau 0,6 grame de extract, de doua ori pe zi. Tratamentul incepe din ultima zi a menstruatiei si continua pana in ziua ovulatiei, cand se stopeaza, urmand a fi reluat dupa incheierea ciclului menstrual.
Inflamatie
Talpa gastei poate ajuta la reducerea inflamatiei, potrivit unui stidiu publicat in Immunopharmacology si Immunotoxicology. Aceste teste pe celule umane, oamenii de stiinta au stabilit ca talpa gastei a incetinit producerea unui numar de compusi pro-inflamatori. Avand in vedere aceasta constatare, autorii studiului au concluzionat ca planta poate ajuta la controlul bolilor inflamatorii
Meteosensibilitatea
Mai multe studii arata ca pacientii care se confrunta cu stari de neliniste, palpitatii, pusee de hipertensiune, tulburari de somn si de concentrare din cauza fenomenelor meteorologice, beneficiaza din plin de pe urma tratamentului cu talpa-gastei.
Recoltare si uscare
Talpa gastii se culege pe timp frumos si uscat, dimineata se asteapta pana cand se usuca roua. Se pune direct la uscat, in strat subtire, la loc intunecos, aerisit, la temperatura de 20°C, fara praf. Radacinile se spala sub jet de apa rece pana se curata de resturile de pamant, apoi se despica si se pot usca.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Sursa: https://www.verywellhealth.com

Niciun comentariu

Nu ratați!