Orice perioada de post − in special Postul Pastelui si al Craciunului – este buna pentru sanatate si un prilej de detoxifiere spirituala si fizica deopotriva.
Varza calita de post
• 1 varza alba medie (1-2kg);
• 1 – 2 ardei grasi;
• 1 – 2 cepe albe medii;
• 1 – 2 rosii medii;
• 2 – 3 linguri de sos de rosii;
• Ulei, sare, piper, boia afumata dupa gust.
Mod de preparare
Toaca ardeii si ceapa. Pune-i la calit in putin ulei, la foc mic spre mediu, intr-un vas mai mare. Cand s-au inmuiat, asezoneaza cu sare si piper si adauga rosia taiata cubulete.
Intre timp, spala si toaca varza solzisori nu foarte marunt.
Dupa 2- 3 minute de cand ai pus si rosia la foc, adauga si pasta de tomate. Amesteca si pune un praf de boia afumata (optional), pune capacul si lasa la foc mic.
Pune si varza tocata in vasul in care calesti legumele si amesteca usor. Daca nu incape toata din prima, pune cat incape si, pe masura ce se inmoaie, mai adauga din cand in cand.
Lasa varza la calit la foc mic, amestecand din cand in cand, si acoperita cu capac, ca sa nu se arda si sa lase zeama.
Spre final, mai puteti adauga si alte condimente: cimbru, frunza de dafin etc., daca doriti sa fie mai aromata.
Ciorba de varza
• 1 varza acra medie;
• 1 morcov;
• 1 ceapa;
• 2 cartofi;
• 1 radacina pastarnac;
• 1 lingurita cimbru uscat;
• 2 rosii in bulion;
• 1/2 litru de zeama de varza;
• 1 lingura ulei.
Mod de preparare
In functie de cat este de sarata varza, aceasta se lasa la desarat in apa rece cu o seara inainte sau doar pentru cateva ore. Apoi se taie fideluta.
In oala de fiert ciorba, se incinge uleiul si se pun ceapa taiata marunt, morcovul trecut pe razatoare cu ochiuri mari, la fel si pastarnacul. Se lasa putin sa se inmoaie si se adauga varza si cartofii cubulete. Se pune apa in functie de cat de groasa vrei sa iasa ciorba si se lasa la fiert.
Se adauga rosiile fara pielite, zeama de varza si se mai lasa sa dea un clocot. Se presara cimbru uscat si se stinge focul.
Tocanita de varza dulce cu cartofi
• Jumatate de varza dulce (maxim 1kg)
• 600g cartofi
• 250g ceapa
• Un catel de usturoi
• O legatura de patrunjel si marar
• 100 ml ulei de floarea soarelui
• Sare, piper, boia de ardei
Mod de preparare:
Se curata si se taie legumele marunt. Se pune la calit ceapa si usturoiul apoi se adauga cartofii taiati cubulete.
Se adauga apa cat sa acopere cartofii si se lasa sa fiarba la foc potrivit. Cand cartoful este patruns, se adauga varza taiata si se acopera cu un capac.
Dupa ce varza este patrunsa, se adauga patrunjelul, mararul, sare, piper si boia dupa gust.
Mancare de varza dulce
• 2 verze medii;
• 1 praz mediu (doar partea alba);
• 10-12 rosii cherry;
• 1 ardei gras mare;
• 1 ardei mic iute;
• 3 linguri ulei de masline;
• 80-90 ml suc de rosii;
• 1 cana apa /supa vegetala;
• sare, piper boabe. piper macinat;
• marar;
• 1 crenguta uscata cimbru.
Tocam varza marunt, o pudram cu sare si o framantam bine. O punem intr-un vas si o lasam cca 10 minute sa se inmoaie.
Taiem prazul in feliute subtiri si ardeiul gras in cubulete potrivite.
Punem uleiul intr-o cratita, pe foc mic. Cand este incins, adaugam prazul si ardeiul gras. Dupa ce s-au inmuiat, adaugam varza dulce.
Amestecam sucul de rosii cu apa usor calduta/supa vegetala si il turnam peste varza.
Adaugam crenguta de cimbru, marar tocat marunt, boabele de piper, piperul macinat si un ardei mic iute uscat si tocat marunt (daca ardeiul este prea iute, eliminati semintele inainte de a-l adauga in mancarea de varza dulce).
Acoperim cratita cu capac si lasam mancarea de post sa fiarba pe foc mic, pana cand varza s-a inmuiat complet.
Inainte cu 10 minute de-a stinge focul, adaugam si rosiile cherry. In acest fel, se vor patrunde cum trebuie, dar nu isi vor pierde forma.
Niciun comentariu